用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

回覆 Nemo_baby 的帖子

你呢個講法,我可以理解為,想中六合彩都唔是好難,總會有人中,但問題是,你是咪果個中獎既人?用d極端例子來講,其實冇意思,冇代表性。

hkpapa852 發表於 19-2-12 12:40
神校的確有校長推薦位,但你估有幾多呢?

Portfolio再靚,面試再出色,但只要成績唔達標,又攞唔到校長推 ...

林護一樣有校長推薦,五個名額。成功被推薦要面試後,給予一個降底了的入學條件。
求學當然不是求分數!
我從小就咁同兩兒咁講架啦!
不過⋯
求學是求入到大學囉!仲希望香港三大,海外劍橋牛津啦!
唔係使鬼頭大呢樣個樣!找小學問中學咩!
我只知林護近十年全港正式非正式排名,高踞前二十,更上過前十!
Sorry,鄉下仔唔知GH如何?
實在D,林護今天DSE確實不如住年。
得八個入醫科,148中71入三大!

hkpapa852 發表於 19-2-12 08:44
學校點解要有責任去做升中支援呀?升學顧問呀?

你唔去質疑家長嘅教育問題,而走去質疑學校,好好笑。

其實要說回GH/仁立。
利申我同我兒仁立畢業,
我只知,仁立入到林護的,近兩屆大多數入到理想的大學,當然有兩大醫療及律師。
最後,我不能否認,我亦回復過,兩所小學,單從語境同人脈兩點,我都會選GH。
但中學,一定林護不二之選!

hkpapa852 發表於 19-2-11 17:14
沒有準則的話,那所謂的優質,始乎只係建基於"自我感覺"多於現實

其實好多家長仔女未到小五, 小六, 又或者仔女係叻仔叻女, 升中唔憂冇band 1a中學收, 又或者根本唔知升中遊戲嘅玩法, 仲未諗到咁長遠。。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-2-12 18:18
其實好多家長仔女未到小五, 小六, 又或者仔女係叻仔叻女, 升中唔憂冇band 1a中學收, 又或者根本唔知升中遊 ...

呈分會有失手, 可能會因病缺席考試而失分, 所以叻都要好謹慎。

Dylanli2017 發表於 19-2-12 13:30
回覆 Nemo_baby 的帖子

你呢個講法,我可以理解為,想中六合彩都唔是好難,總會有人中,但問題是,你是咪 ...

簡單回應,不是

Ivankwok2009 發表於 19-2-12 16:56
其實要說回GH/仁立。
利申我同我兒仁立畢業,
我只知,仁立入到林護的,近兩屆大多數入到理想的大學,當 ...

係呢,呢個帖不是比較仁立和德望嗎?
點解會變了比較林護和德望?
真心求知,每年仁立會有幾多成升到林護?

林護係香港數一數二成績彪炳的男女校,其實都不用比較,講到尾都係各有特色,咸魚青菜各有所愛(emoji)(emoji)
不過話說回來,仁立vs 德望,我都會揀德望
利申: 小女讀德望,當初都是由於語景關係,所以德望較適合小女,阿女暫時都讀得好開心,不過小女無試過其他小學,不知什麼是天堂/ 地獄(emoji)

回覆樓主

我小朋友在德望的,學校有好亦有不好的地方,比佢好的有,比佢差的亦有。自己衡量過小朋友的需要便是了,不過,可以肯定,家長要有心理準備跟得貼,成績唔夠好的就要在其他方面突出、否則便是隠型人。學校其實好多千金小姐,其實不太著緊成績的,因為早晚出國

Honeyme22 發表於 19-2-12 22:50
真心求知,每年仁立會有幾多成升到林護 ...

你應該仲未明白我提出的問題

天堂與地獄, 通常在小六先體驗到, 可惜到時已回頭太難

祝願妳5年後不會後悔放棄了另一間龍小, 亦祝願令千金兩位師姐的家長, HappiMom 不用在年底在升中版呻, whitepurin 也不需要2年半後上嚟求救

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Honeyme22 發表於 19-2-12 22:50
真心求知,每年仁立會有幾多成升到林護 ...

我倆兒當年多好多,44、40(七八年前)
近年減班後,雙仁大約各校30人上下。
即共接近60。聯繫二校共只有22-23人。即抽+自行近40。即頭三十名。

hkpapa852 發表於 19-2-13 09:12

我諗這只是心態的問題,早年一下子減少收生,令部分家長措手不及,確實是校方不對,但既然有前科,我自己一早已有心理準備未必上到中學。你成日好擔心學校無承諾就會不斷減少收小學部,但我覺得這是(emoji)人憂天了,縱使早年少收了,學校還是收到近五成罷,近兩年又升番添,相反,四大直私雖然往績亮麗,但歷史一定會重複嗎?會否因升中人數增加而改變?大家的risk appetite 不同而已,我覺得五六成機會上band 1b(當德望未到1a添嘞),比七成機會上band 1a至1c不等更好而已,更何況我覺得我女較難成為頭嗰10-20%上1a嘅人!

