用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好? ...
樓主: SuperLoveMyGirl
go

求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好?   [複製鏈接]

回覆樓主:

大家好!我是 SFA 用家,小兒也畢業了。看完4頁大家的討論,我想也可補充一些資訊。
大家可以去看一下每年的升中成績,差不多一百名以內的同學,都可以升上 band 一中學。如果家長明白,或了解自己小朋友的能力,不應太過緊張小朋友的成績。
回想小兒就讀 SFA 時,也有參加學校的課外活動,例如機械人電腦課程等,小兒也享受上堂,及課外活動。
SFA 無可否認是一所成績向的學校,但也不是一所只是成績向的小學。小朋友在小學期間打好學術基礎,升上中學後更能適應融入。

回覆樓主:

續上:

小兒初中的學校生活,因為學術上能應付,更可以花多時間在自己喜愛的課外活動呢。
其他小學,我不能提供意見,但 SFA 我會極力推薦。

回覆樓主:

孩子入讀sfa兩個月,相信本人意見不能太作準,但憑這段短時間經驗,我同孩子都體會到仿間所講既忙,第一次測驗已過,今個星期考試,不過雖然忙,孩子會埋怨少了時間玩,但佢同時亦會叫媽媽多點同佢練習,佢有擔心考試,但同時感覺考試既刺激,溫習好既野想快啲考,想知自己既achievement係咩。
講返轉頭,當初揀sfa係喜歡佢能幫助孩子打好學習基礎,不是學習成績上,而是那種學習精神,遇到艱難,會學習忍耐,堅持同毅力,通常sfa會被人形容少林寺,運動員都係咁樣經歷艱辛訓練再挑戰自己,而我選了先用學術令孩子明白學習過程總有up and down,陪佢學懂面對得失。

回覆樓主:

至於學術以外,sfa也只是一間普通學校,課後活動一樣會提供,參與與否家長選擇,這點也是我喜歡的,因為我不喜歡被迫去發展其他興趣。讓孩子全人發展,我會自己提供體藝,相信很多sfa家長也不是傻到只顧學術,而不讓孩子參加其他發展興趣既課程吧! 講到尾,家長心態很重要,我冇渴望孩子上神校既心態,只望孩子成績達band 1已足夠,其他要看佢自己日後既努力同發展了。
學校裡,一定有乖巧學術型學生,但同時有百厭坐唔定但具創意既孩子,social skills一樣可以建立,不必想成sfa既收生類型只有學術呆呆死板既類型。

chingchub 發表於 18-11-12 22:40
孩子入讀sfa兩個月,相信本人意見不能太作準,但憑這段短時間經驗,我同孩子都體會到仿間所講既忙,第一次 ...

看了5頁內容,有用家分享說的都是兒子。想問下女孩比例多嗎?

Cloudoom 發表於 18-11-12 21:45
大家好!我是 SFA 用家,小兒也畢業了。看完4頁大家的討論,我想也可補充一些資訊。
大家可以去看一下每年 ...

100名內是band 1, 很好啊!

SuperLoveMyGirl 發表於 18-11-13 09:04
100名內是band 1, 很好啊!

上年近级100,Band 1 尾都抽入上智

yuenkw 發表於 18-11-12 13:05
EK 講大道理的愈來愈多(仲係講一套做一套),願意一手分享的家長愈來愈少,真係少上為妙!
...
校長成日都講話, 唔好睇咁多EK

醒目開學勳章 貢獻勳章

等我呢個過氣家長又講兩句...
我地當初都唔知點叫啱,點叫唔啱,當時阿仔係好學術,好鍾意睇書,中英文閱讀能力都高,學習能力強,記性好,K1已覺得佢似係資優,不過無check,而阿仔嘅能力,要入到小學先了解到

個個講到好恐怖咁,入到去9月尾十用頭,同班帶星期6興趣班嘅家長吹開水,有人問:覺唔覺得.... 功課量... 比想像... 少...

當時,我另有朋友女女讀某荃灣一線津小,講緊每日過10樣,weekend接近20樣功課!SFA呢?3-6樣...

測考係多,但默書相對無普通津小多,而因為測驗分散咗9月尾到整個十月,大家的確做到non-stop...

另外,就係教育心理學家EP嘅支援,阿仔9月上堂無耐就開始玩筆,老師投訴,咁啱學校出通告報名做評估,我地排到11月做,當時亦有同EP講上堂問題,EP即時答應會同老師傾阿仔嘅情況,之後亦有同EP有少量溝通,佢會留意仔嘅情意發展,同同學相唔相處到,亦有將阿仔放咗入學校talent pool,當年我地有份返學校聽兩位舊生DSE狀元分享會,另外,EP亦安排P6師兄每星期同我仔捉棋

我仔今年P6,雖然响SFA只係一年,但的確得到嘅支援比响津校4年幾多!响SFA,仔嘅課堂行為、個人發展係受關注嘅,有事可以搵EP,EP會提供適切安排,包括同校方相議協調。响津校呢?EP一個星期得一日响學校,而佢要睇其他SEN,而gifted 唔當係SEN (香港政府係咁define),所以只可以搵社工,而社工只能幫仔做有限協調工作,佢亦好忙,除非阿仔"出事",否則排期唔會排到佢,連舊年講好今年一定安排到嘅活動,今年都俾唔到

