用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

Ilovebbsss 發表於 19-1-29 00:32
當不能升上中學,成績表上的分數亦因為教快,大班教學,不能客觀表現小朋友實際表現。到時要走都走得好痛 ...

說得對啊!如果要捱六年,天天打扙,即使能升上中學,都不值。所以,考慮點不是升中問題,而是小朋友是否讀得開心,學得穩固。適合就好了。

其實大部分小朋友讀得輕鬆自在,並不是外界傳得那麼可怕。

Ilovebbsss 發表於 19-1-29 00:32
當不能升上中學,成績表上的分數亦因為教快,大班教學,不能客觀表現小朋友實際表現。到時要走都走得好痛 ...
其實中學(尤其區內)對好多小學嘅水準已有個底. 你估真係間間小學嘅90分中學老師都係睇成一樣?
如果你講到要捱, 天天打杖, 咁可能真係要考慮小朋友是否適合了.

回覆樓主:

可能我個人比較老古董,係我意識入邊,讀書係靠自己,如升學失敗,我會覺得係自己不夠努力or天份不足,從冇想過可以埋怨學校。
現在的家長普遍教育程度高,分析能力高,有些更能自行統計數據作分析。只係覺得,隨住時間嘅推移,某些無私的初衷漸漸變得夜郎自大,言談間的語氣也不再友好,甚至捉住某些學校嘅某一些不足之處(or不如佢意嘅地方)無限放大窮追猛打,片面嘅言詞不斷扼殺學校以及一眾學生家長所有正面嘅努力與成就。沉醉在自以為是之中,連基本嘅尊重也忘記了。

kbi 發表於 19-1-29 11:13
說得對啊!如果要捱六年,天天打扙,即使能升上中學,都不值。所以,考慮點不是升中問題,而是小朋友是否 ...
依個令我想起現今求學求分數既問題,用數字/成續去判斷係咪好學生。人生成長一點一滴、品格同見識全部都吾可以用死實實既數據表現出尼,如果只用收自己小學數據評論一間學校好吾好,實在太膚淺。當然GH小上中既資訊如果可以更加透明,甚至有條升中合格線比自己小學生更好。

回覆 kbi 的帖子

請教一下,GH依家係咪改革緊,冇分名次,增添咗活動較學模式?可否分享下依家o既教學模式是否真的"活"咗?感謝!

關聯中學既校長,每年簡介會都講明沒有任何位預留俾小學部

關聯中學從來沒有為小學部訂出直升條件

小學部對學生升中無支援

以上日後要面對既問題,係咪真係在選小學時完全不需要考慮呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

對於升中, 就如其他讀官津的家長, 我會周圍收料, 會看看其他的學校, 不會坐著等德中比位.

今年德中收德小的比例比較理想, 因此升中壓力沒想像中大.

如不是讀德小, 就算在其他官津考級頭, 相信亦要過五關斬六將, 才能考到心儀的中學, 如唔好彩, 大人小朋友可能要忐忑至七月
(我幾年前已領教過了) .
在德小, 如成績中上, 升中壓力相對較小.

阿女這五年多的德小生活, 的確是很開心, 讀書壓力不如外間想像大, 仍然是一個開心果, 我好感恩.
學校如能提高升中透明度就非常好了.

hkpapa852 發表於 19-1-29 16:44
關聯中學既校長,每年簡介會都講明沒有任何位預留俾小學部

關聯中學從來沒有為小學部訂出直升條件

唔係唔使考慮,只是人人處境不同,不能單方面因為升中不透明就完全排除。其實事實好簡單,唔會有人搵dgjs vs gh, 因為各方面完勝,有咩好vs,我有得揀升中有保證,成績又有咁好嘅就唔使諗啦!咁vs 得一定各有利弊。雖然gh升中不透明,但總算收一半以上吧。如果你覺得自己個女人中之鳳,必定有很好出路,咁你咪搵間好好支援嘅小學助你上位,如果你覺得自己個女ok但又不算十項全能,咁gh都叫一半機會上到,比出面考入易很多了,又如果你覺得個女都讀唔掂,咁當然唔好入。

