用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立  

lcl505 發表於 19-2-13 16:09

英小我反而眼見好多小朋友中文跟唔上,有得必有失,讀男女校 ...

又係將D英小中文弱放大式去睇,有無睇埋中小生英文水平在非EMI中學下既表現,只睇EMI中學去評論未夠客觀~~~

QQfishs 發表於 19-2-13 16:56
幾個星期無上ek,一入尼見到德望舊贴仲係頭版就知有好野睇,果然...
Btw 有關人仕既說話令我回想細個果時, ...

其實人越大越發覺讀書只是人生一小部分, 將來工作性格際遇比dse幾多5*更重要, 但現實始終有大學入場券會好一點,特別香港行頭窄,入到理想科目前路會順暢d,咁作為父母,當然希望俾一條好d嘅路小朋友行,尤其是年輕人易受朋輩影響,所以校風好的學校更為重要,但父母鋪好條路小朋友就會跟住行嗎?或者鋪到入大學之後又是否盡如人意?所以我實在不太糾結是否升到band 1名中,只要保持自己實力,學校唔識貨也總有出路,始終學業上最後要比拼的是dse而不是你是不是1/3的band 1, 而人生要比拼的更加不是只有成績。

978212    發表於 19-2-13 23:58
978212    發表於 19-2-13 23:58

whitepurin 發表於 19-2-13 22:53
其實人越大越發覺讀書只是人生一小部分, 將來工作性格際遇比dse幾多5*更重要, 但現實始終有大學入場券會好 ...

非常認同你講法,大家既然是父母應該最了解自己小朋友能力,及自己的期望,真心兩間都是好學校,揀間近或搬家遷就吧,不要苦了自己小朋友。讀書並不是唯一出路,亦不受時間及成續所規限。凡是盡了力,便問心無愧

回覆樓主

你可能會話咁是但一間學校咪得囉,雖然我確實認為讀書靠自己多,但一個良好的大環境,朋輩的影響對整個性格的發展也是有關係的,所以我還是會選一間較好的學校。我在這裏的較好並不是在比較德小和仁立,只是指我也不會是但搵間寶校而已。老土d講,兩間學校都各有優點,自己衡量,但著實沒必要揸住同一點去不斷攻擊學校,要保障就不應選德小,正如劉青雲selling point係演技,不斷批評佢唔夠靚仔,或者不斷比較古天樂又靚仔又識做戲其實無咩意思。

HappiMom 發表於 19-2-13 00:29
我小朋友在德望的,學校有好亦有不好的地方,比佢好的有,比佢差的亦有。自己衡量過小朋友的需要便是了,不 ...

也不可以完全咁講,我是這屆小六生用家,有好多同學遲早出國都一樣努力讀書,並不是hea住讀,之前2年大女的時候也是一樣,大家都是努力向目標進發,當然有同學努力了也未必能爬升甚大,但不能抹煞女孩們的付出呀

whitepurin 發表於 19-2-13 13:53
你善意提醒家長ghs並非一條龍是好事,但無必要刻意令人覺得升中保障好大件事,或者覺得作出不同選擇的人就 ...

為什麼每次都要講到德望如此負面?
為什麼總感覺永遠要窮追猛打,唱壞德望為本?
不感到學校咁多家長要上EK找星級爸爸打救呀!
要救也是自救吧!
其實不是一條龍這幾年已成事實,基本上9成幾同學都是自己出外考直資或私校,甚至去國際校亦有。我相信上EK在此找打救都無作用吧!
學校不是一條龍已成事實了,但今年也不止收5成。我亦沒有抱太大期望能夠順利升讀中學部。在直資學校開始接收申請時馬上遞交,同時準備好自行表格。家長和學生已知這升中沒有肯定必收。
這一點升中方面的憂慮我認為港爸提醒是無可口非,但不需要講得過份地誇張去嚇人吧!亦不需講到要打救咁嚴重

Confident 發表於 19-2-14 02:12
為什麼每次都要講到德望如此負面?
為什麼總感覺永遠要窮追猛打,唱壞德望為本?
不感到學校咁多家長要上E ...

點解可以討論到咁火藥嘅?一間津小,一間私小,兩間學校嘅定位都好唔同,使咩咁勞氣?!仲要討論左咁多日。
GH 唔係呢幾年,係由始至終都唔係一條龍㗎!今年都65周年。

回覆 Felix223 的帖子

所謂四大女直,有三間都唔係一條龍

唯獨 ghs 每年到派offer就有呢啲批評

ucw 發表於 19-2-14 10:09

4大女直? DGS? HYS? SPCS? GHS?