大家可能唔覺自己嗰件係gifted,但SFA放入talent pool 嘅學生,聽聞有1/3之多!當中包括藝術、運動、績優等,而資優課程/活動,SFA亦係出哂名多選擇,好多係由EP設計嘅,配合孩子成長發展需要

最後,想提一提,我仔當年嘅同學當中,有一位阿媽形容為掛住玩,乜都玩,唔多時間讀書嘅同學仔,佢係香兒成員,會跳舞、打乒乓波、游水、畫畫、彈琴,通通有獎!唯獨學校成績唔算突出,媽媽同女講好,跌出100名就要cut活動!但每年見佢唔係做攞獎、學生代表、班長、風紀,就係被選中跟學校遊學 (聽聞學校收合理價錢),生活非常精彩!所以SFA嘅生活係咪只係得讀書?!我覺得好睇家長要求...

恐龍家

yuenkw 發表於 18-11-13 10:02
sorry 我又衰多口,首先,級100也b1 絕對是勁,但b1 尾都抽入上智這句是有機會被誤解,因為任何same net的b1小學生無論b頭或b尾都有相等抽機會

MrBeast 發表於 18-11-13 10:31
sorry 我又衰多口,首先,級100也b1 絕對是勁,但b1 尾都抽入上智這句是有機會被誤解,因為任何same net的b ...

多謝補充,Band 1 頭中尾確實只係 EK 的語言,我以為上 EK 的家長都會明白!

我想講,除非SFA的準家長抱住《不到神校心不死》的心態,否則當佢係間學術要求較高的學校咁讀,初小時著重小朋友是否明白課程要點,而唔好太看重考試名次,日子唔算太難過!

正如樓上有家長講,唔明白點解學校對學術有要求,就等如學生只就要死讀書,六年小學無得玩。講呢d嘢嘅人,到底係聽人講還是一手分享?我兒都有玩體藝,不過纯自娛,零比賽零獎項!

yuenkw 發表於 18-11-13 12:52

多謝補充,Band 1 頭中尾確實只係 EK 的語言,我以為上 EK  ...

SFA係一個非常好的鍛練平台,六年後上到 EK 人稱 Band 1A的英中,小學打下基礎的好處自然浮現!

小曳人 發表於 18-11-13 10:28
等我呢個過氣家長又講兩句...
我地當初都唔知點叫啱,點叫唔啱,當時阿仔係好學術,好鍾意睇書,中英文閱讀 ...

其實gifted 有成1/3 ,雖知資優不是績優。但當中也有不少績優⋯
如果只是小聰明, 學術算中上去到SFA 會失自信嗎?怕小朋友永遠點努力都唔會考到級頭

今年sfa出咗2個狀元

一個係DSE,讀皇仁,一個係lB,讀聖保羅男女,我小兒是他們的同學,這校有很多叻人,一不小心就會被比下去

KCL2000 發表於 18-11-13 13:29
一個係DSE,讀皇仁,一個係lB,讀聖保羅男女,我小兒是他們的同學,這校有很多叻人,一不小心就會被比下去 ...
請問2位同學從p 1開始成績就好好?

yuenkw 發表於 18-11-13 10:02

你是今年家長如果講計亦有band 2派聖母玫瑰,但男仔呢?另你兒子是top那批是入到心儀中學,咁有冇了解中下遊的。
我認為sfa 係好學校,其實每位家長背後付出不少努力,如果是top 50就冇問題,但如果入不能top那批又点學校又有冇什麼幫助?
眼見肯分享的都叻那班家長,實際有冇中或中游家長分享?

醒目開學勳章 貢獻勳章

momo333 發表於 18-11-13 13:21
其實gifted 有成1/3 ,雖知資優不是績優。但當中也有不少績優⋯
如果只是小聰明, 學術算中上去到SFA 會失 ...
點解一定要考級頭?!
我有樣好鍾意SFA嘅,係同學們同家長都明白,戰場响外面,唔响學校裡面!如果級50左右都入到SJC,為乜要執迷要考級頭?!
而且,自信唔係由考第幾度嚟!
佢地初小一份測驗,可以有半班人>90分!因為出嘅野係有得溫嘅,自己分數唔錯就夠啦,仲有嘅係~ 自信仲可以响其他地方搵

如果孩子係咁嚴重嘅完美主義者,家長要多多開解呀!

noverzero    發表於 18-11-14 10:09
恐龍家

回覆樓主

我相信做得聖方濟各的家長一定接受到學校的理念,學校從來的宗旨都是學術為重,這麼多年來都是不變的。說不谷是沒有可能,學校要保持自己的優勢,作為家長便要配合。正所謂明買明賣,讀得到當然開心,跟不上便成惡性循環,自討苦吃。所以要清楚自己和小朋友的路向,不好盲目追求。

小曳人 發表於 18-11-13 14:17
點解一定要考級頭?!
我有樣好鍾意SFA嘅,係同學們同家長都明白,戰場响外面,唔响學校裡面!如果級50左右 ...
家長完美主意多過小朋友呢?身總有幾個係付近,不過最近聽過一個case (not sfa)完全係小朋友自發,真的羨慕死人
‹ 上一主題|下一主題