用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

一線名校同同地區名校最大分別?你去灣仔感受一下D1學界就知道!我而家工作的地方有DB DG GH HYS.... what’s app group !佢地對對師兄師姐妹學校支持睇得好重!吾可以用錢衡量

conniewktang 發表於 19-2-5 12:03
GH英文水平一定好過仁立好多。但仁立勝在近!

英語水平高, 學生付出同成績是成比例, 吾怕辛苦就得了。

fatdogman 發表於 19-2-1 16:55
如果經濟不是考慮之內,我會揀GH

語境絕對唔係外補可以補足到既。我D同學入到神科,都話其實傳統名校出嚟既 ...

你指的 "格格不入"是指什麼 ?

lotteyi 發表於 19-2-5 17:31
我會揀GH,葵盛多咗好多新屋邨,你自己諗咩人會住搬到入去。津校人人可以抽的。
...

林護intake事實也差了,我住葵青,將來仔升中也多數不選,peer inference其實好重要!

conniewktang 發表於 19-2-5 12:06
而且林護近三年走了20個老師,有經驗的好老師走了這麼多,唔知現在如何?仁立上到林護又是否這樣好?比我 ...

仁立級頭個堆都出去衝,未必會選擇林護,GH好多條件好過仁立!睇嘢要睇長遠

JenniferKwok214 發表於 19-2-7 17:28
仁立級頭個推都出去衝未必會選擇林護,GH好多條件好過仁立!睇嘢要睇長遠
...

Agree, 而且,葵青區校風其實只一般!

以前有讀林護朋友,上了大學很不喜歡提林護, 因為大學裏有一定人來自傳統名校,而大多傳統名校生無聽過林䕶,他可能本來以為自己好叻,但當上到大學發現那不是事實時,自信打擊了不小;  出來做事後他還會埋怨有另一公司人只跟他講英文,( 其實因為那人只識講英文),因為説英文對這朋友始終有一定壓力,所以他下喜歡暴露他的弱點,這些都是地區名校生的障礙吧。

GreenMaDad 發表於 19-2-7 19:25
以前有讀林護朋友,上了大學很不喜歡提林護, 因為大學裏有一定人來自傳統名校,而大多傳統名校生無聽過林䕶 ...

相信只是那林護學生的問題吧,不能一慨而論

GreenMaDad 發表於 19-2-7 19:25
以前有讀林護朋友,上了大學很不喜歡提林護, 因為大學裏有一定人來自傳統名校,而大多傳統名校生無聽過林䕶 ...

我認識的林護畢業生,英文真的只是一般!也許有英文叻,但同傳統名校絕對冇得比!

迷你人 發表於 19-2-8 00:36
相信只是那林護學生的問題吧,不能一慨而論

B1 英中又不至於甘差, 信是學生個人問題。

assado 發表於 19-2-6 10:18

你指的 "格格不入"是指什麼 ?
#187 有人已分享了

揀GH ! 趁小一D嘢淺考靚張成績表然後插DG,瑪利諾或st Mary !到時地方又近D方便D。否則日日”倒” D早餐落口。小一頭二十果D,拎學科獎果D,十幾個會去更上一層樓。
GH家長nice 唔show off . 識嘅人九成補習兩科或以上。冇名次但知大概。老師睇彩數(間間都是)。但冇見過有”net “ net”net “,好重要所以要講三次.
仁立冇硏究。

一定揀德望!仁立或林護根本就未夠級數去同德望比。

Aspirant 發表於 19-2-10 18:27

同意

Aspirant 發表於 19-2-10 18:27
林護能否和德望相比?

如果以DSE成績計, 林護應該咁多年都係完勝

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-11 13:35
林護能否和德望相比?

如果以DSE成績計, 林護應該咁多年都係完勝
不過依家唔係林護vsGH,而係仁立vsGH。
GH最少也有50%升中學,如果夠叻還可以去神校。所以GH小學同學,至少一半以上有GH or above 水準。不過仁立未必有一半去林護,而且就算入咗,都可能是抽到,唔代表本身夠叻可以自行考的水平。咁仁立可以有幾多 % 同學,達到 GH or above 水準呢?

回覆 hkpapa852 的帖子

林護又真的未夠級數同德望比啊!

成績相差了多少條街?

以名氣而言,德望勝。

音樂、運動等等全人發展方面,德望勝。

英文能力,德望勝。

品格教育,德望勝。

6年小學及6年中學所形成的朋輩支持,德望勝。

同學的家庭背景和教養,德望勝。

校舍環境,略舉二例:

1)德望小學有50米室內恆溫池,香港有幾多所中學或國際學校有50米室內恆溫池?

2)德望正在興建一所新大樓,設有演奏廳、話劇室、視藝室、創新科技室、健身室、數碼影音室,宿舍等。

作為家長,我又真的不在乎你在論壇中詬病德望的所謂升中比例、升中標準、升中支援等問題啊!

若孩子成績不好,家長應該反思自身的教育理念、教育方面和執行能力!

Aspirant 發表於 19-2-11 16:34

林護又真的未夠級數同德望比啊!

差了多少..... 自己睇睇

中學4主科平均5+比例
2013-2014林護44.70%
GH46.45%
2014-2015林護~42%
GH33.08%
2015-2016林護~45%
GH34.33%
2016-2017林護~40%
GH32.93%
2017-2018林護~42%
GH40.65%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你有無數據統計神校吸納左幾多德望嘅精英分子?

Aspirant 發表於 19-2-11 16:58

你有無數據統計神校吸納左幾多德望嘅精英分子?
資料最齊既係GH自己, 不如叫佢公佈

林護只吸引到新界地區既低下階層叻學生, 而且有近1/4學生係來自水平和GH差好多班個兩間仁立小學.

呢D咁既中學, 一定唔會吸引到GH既尖子同追求全港名校既Glory Hunter家長既垂青

‹ 上一主題|下一主題