DGS基本上100%收番所有小學部學生, 近年更索性連呈分都不參加了. 中學部為了收番晒小學部既所有學生, 近兩年更因小學部學生多咗而減少S1公開收生既名額

SPCS一直無呈分, 不過小學部老師, 由小四開始會不斷提醒家長升上中學部既要求, 學生達標的話暫時未聽過升唔番上中學部

HYS講明係脫咗龍, 其實根本唔應該有期望. 上年第一年正式脫龍, 學校家長透露小學部會協助學生評估所屬派位組別去選中學

至於GHS, 有否提供升中要求? 未見過. 小學部有否提供資料(如估計既派位組別)去協助學生選升中呢? 多年嚟家長都話係無

如果話入GH就要抱住未必能升上中學部既想法去讀, 其實係咪有D矛盾呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你又黎誤導群眾?

大部份德小生可以升到上德中,心態上,點解要去擔心升唔到呀?

路程問題、經濟問題及男女校問題以外,行德小升德中體系絕對輾壓行仁立升林護體系。

ucw 發表於 19-2-14 10:09

其實討論啫,有正有負,有咩所謂。我當然清楚,不過GH亦不是要鐵粉咁護航吧。

咁講

GHS(PS) 對升中學生有無足夠資訊同支援做informed choice 係值得討論。如果無係抵批評,只係有啲"年經"嘅感覺。

利申:非gh或仁立家長/教師/舊生或有子女要揀學校。多年前倒是有親友讀過仁立。

我六年前選小一時已知未必能升上德中, 抱著這個心去讀, 有什麼矛盾呢?  

人無完美, 學校亦無完美, 大部分家長對於學校這方面的不足亦清楚, 希望學校聽到家長們的心聲, 來年可以改善.  

香港爸爸在這討論區三番四次不斷提醒各家長德小這方面的缺失本屬好意, 但我本人選校更著重學校是不是適合小女的性格及我對小女的期望, 多於能否直升上中學部, 可以直上當然好, 可以免卻很多煩惱, 這個我明白, 但始終覺得如果學校不適合, 可以直升上中學部又如何?

認識2個小朋友一個仁立, 一個仁紀, 基本上仁立及德小都是十分好的學校, 五六年後都要為升中作各種的安排/準備.  無論選那一間, 只要適合就可以了, 都值得恭喜!

hkpapa852 發表於 19-2-14 10:21
4大女直? DGS? HYS? SPCS? GHS?

DGS基本上100%收番所有小學部學生, 近年更索性連呈分都不參加了. 中學部 ...

無矛盾喎,首先我相信沒家長喜歡學校如此安排,咁唔鍾意絕對可以轉校,但坦白講我真係無能力更上一層樓嘞,咁又是否意味我要找一間升中支援極好更好呢?雖然學校沒有明確指引,但過往三年應在六成以上,咁單睇機會率也不是咁差,你嘅concern係因為無指引,可以轉,確是可以轉,但學校再一年玩30%一年玩50%係咪真係咁likely?小學部真係咁不濟?

我絕對認同ghs單方面睇每一範酬都不是最top, 但各方面平衡下都不錯啦,成績Ok, 升中都叫一半機會,好的語境,最差咪就係升中support同校網囉,但校網一樣可以孟母三遷,又唔係完全不能解決。

Felix223 發表於 19-2-14 11:13
其實討論啫,有正有負,有咩所謂。我當然清楚,不過GH亦不是要鐵粉咁護航吧。
...

確實討論吓是無問題,只是不明白為何演變成好小學的準則就是maximize學生入band 1中學,唔相信嘅人就睇吓你之後幾折墮

再一次表明我絕對不是護航或覺得學校好啱,只是不太認同嗰種高高在上,佢嘅道理係唯一真理嘅態度,有得揀我想做李+x個女添,仲使研究咁多。

whitepurin 發表於 19-2-14 12:12
確實討論吓是無問題,只是不明白為何演變成好小學的準則就是maximize學生入band 1中學,唔相信嘅人就睇吓 ...

好的學校,唔單純提供教育,更應該協助每一個學生去㝷找合適嘅出路。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-14 12:15
好的學校,唔單純提供教育,更應該協助每一個學生去㝷找合適嘅出路。

咁我無否認ghs未必係好好好好好嘅學校,但無五個好得兩個好就等如差?

好的公司,是否也應該協助職員去㝷找下一個機構嘅工作機會?

Aspirant 發表於 19-2-14 12:29

好的公司,是否也應該協助職員去㝷找下一個機構嘅工作機會? ...

學校和公司有何差別都不明白?

明白, 我估大部份德小的家長都認同學校在這方面的不足, 唯有希望學校可以改善, 造福小師妹.

香港爸爸, 除了升中問題外, 對德小有其他的意見可以供有興趣的家長參考嗎?