回覆樓主

所以升中保障固然要考慮,但各人的available options不同,小朋友的情況不同,各人觀點又不同,正如我覺得德中已不錯,雖然3私1直升band 1率高,但撇除部分我認為bandIng 稍低嘅津中,其實同gh上中學比率咪又差唔多, 咁當然也有人覺得gh 同其他神校比係不入流。

升中不透明支援不足是問題,但不代表呢個問題就要否定呢間學校。

whitepurin 發表於 19-1-30 08:51
唔係唔使考慮,只是人人處境不同,不能單方面因為升中不透明就完全排除。其實事實好簡單,唔會有人搵dgjs  ...

我非常同意你既說法, 外間一直不知何解好多誤導既說法又或是否定
作為GH 家長, 好多時係EK看到既都是朋友說, 或收到風等等....
而好多呢D也是不實既傳言 , 有時看到我也不想固應了
GH比較小家長去分享, 其實也不無睿理
因每次有關GH既post 總是惹火 , 每次用家真心分享或回應也總會被窮追猛打
有好多時都感到非常灰心

whitepurin 發表於 19-1-30 09:09
所以升中保障固然要考慮,但各人的available options不同,小朋友的情況不同,各人觀點又不同,正如我覺得 ...

當初入GHK既心態就係咁,知道唔係直升GHP,但比率一定比其他任何一間幼稚園高,既然心儀GHP,入讀GHK升到GHP既機會高d,同時又比小朋友同自己了解小朋友是否GH type同是否喜歡GH既style及教學,why not?我們現在也以同一心態面對升中。

當然,如最後未能升中,一定會失望及傷心,但亦代表囡兒並不適合,就一心一意為佢選更合適的中學,勇往直前。

ceciduck 發表於 19-1-29 15:26
回覆 kbi 的帖子

請教一下,GH依家係咪改革緊,冇分名次,增添咗活動較學模式?可否分享下依家o既教學模式是否 ...

我沒有問囡囡上課的詳情,但根據佢嘅分享同佢寫既筆記,堂上應該有pair work、group discussion 同 project work,特別係English 同 General Studies。佢無話過上堂悶,同埋睇佢明白既野,上堂應該唔係只坐定定係度聼書嘅。我只可以講比期望中活及豐富。

回覆 kbi 的帖子

謝謝解答

kbi 發表於 19-1-30 12:39
當初入GHK既心態就係咁,知道唔係直升GHP,但比率一定比其他任何一間幼稚園高,既然心儀GHP,入讀GHK升到G ...

簡單來說,百貨應百客,米芝蓮三星餐廳一定比老麥好食,但老麥一樣有人幫襯,因為各人的budget, 時間,口味不同,無咩必要不斷同人講老麥係junk food, 我知係junk food但我依然食,可能因為我無錢或者無時間,而唔係天真地以為老麥食物健康有益囉。

回覆樓主:

GH 英文水平視野好過仁立,仁立雖然地區一綫,但近年多新香港人家長,質素就……

如果經濟不是考慮之內,我會揀GH

語境絕對唔係外補可以補足到既。我D同學入到神科,都話其實傳統名校出嚟既係自信D唔同D, 其他地區名津出嚟既係有D格格不入。

不過我都想8下樓主決定左最終選擇未。自行都放左榜咁耐

vicymama 發表於 18-11-10 11:42
我知道,所以諗如果阿女讀得ok,可能搬屋,因為可能是5-12年。 唔知為GH,值唔值得搬,仁立如果升唔到林護 ...

GH英文水平一定好過仁立好多。但仁立勝在近!

JenniferKwok214 發表於 19-2-1 10:43
GH 英文水平視野好過仁立,仁立雖然地區一綫,但近年多新香港人家長,質素就……
...

而且林護近三年走了20個老師,有經驗的好老師走了這麼多,唔知現在如何?仁立上到林護又是否這樣好?比我就選GH!

回覆樓主

我會揀GH,葵盛多咗好多新屋邨,你自己諗咩人會住搬到入去。津校人人可以抽的。
‹ 上一主題|下一主題