用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC interview
樓主: Cliokohonda
go

SPCC interview   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-11-11 09:54
好奇怪,去小學簡介會,同中學既好唔同。
當然啦!

IloveJJ 發表於 18-11-11 09:54
好奇怪,去小學簡介會,同中學既好唔同。

呢間簡介會,我都好想去聽下。

可惜舊年今年都錯過左。

retriever 發表於 18-11-11 08:56

報左未有結果唔張揚好正常,費事俾人話高 攀。

其實家長交流只要謙厚D便冇事了。
報咗話比人知冇所謂,大家明知神校難入,認一句「仍需努力」,大家勉勵吓係好事!總好過事後同人講學費貴/交通不便/用面試當操練/個小朋友不喜歡……等等理由去解釋放棄神校位轉投官津的原因,大話冚大話!所以好多人都唔話比人知報邊間係最正路做法!

fatman69 發表於 18-11-11 10:43
報咗話比人知冇所謂,大家明知神校難入,認一句「仍需努力」,大家勉勵 ...

聽到最多既係:呢間(XX)都有報,不過最後去左第二間(YY)。

我對呢D 言語無咩感覺,跟EK 唔少學校護法言論中既愛護之情差不多。

報咗話比人知冇所謂,大家明知神校難入,認一句「仍需努力」,大家勉勵 ...

禁每个家庭考量不同,以上理由又唔可以話唔係理由最終無選到SPCC既……不过,唔選SPCC而去左另外既直资較等津校有可能。如一心真係想入津校,大概都会先take直資offer再叩津校,唔会禁勇直接等到7月啩……心血少……

很多家長需要再接受教育,不論在排隊等入場,或在禮堂內,家長不守規則的比小孩還多。
廁所衛生情況可返映校內學生公德心,
我經常向校長投訴小學個廁所臭過公廁,
古人有寒窗苦讀,沒有提及在臭坑內。

Yanamami 發表於 18-11-11 11:06
禁每个家庭考量不同,以上理由又唔可以話唔係理由最終無選到SPCC既……不过,唔選SPCC而去左另外既直资較 ...

都唔係啊!朋友個女真係唔要DGS 而等入津校啊!

Lindytiger 發表於 18-11-11 22:50
都唔係啊!朋友個女真係唔要DGS 而等入津校啊!
都唔係無可能……不过真係唔簽番,直接等七月放榜,定係簽左,七月叩门成功再抽飛?如係前者就真係好勇。

IloveJJ 發表於 18-11-11 11:28
其實聽簡介會係好有用,每個校長講野同方向都好有個人特色,加上同學生傾計,老師傾計,睇下安排,比網上 ...
我都觉得係好个人感覺。

Yanamami 發表於 18-11-11 23:03
都唔係無可能……不过真係唔簽番,直接等七月放榜,定係簽左,七月叩门成功再抽飛?如係前者就真係好勇。 ...

前者呀!學校老師勁遊說佢take offer, 哦左佢好耐啊!

Yanamami 發表於 18-11-11 23:03
都唔係無可能……不过真係唔簽番,直接等七月放榜,定係簽左,七月叩门成功再抽飛?如係前者就真係好勇。 ...

聽講SMC打開口牌好明顯,有人真係放棄神直等佢到7月。

fatman69 發表於 18-11-11 23:47
聽講SMC打開口牌好明顯,有人真係放棄神直等佢到7月。
St Mary's ? 好勇……

Yanamami 發表於 18-11-12 09:30
St Mary's ? 好勇……

冇計,明知呢個係好野,但又吾收得住,又知其他神直又收硬,唯有在2nd開哂口要佢等7月。
傳聞前年有人有SPCC/DGS的Double offer都放棄等7月入SMC,始終吾使錢都係優勢之一。

fatman69 發表於 18-11-12 09:56
冇計,明知呢個係好野,但又吾收得住,又知其他神直又收硬,唯有在2nd開哂口要佢等7月。
傳聞前年有人有SP ...
老老实实,间间学校都有佢自己问題存在,勿只眼表面風光,等如嫁左老公後,d难頂野先-日-曰浮出黎,好多野唔同佢朝夕相对係唔会知。俾学費有俾学費好处,免費有免費好处。我大細女各讀两款学校,所以講係有分别既~

IloveJJ 發表於 18-11-12 10:01
所以呢,我覺得去一次自己有機會會揀既學校簡介會係必須既,自己親身感受,其實每間學都好有佢既特色。

...
同意啊~所以同在讀紧既家長私談亦獲益良多,比較唔会一面倒好評。

Yanamami 發表於 18-11-12 11:52
同意啊~所以同在讀紧既家長私談亦獲益良多,比較唔会一面倒好評。

同意,與神直的家長交流,他們來自不同小學,都可知各名小虛實往績,這些由各名小「頂級用家」所提供的資料,對一些升小的朋友可有進一步的了解。

Yanamami 發表於 18-11-12 11:50
老老实实,间间学校都有佢自己问題存在,勿只眼表面風光,等如嫁左老公後,d难頂野先-日-曰浮出黎 ...

同意呀⋯⋯唯一沒有選錯的,便是只有越讀越開心、越讀越以學校為榮、越讀越冇後悔。。。
‹ 上一主題|下一主題