用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

kenyuenkc 發表於 18-11-10 09:42
我一定揀仁立~

第一。慳數萬蚊,可以俾阿女發展更多興趣

Agree

areyouangry 發表於 18-11-11 22:10
仁立唔係我果區,我唔識; 德望唔係我果區,我識。  
老實講,彈德望果啲來來去去都係返學早同埋唔係 ...

同意

其實有一些人係冇能力/唔願意交學費嘅,基本上就算區內二線三線學校都會讀,唔會報私校或者直資

所以有區內一線仁立,佢哋已經覺得係心目中最好,就算Spcc 有offer,佢哋都會揀仁立

Lingfung813    發表於 18-11-13 11:14

areyouangry 發表於 18-11-11 22:10

呢兩個point睇起黎微不足道但實行起黎先最影響小朋友

我相信樓主當然會小心過濾網上言論

回覆樓主

看名校光環對你們有多重要

nixphoenix 發表於 18-11-12 08:24
呢兩個point睇起黎微不足道但實行起黎先最影響小朋友

我相信樓主當然會小心過濾網上言論

多謝大家花時間俾意見。
我看過搬屋是不需要,我條校巴缐是尾站上車,同星河明居上車時間差不多。
另外請問大家覺得,升小二插GH難定仁立難?謝謝

我對仁立認識不多,而一直沒有用家俾意,爬文也沒有太多。仍然1516中。

回覆樓主

樓主都講明鍾意GH, 不如你又講你點解鍾意GH.

純學術還有其他想法嗎?如只講學術,我覺得學校是同一LEVEL 就得,唔洗每個%去計。始終有人考到狀元都不代表會是你仔女。如3私1直收你,這4間就唔洗考慮VS學術。

hippoo 發表於 18-11-12 07:47

同意

嗰D唔會報直私, 一心只抽官津小學D家長, 我估大部份應該唔會上ek
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

星星的後裔 發表於 18-11-12 08:52
樓主都講明鍾意GH, 不如你又講你點解鍾意GH.

純學術還有其他想法嗎?如只講學術,我覺得學校是同一LEVEL  ...

GH英小,英語水平好,硬件學校環境理想,始終在校時間多過屋企,校風純樸,學生普遍有禮(爬文及身邊朋友)。升中暫時有一半上德中,其他也多上band 1(不知實際數字)。而且用家指GH不指是學朮,還有整體發展,培養學生團隊精神領導才能等。

自己由普通band3小學升band1中學,英文一直不好,出來工作更見英文不夠用,所以希望阿女英文好。 如果選仁位,我不肯定$花在外補英文,是否有GH水平。native 肯定兩間都不會,自問俾唔起國際學校,但想她自小英文基礎好。

連我阿媽都覺得我是因為名校光環,但我的確考慮各方面。

仲有一樣野要考慮,GH係好 chur
各科(尤其英文)好深,家長要有時間支援先好揀
我女都有GH offer 所以我都有趴過下文

vicymama 發表於 18-11-12 09:08
GH英小,英語水平好,硬件學校環境理想,始終在校時間多過屋企,校風純樸,學生普遍有禮(爬文及身邊朋友 ...

其實名牌效應係咪咁重要? 再者,唔見得林護既名聲及英文水平會比德望差~ 或者咁講,就算英文差啲,其他某啲方面一定比GH 好~

你女考得入gh,  証明佢資質一定幾好,如果讀仁立,好大機會會直上林護~

gh 係幾好名聲,但同dg,  spcc 比,又差一截~ 所以,我根本唔同意林護比gh 差~

大家同樣都係一啲谷既學校,我會選擇近啲同平啲~

kenyuenkc 發表於 18-11-12 10:50
其實名牌效應係咪咁重要? 再者,唔見得林護既名聲及英文水平會比德望差~ 或者咁講,就算英文差啲,其他某 ...

每月學費用來請net-对一補英文重好。入GH可能到最後又要比學費,校車費和補習費。還有每日花數小時本回車程。c6大學同學係GH英文比佢來自band5中學重差。

kenyuenkc 發表於 18-11-12 10:50
其實名牌效應係咪咁重要? 再者,唔見得林護既名聲及英文水平會比德望差~ 或者咁講,就算英文差啲,其他某 ...

英文科既應試能力, 林護和GH可能相差不遠, 但"英語溝通能力", 一定係GH好.

