用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

Felix223 發表於 19-2-14 18:00
上年你已經開帖侮辱了間學校,而家出來搧風點火何必呢!
扮抽自家中學水但無啦啦又要拉埋GH落水個位?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-14 18:08
扮抽自家中學水但無啦啦又要拉埋GH落水個位?

上年呢個時份,嗰位仁兄開過YW VS GH post !

Felix223 發表於 19-2-14 18:13

唔好意思幾位睇唔過眼講咗兩句,唔阻住大家玩,新年快樂!

Felix223 發表於 19-2-14 18:13

KC兄返去拍愛回家應該受歡迎過亂搭嘴。
定係當咗呢度係愛回家呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kctsang 發表於 19-2-14 18:16
唔好意思幾位睇唔過眼講咗兩句,唔阻住大家玩,新年快樂!

你真係風趣!咁都祝你新年快樂

Felix223 發表於 19-2-14 18:18
你真係風趣!咁都祝你新年快樂

咁幾好呀大家新年快樂! 恭喜發財!

可以完咗個post

vicymama 發表於 18-11-10 09:18
阿女幸運地考到GH,同時等待自行仁立(地區一綫)。
沒有細佬妹,同老公意見不一,我傾向GH,佢傾向仁立, ...

選校要留意一下小學升中%,每年有幾多人自然淘汰⋯⋯

yourmobile 發表於 19-2-15 09:34
選校要留意一下小學升中%,每年有幾多人自然淘汰⋯⋯

都吾重要, 要點是自己小朋友有幾多個%畀人淘汰, 自己又有幾多個%打算繼續升上中學。

hkpapa852 發表於 19-2-13 09:12
你應該仲未明白我提出的問題

天堂與地獄, 通常在小六先體驗到, 可惜到時已回頭太難

謝謝hkpapa852 的好心提醒和祝願,好好記性,記得本人當初的選擇。
我也了解閣下對德望不支援學生升中的批評,有呈分又不提供banding 讓學生選校,又沒有公開順利升讀中學部準則,這幾點確是德望值得改善,讓小學部家長安心的地方。

不過平衡了各方面,我都甘願take 這個risk, 因為就算我讀哪一間小學,我都無想過一定要升其中學部,誰知道一定會可以讀足6年?

Honeyme22 發表於 19-2-15 11:26
謝謝hkpapa852 的好心提醒和祝願,好好記性,記得本人當初的選擇。
我也了解閣下對德望不支援學生升中的批 ...

至於將來後悔與否,可能別人會覺得我會後悔,但我個人性格使然,周圍都有機會,就看我們怎樣面對而已。就當我很短視,不看長遠,只因為覺得呢一刻看似適合女兒,所以選這一所學校 之後後悔與否,都是我個人怎樣interpret 事件,即使女兒最終「頂不住」,要轉去其他學校或IS 什至外國升學,我就當作一個機會讓我更了解佢既學習傾向吧。

不過可能你覺得多得我呢d家長唔少,所以學校咪唔需要改進囉

德望名氣大,運動、音樂攞獎多。小學45人一班x5班x6級=1350人。每人找一個技能,拼命練習,人多好辦事,獎項一定比其他學校多。拼命練習、學科補習,是誰在提供支持?
學校攞多個獎,不是自己一個小朋友攞的。是否叫做all rounded?
對於名校,大家要清醒些。

回覆 CHP 的帖子

名校普遍性問題...冇突出表現隨時變隱影人...啱啱搞活動先聽到其中一間參與o既名校指明自己只派最資優o既幾學生參加該活動...反而另一間band 2中學拉大隊參加...(已經唔係比賽....可能怕影響校譽...)

回覆樓主:

這個 vs 討論其實是没有結論, 橙同蘋果嘅比較。

assado 發表於 19-2-15 15:55
這個 vs 討論其實是没有結論, 橙同蘋果嘅比較。
完全同意.

回覆樓主:

樓主 最後仁立自行得唔得?

回覆樓主:

完全兩間唔同程度, 讀完德望就算去叩其他直資名校都一定易過仁立, 唔係住個區真係未聽過仁立呢個名
‹ 上一主題|下一主題