用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

QQfishs 發表於 19-2-14 14:50
咁你意思係咪話德望係一間吾好既學校呀?
香港絕大部份小學, 都是不夠好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ivankwok2009 發表於 19-2-14 15:22
請問閣下好熟識仁立嗎?
或,自己子女,又或好多親友就讀?
否則,我提醒不是過來人,
可能根本兩間都不是...一係分身...

hkpapa852 發表於 19-2-14 14:33
請問GH小學部對想升上中學部既學生/家長,提供咗咩準則(點樣先上到中學部)呢?
...

應該無但因為無而理解成只會不斷下降是否有d誇大或過份保守?

我自己眼見所聞,所以較為positive, 但就算當historical average, 一半都總有吧,一半機會抵唔抵值唔值就見人見智,

whitepurin 發表於 19-2-14 15:29

我自己眼見所聞,所以較為positive, 但就算 ...
我有講過話會不斷下降嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

happybibi 發表於 19-2-14 15:23
但我傾向相信面試存在太多的不確定及主觀因素, 比較難量化.  如大仔由細到而家青少年都好內歛, 說話不多及 ...

參考一下,如果中學,這樣是否有幫助報考/面試準備?

happybibi 發表於 19-2-14 14:42
回覆 hkpapa852 的帖子

1.
感謝提供資料, 可以提供過住幾月通知可以直昇? 另外, 依你女成績能上中學部嗎?

whitepurin 發表於 19-2-14 15:29

我自己眼見所聞,所以較為positive, 但就算 ...

似乎你仲未明其他網友所指,引用你既數字,可以直升一半就係一半,又例如操行唔達標不可能直升,咁家長可以評估小朋友位置去部署升中。宜家既一半,係最終升上中學部係一半,係兩個唔同收生方法~~~

回覆 Ivankwok2009 的帖子

當年阿仔有一女同學, 成績和小兒差不多, 中游分子.  但性格與小兒相反, 活潑好動, 不害羞, 多說話, 尤其有很多鬼主意, 我很喜歡她, 見了數間中學(唔知幾多間, 有兩間和阿仔相同), 全部失敗, 要等大抽獎, 我很替她可惜.  就算有你以上的準則,
對小兒及那位女同學, 應沒有太大幫助.

回覆 Diversifyedu 的帖子

小女好彩, 可以升上.  

Felix223    發表於 19-2-14 15:48

hkpapa852 發表於 19-2-14 15:30
我有講過話會不斷下降嗎?

如果你不concern會下降,咁一半以上機率上band 1都唔差。

其實睇你個table, 格仔裙同co-edu也沒有準則可言,當然往績佢地較stable.

無論如何, 準則寫得愈仔細愈好, 德中應學習.

hkpapa852 發表於 19-2-14 12:41
相信一日仍有家長認為我提出既問題不是問題,妳都不要寄望學校會改變。

可能有人會認為我過份放大別人的 ...

happybibi 發表於 19-2-14 15:46
回覆 Ivankwok2009 的帖子

當年阿仔有一女同學, 成績和小兒差不多, 中游分子.  但性格與小兒相反, 活潑好 ...

明白。
我都是第一次見這樣列表,不知道家長有沒有用。

回覆 happybibi 的帖子

多謝資料! 希望你女女越讀越好.

回覆樓主:

我唔係唔明,我梗係明無指引係一個問題,也沒有deny, 亦希望學校改善,我只從機率上說,不論以何種評估方法,除非學校再大減收生人數,不然at the end都有一半或以上,咁相比一般學校,都叫好d啦。

咁之後當然擔心,學校會唔會只收體藝精英,或以各式奇怪方式選人㗎,這個老實說都有d擔心,所以不幸地grade mean不能作準,但學校都想做靚dse架,我又覺得成績好,操行好都唔收應該較少有吧。

所以升唔到中嘅,很大機會已是band 1尾至band 2了,咁當然老師明言就最好啦,可以容易d步署,也不用家長乾著急。

whitepurin 發表於 19-2-14 16:36
我唔係唔明,我梗係明無指引係一個問題,也沒有deny, 亦希望學校改善,我只從機率上說,不論以何種評估方法 ...
你仲未明我講既問題

當佢每年俾夠70%學生升上中學部, 咁餘下個30%係咪可以任佢自生自滅?

家長向學校尋找升中支援時, 學校只叫佢去睇吓EDB關於升中派位個堆Video就算支援咗?

成日有人話間中學幾叻都好, 你都可能係最差個一個, 所以中學入U率同成績唔重要. 咁一間小學有幾多人升到上"關聯中學", 其實都唔重要, 因為你可能係升唔到上去個一位...... 但係, 如果真係個一位, 到時點算呢?

係咪睇多幾次EDB既Video就得呢?

hkpapa852 發表於 19-2-14 16:58
你仲未明我講既問題

當佢每年俾夠70%學生升上中學部, 咁餘下個30%係咪可以任佢自生自滅?

好悶,仲有無其他補充?其實你d分咁多係咪咁樣積返尼?

hkpapa852 發表於 19-2-14 16:58
你仲未明我講既問題

我唔係唔明也講了不下數次我都好希望學校improve啊!但選小時只是5,6歲人仔,佢係七成定三成,點知?只能看比例,雖然有風險但也不必把三成機會看成九成九會發生吧?

當然我也不是天真地想自己一定是幸運的一群,但作為一個小小的家長,自己咪做好自己能力所及嘅嘢囉。Contingency plan 我幾年前已在想,當然不是六年級才看video啦!

如果學校能從評論中改善當然好,但也希望持平一點。

回覆樓主

祝各位GH家長 新年快樂!身體健康!

每年差不多時間都有一大班人同你地拜年,真係要慢慢招呼

kctsang 發表於 19-2-14 17:52
祝各位GH家長 新年快樂!身體健康!

每年差不多時間都有一大班人同你地拜年,真係要慢慢招呼

上年你已經開帖侮辱了間學校,而家出來搧風點火何必呢!
‹ 上一主題|下一主題