呢點亦係大部份傳統名校小學部, 為何較地區名校出色既地方, 因為佢地學生既"英語溝通能力", 一定會高D

如果只target升中保障, 關連中學既公開試成績同入U率, 其實質仁立的確係好D

如果想女兒就算讀唔成書英文都唔差, 應選GH. 不過入得GH預咗要以戰鬥型拼足至少6年, 或好似近年不少家長咁, 將GH當係SFA, 一路讀一路去其實名名校考插班.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-12 11:06
英文科既應試能力, 林護和GH可能相差不遠, 但"英語溝通能力", 一定係GH好.

呢點亦係大部份傳統名校小學部 ...

如果讀GH係free,樓主想囡兒英文溝通能力高當然GH好,但GH要比學費。如果讀仁立,攞讀GH的花費私補英文,咁既有GH的溝通能力亦有讀白仁立的升中保障。
再者,一班40幾人,除非好出色,平平的往往被忽略,識人因為咁到最後轉走。

vicymama 發表於 18-11-10 09:18
阿女幸運地考到GH,同時等待自行仁立(地區一綫)。
沒有細佬妹,同老公意見不一,我傾向GH,佢傾向仁立, ...

我會最concern 校車和返學時間。
既然樓主已經知係校車尾站,咁GH 嘅時間表對你應該也Ok。

另一方面就係樓主是否喜歡競爭的人,我不是用家,只係聽聞同學和家長之間的競爭很大,當然也要睇你遇到咩人。如果樓主你也夠硬淨,不妨揀GH,試讀一年覺得唔啱,相信要轉校也不難吧。

回覆 vicymama 的帖子

論英文能力GH一定高過仁立, GH英文出名深, 好多 POEM 要跟
仁立學生多數無揀過, o係仁立突圍o既難度應該較低, 你女兒考到GH 相信o係仁立起碼有中上

論跳船力一定 GH 好D, DGJS, SMCS, MCS...等女校都好歡迎GH學生, 年年插班(esp. P2) 走o既都不少, 如果想跳船揀GH再努力一年吧

同意林護同GH是接近級數。 升中保障就兩睇啦, 仁立亦唔一定考頭30就有林護, GH 就更加年年都放風唔比面小學部, 收5成左右, 但呢5成係包埋校隊加異能人, 唔係剩係睇成績, 中學部唔收返的話係好徬徨, 識人(唔止一個)上唔到中學部派黃大仙BAND 2, 最終讀私校。

插班仁立/GH 都係睇能力, 有能力兩間都唔難。 以今年為例, 仁立插P2 揀約30人筆試 (最終收幾多就唔知), 插P3 揀13人(最終聽聞收7人), 越高年級揀越少人見, 插班二/三年級機會較高。 相信GH 情況類似, 插小二一定最多位。

樓主考慮經濟, 返學作息時間, 朋輩, 家長伴讀能力, 體藝能力, 男女校/女校...等等o係自己心中o既排名o黎選擇吧

仁立, 慳錢慳時間

hkpapa852 發表於 18-11-12 11:06

呢點亦係大部份傳統名校小學部 ...

估唔到你會幫GH, 你好客觀。

GH

樓主本身心儀, 亞囡又甘叻考到..  講真, 唔讀過又怎知結果?  反正仁立聯繫林護位只有 12.5%, 一樣是有競爭..
不喜勿插

回覆樓主

其實如果小朋友同家長都受谷,而經濟又冇壓力,一定揀good hope。傳統女校英語程度同學術有保證,往後就算要升中或插其他學校,GH有絕對優勢。仁立區內屬一線,但坦白講始終只係地區津校,校內學術程度同GH會有些距離。你見到仁立最出眾個批小朋友,家長其實係投放左大量資源同心機栽培。至於升中方面,入到林護當然好,但聯繫位其實唔多。女仔葵青有兩間band 1女校可選,但坦白講兩間成績同GH可以話冇得比。既然有機會讀GH, 點解唔試下?利申:自己細個讀仁立,中學升上區內一間女校,joint school活動時見過GH, DGS之類超級名校的女仔,會覺得同佢地不論生活圈子,英文及學術都有好大距離

回覆樓主:

http://www.yanlaap.edu.hk/new/school_allocation.html

睇下值唔值得去呢間學校啦~
‹ 上一主題|下一主題