用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
go

GH vs 仁立  

阿女幸運地考到GH,同時等待自行仁立(地區一綫)。
沒有細佬妹,同老公意見不一,我傾向GH,佢傾向仁立,家近仁立。
我亦爬過文,如果GH vs其他無聯繫中學,大比數傾向GH,但仁立有band 1 A聯繫中學,對仁立所知不多,而GH一班40-45人,校風純樸,英文水平高,但要好早上校巴,一年數萬學費。
請各位俾意見,謝謝

回覆樓主:

我一定揀仁立~

第一。慳數萬蚊,可以俾阿女發展更多興趣
第二。GH 出名大班,仁立一班三十幾人,小班一定贏
第三。近,小朋友咁早起身好辛苦
第四。大家都有好既中學作後盾

除非你好鍾意女校,否則,我都會揀仁立~

如果經濟,路程方面都不是問題。我會揀GH,比較all round, 經歷體驗也會不同。

Lingfung813    發表於 18-11-13 11:07

回覆樓主

兩間都要成績好至上中學部或林護,中學成績應該唔差太遠。GH 是all rounded, 你小朋友又係唔係e 類呢?如果無信心GH 上到中學就更無必要入GH。
覺得留返錢同時間比佢去學習更好。仁立。

回覆 vicymama 的帖子

我都會選仁立,先唔計近屋企問題,如果有仁立我諗唔到點解要選GH.

回覆樓主

我會選仁立
1)學校近其實好重要,一日慳返最少一個鐘車程,可以俾小朋友做到好多嘢
2)學費問題,上到小學會越來越多興趣班想上,支出都好大㗎)
3)葵涌band 1中學都多選擇,林護以外都有幾間
4)我覺得仁立學生水準較參差,始終係大抽獎入,要考高名次,估計比GH容易

vicymama 發表於 18-11-10 09:18
沒有細佬妹,同老公意見不一,我傾向GH,佢傾向仁立, ...

GH好似要7:30前返到學校,諗吓日日要幾點起身。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

想順道問吓,類似情況,如果係GH vs. 仁立紀念呀!又點睇呢?

hkpapa852 發表於 18-11-10 11:18

我知道,所以諗如果阿女讀得ok,可能搬屋,因為可能是5-12年。 唔知為GH,值唔值得搬,仁立如果升唔到林護,唔知多數升去邊,又唔知仁立英文水平如何...
頭先交留位費,GH 硬件真的好理想,又唔知對小朋友成長體驗係咪好有幫助。
所以先想問各位前輩丶用家意見。謝謝你們

hkpapa852 發表於 18-11-10 11:18

GH真係出名早,我朋友住青衣,個女係6:20上校車...

vicymama 發表於 18-11-10 11:42
我知道,所以諗如果阿女讀得ok,可能搬屋,因為可能是5-12年。 唔知為GH,值唔值得搬,仁立如果升唔到林護 ...

葵青校網,女仔好著數

回覆樓主

㨂仁立

1. 間直屬中學不比GH差
讀大學識兩間嘅畢業生各方面其實都差唔多

2. 其實差唔多不如慳番幾萬一個月

3. GH上堂出名早
住咁遠小朋友好早起身好辛苦

其實兩間都出名唔輕鬆
不如近近地俾多啲時間小朋友休息

vicymama 發表於 18-11-10 11:42
我知道,所以諗如果阿女讀得ok,可能搬屋,因為可能是5-12年。 唔知為GH,值唔值得搬,仁立如果升唔到林護 ...

其實葵青區已經算多B1英中,除左林護,仲有佛教善德、安柱,你個係女,仲有兩間B1女校蕭明同保祿六世,你可以去睇下呢d學校。

如果讀GH, 依家講緊約50%升得返中學,我見我d朋友女女係中游份子,都擔心,開始部署自行同考直資。

回覆樓主

唔考慮距離,我會選德望
仁立學生冇揀過,來自不同既階層。

Lingfung813    發表於 18-11-13 11:09
:wave:

nixphoenix 發表於 18-11-10 13:05
㨂仁立

1. 間直屬中學不比GH差
朋友自己林護畢業,都入到神科。不過佢自己,覺得如果同傳統名校畢業的同學相比,雖然成績未必有差別,不過見識方面還是有差距。
不也有名校畢業朋友,其實也未見到如何特別

GH 係真係提供到好多唔同體驗,有好多活動玩。不過你住得遠,一定要更早起身。德望 7:30 上堂,2:30 放。兩間都係唔輕鬆,倒不如揀間近自己屋企。唔知你係 20 分定 25 分,如果到時候唔中自行同大抽獎(記得外來生係可以),GH 都唔會令你失望。

葵青升中選擇多,去一去 school land 就睇到所有學校,女仔亦有升中優勢(多女校)。GH 升中自然都唔係差,但要小心揀地區搬。

回覆樓主:

你要諗下你嘅 objective 係咩,兩間 style 根本唔同。GH 著重培養禮儀,希望小朋友成為淑女,不只focus 學術,係 all round development, 佢地嗰種 sense of belonging 唔係一般學校有嘅。但如果你只係著重升學,比較公開試成績就得。

happyapple 發表於 18-11-10 16:57
唔考慮距離,我會選德望
仁立學生冇揀過,來自不同既階層。

好多仁立學生家長係新香港人

Lingfung813    發表於 18-11-13 11:09

b3410 發表於 18-11-10 17:06
朋友自己林護畢業,都入到神科。不過佢自己,覺得如果同傳統名校畢業的同學相比,雖然成績未必有差別,不過 ...

同意傳統名校視野可能唔同
但我識嘅名校畢業生我覺得視野最唔同都係最top 個幾間

亦都好同意視野其實各人嘅感受唔同
性格家庭其實都影響好多

樓主case我覺得其實仁立讀得到個前境都好好
除非搬屋
如果唔係其實返學真係好辛苦
可能仲影響小朋友學習同埋課外活動

vicymama 發表於 18-11-10 09:18
沒有細佬妹,同老公意見不一,我傾向GH,佢傾向仁立, ...

GH