用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 温書好方法
go

温書好方法

我小朋友温默書,温足成個星期,佢點都記唔住啲生字,錯嘅生字總係錯完又錯!點同佢拆開個字串或中文象形又好,故事形式都好,都記唔到?請問大家有咩温書方法指教下我

Jas-MaMa 發表於 18-11-9 21:31
我小朋友温默書,温足成個星期,佢點都記唔住啲生字,錯嘅生字總係錯完又錯!點同佢拆開個字串或中文象形又 ...

我女初小時記中文字都喺弱, 拆字都教過。
唯有用最傳統方法「抄」,佢哋默書範圍喺全課温(8課考默~好甘),老師再組織過幾小段默,所以我將要默課文內容深與淺詞圈晒出嚟, 用番學校格仔簿起字頭比佢,但我用紅、綠色拆字比佢認寫, 等佢留意啲字如何拆寫,起晒都唔少嘢㗎, 將全部字詞寫一次, 分數日寫滿一行直到考默為止(隔2-3天寫一次),兼順便温埋中文考卷不供詞部分。
上述方法對我女湊效, 最後考默成績表顯示A,但唔知有否扣錯字分,學校冇公佈分數!

註:我大仔初小都一樣弱,但我教佢拆字記,佢冇問題,所以哥哥不雖用這方法,淨考前寫啲佢認為容易錯字就已可!

回覆樓主

英文點都喺用拼音方法。

佢哋已好多嘢記/温, 仲用故事形式記字,會覺得好煩。

回覆樓主:

我見我女 (P1)溫中默係咁溫: 首先背左課文 (佢話喺學校得閒就背),然後喺屋企成篇抄1~2次,之後成課背默。如發現錯字,就拆字背口訣,例如耳王十四一心(聽),口/口立十月(臂)...當歌仔唱。

我執屋時見佢周圍攝紙仔,原來係d預默錯左嘅字,佢話等自己尋寶,就會記得。

以上係佢自己發明嘅溫默書方法,我認為方法係佢自己諗俾佢自己,一定會更入腦。暫時默書分數都ok。

pooh仔 發表於 18-11-9 22:15
英文點都喺用拼音方法。

佢哋已好多嘢記/温, 仲用故事形式記字,會覺得好煩。

最衰就係叫佢背又背幾日都背唔識,叫佢抄寫字多又喊,真係懶到出汁!

Jas-MaMa 發表於 18-11-10 00:22
最衰就係叫佢背又背幾日都背唔識,叫佢抄寫字多又喊,真係懶到出汁!

本身課書喺背默?

回覆樓主:

讀默,以前一直都係我一路讀佢一路默,但好多人話背左課書,咁佢可以自己默,又唔怕聽老師讀得嚟又要顧寫,漏字機會少啲!但要佢背書,背幾日都唔識!,

簽名被屏蔽

Jas-MaMa 發表於 18-11-10 00:34
讀默,以前一直都係我一路讀佢一路默,但好多人話背左課書,咁佢可以自己默,又唔怕聽老師讀得嚟又要顧寫, ...

這方法我有聽過, 1,2年級還可以, 3年級以上課文成兩大版冇可能用這方法, 得 我都覺嘥時間。
我仔女(不同校)老師會將默嘅內容從同一課文左抽右抽為一段仔(兩課書共4段), 如你用背誦方法, 與老師默內容不符, 咪徒勞!
及聽老師讀默 我會當作聆訓練之一 因要留心一字一句才可默寫出來。
你小朋友唔記得字點寫, 喺要去學拆字, 不是去背書,識背全課書=\=識寫!
我以前讀小學時 與鄰舍玩部首遊戲 如「木」字, 就大家互寫有關這部首字出來 鬥多.

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-10 10:32
拆字記是好,也要給孩子理解這個字的用意,一點通了孩子就很容易知道這字會什樣運用自如.
辦法  =  兩個辛加 ...

我當初教仔女如何分這幾隻字 我亦同佢哋講解其意義 我讀書時都喺咁學(好入腦) 而家咪教自己小朋友記

jli008 發表於 18-11-10 10:36
若是普通話,還有時候聽老師發音都會覺得聽錯音而默錯~~~

咁普教中 我就不曉喇 我都聽朋友講普通話課默唔知點同仔女默 因自己都不太靈光。

我倆小孩都是廣教中 !

簽名被屏蔽

回覆樓主:

其實我都放棄要佢背,背書仲要多花幾時間!

Elenalan 發表於 18-11-9 23:52
我見我女 (P1)溫中默係咁溫: 首先背左課文 (佢話喺學校得閒就背),然後喺屋企成篇抄1~2次,之後成課背默。 ...

我地都係自創口訣, 幾好用.

你女好乖.

回覆 Elenalan 的帖子

我女都係咁! 不過都要抄寫下先熟