仁立正正可以解決你的憂慮。
如果覺得子女學習能力比別人優秀D,家長又有適度關注。仁立上林護以經超過一半機會,如女的話,倆間女英中不失為好選擇。
過來人開心無驚無險十二年。
不過唯一挑剔的正是回應樓主關於語境這項,仁立林護很好,但要更好的,我相信眾家長對GH的評價。
至於小五、六,GH我唔知。仁立肯定全面照顧到高中底各類。如果不是的話,又話年年咁多新移民子女入學,但年年升中入B1成績近百人,是如何做到呢?(我眼見七年,並非坊間說的好"谷")

回覆樓主

至於你最擔心嘅無保障,你可以話我天真,但我傾向相信實力同知識是自己的。其實咩原因會令中學再次減收小學呢?原因只有兩個,一係小學部好差,跟本好少人達band 1, 咁如果阿女真係唔係band 1, 咁咪入番相應嘅level囉。一係就阿女係band 1, 但學校只收叻女,阿女去唔到1a, 雖然在黃大仙抽獎有d蝕,但自行,考直資和抽獎咪照去,即使再不幸入不到band 1, 咁又如何,有實力的一樣可以考插班入番band 1, 甚或band 2入大學啩?人生漫漫長路,入不入到band 1中學只是一個小關卡,也不保證入到band 1就有美滿人生,不過而家有得揀下,咪試吓先。

你善意提醒家長ghs並非一條龍是好事,但無必要刻意令人覺得升中保障好大件事,或者覺得作出不同選擇的人就是儍瓜。

回覆樓主

小女讀小二,不是精英班,無補習,只在考試前倍佢睇下課本,輕輕鬆鬆就頭幾名。當初考到直私及英小,但最後都因為一個近屋企既原因,去膽粗粗抽仁立,因小學讀全日,如最舟車勞頓2小時,真不敢想像,做完功課,仲有冇時間學野溫下書。仁立有兩精英班,每年唔計去其他好學校個大約十幾人,仲有接近40人上林護,計落精英班如只target林護都會over50%機率上到。假設大家都上返自己鐘意既直屬中學,講dse成續又是林護勝,況且英文林護優良率都好高。

lcl505 發表於 19-2-13 16:08
小女讀小二,不是精英班,無補習,只在考試前倍佢睇下課本,輕輕鬆鬆就頭幾名。當初考到直私及英小,但最後 ...

英小我反而眼見好多小朋友中文跟唔上,有得必有失,讀男女校,定女校,自己諗。個人唔鐘意純女校既小圈子感覺,一讀12年女校,定12年男女。一齊早起,定屋企留下返學。自己應該早諗清楚,早放位俾其他小朋友。

幾個星期無上ek,一入尼見到德望舊贴仲係頭版就知有好野睇,果然...
Btw 有關人仕既說話令我回想細個果時,阿爸話:總知你要聽大人既說話,我講係真理,如果吾聽你日後一定會後悔,到時吾好叫我救你。學校只係一個小社會學習平台,每間學校有優有缺,學生都有龍有豬,吾好咩都關學校事,你係有料既去第二度升學發展都有出路會成功,反而守珠待免大樹好遮陰既心態就真係要祝軍好運啦。

lcl505 發表於 19-2-13 16:09

英小我反而眼見好多小朋友中文跟唔上,有得必有失,讀男女校 ...
依個真,女人就事非多。

lcl505 發表於 19-2-13 16:09

英小我反而眼見好多小朋友中文跟唔上,有得必有失,讀男女校 ...
人地三兩句講到個重點,反觀「國民生產總值好高個位」講黎講去都係不著邊際……

lcl505 發表於 19-2-13 16:08
小女讀小二,不是精英班,無補習,只在考試前倍佢睇下課本,輕輕鬆鬆就頭幾名。當初考到直私及英小,但最後 ...

過來人,仁立的確是一所有愛心,開心學習的優質小學!絕非谷或功課多!
我兒當年輕輕鬆鬆加好運上林護。
雖然林護英文五或五星比較算多。我兒幸運其中。但坦白講,唔覺得他倆英文十分優異!不過不失啦!同我期望有些少距離!當然,校內他們的亦好多英文超級好的。可能只是我倆仔弱DD!
‹ 上一主題|下一主題