用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好? ...
樓主: SuperLoveMyGirl
go

求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好?   [複製鏈接]

回覆樓主:

SFA出名收學術型學生,三測三考(遲啲轉三考),並無要求學生要有特異功能或學乜學物,比較簡單。就睇家長覺得是否適合自己小朋友。當然亦有家長唔鍾意佢單一追求學術,都係嗰句,百貨應百客。

學校學習風氣好好,小朋友都愛閱讀,緊張自己學術表現。當然校內亦有資優課外堂比資優學生培養其專長。

學校冇分精英班,所以校內並無標籤問題。課程係會教快教深,絕對唔可以hea讀(超班例外)。

我覺得如果小朋友適合,SFA絕對係好學校。

回覆樓主:

非常同意!好多直資都要小朋友主動健談先收!但sfa比左機會一些內歛但學術強的小朋友有地方發揮,其實學校合適便好了!

回覆樓主:

同意,一間學校無話好唔好,係你小朋友受唔受。
當年小朋友有 wkf 同 SFA  offer, 佢選擇呢間。相信如果揀咗 wkf , 佢返學嘅壓力會仲大。

fadgare 發表於 18-11-10 12:06
非常同意!好多直資都要小朋友主動健談先收!但sfa比左機會一些內歛但學術強的小朋友有地方發揮,其實學校 ...

非常同意,感謝學校比這個機會我個女!

回覆樓主:

唔係SFA,相信呀仔升唔到而家呢間中學!
每個選擇都有所得失,但有d係可以并存,學校重學術同小朋友待人接物的技巧,兩者没有必然衝突!

KikiDaddy    發表於 18-11-10 13:03

kwan_kwan3 發表於 18-11-9 20:00

認同

yuenkw 發表於 18-11-10 12:51
唔係SFA,相信呀仔升唔到而家呢間中學!
每個選擇都有所得失,但有d係可以并存,學校重學術同小朋友待人接 ...

請問小朋友讀得開唔開心?

回覆樓主:

識三位家長, 一位頂唔住, P2 轉走其他校, 另一位, P1小朋友做功課, 做到喊, P2 想走但成績吾太好走吾到。
第三位, 有其他 offer, P1 已放棄SFA.

如果樓主是全職家長, 小朋友又受得, 都可考慮SFA.

KikiDaddy    發表於 18-11-10 13:46

SuperLoveMyGirl 發表於 18-11-10 13:01
請問小朋友讀得開唔開心?

我兒算適合讀SFA一類。開心私稚園出身,唔算特別聰明(新嘢要學到好熟先懂變通),做嘢快手、坐得定、肯受教、留心聽人講; 能力之內的日常功課,大部份時間晚飯前可以自行搞掂,能力之外的我哋放工後再跟。小學六年零補習,大部份時間930之前有得上床訓。

我知道,確實有部份小朋友連常規功課都晚晚好似如臨大敵、惡戰連場咁渡過,我會用錯配(收錯學生)形容呢種情况,而唔會簡單地話:SFA好難頂、或呢d同學仔好唔掂嚟形容囉。

識兩個朋友囡囡讀到小二捱唔住轉校, 轉去左真道&CKY繼續升學, 佢地講SFA功課多固然辛苦, 但最辛苦反而係太多同學學術水準超高, 再努力可能都係下游人仕, 直接影響了小朋友自信心同家庭和諧。

但親友囝囝亦讀SFA, 如魚得水, 入讀男拔, 小朋友有禮大方, 成績優異。

所以, 真係睇小朋友受壓能力, 有人遇強越強,有人可能反而影響自信, 睇自己小朋友性格來決定吧。不過, 入得SFA, 要有心理準備對手強勁。

HAPPYT 發表於 18-11-10 13:42
識兩個朋友囡囡讀到小二捱唔住轉校, 轉去左真道&CKY繼續升學, 佢地講SFA功課多固然辛苦, 但最辛苦反而係太 ...

如果家長是比較分數, 排名, 間間校都有强勁同學。

assado 發表於 18-11-10 13:54
如果家長是比較分數, 排名, 間間校都有强勁同學。
除幾間神校外, 三私一直0既強勁同學比例相對比較高, 當好努力後仍然在下游,  有些家長&小朋友難免會氣餒。

HAPPYT 發表於 18-11-10 14:22
除幾間神校外, 三私一直0既強勁同學比例相對比較高, 當好努力後仍然在下游,  有些家長&小朋友難免會氣餒。
...

記得呀仔讀小一當年,考完第一學期試,SFA安排心理專家講座比家長,要家長放下名次的包袍,讓小朋友開心上學!
仲講: 小朋友考唔到家長期望的名次,唔係小朋友的問題,係同學平均水平太高。

...

點相對較高,有什麼數據嗎?

...

一線津小, 背後家長/同學都好强勁 !

aztecs 發表於 18-11-10 14:42
Pre S-1result 會show 到,同一份卷,知道排名就知。而推算,當然你讀的中學係全港top10,才有推算價值。

我仔都讀得好開心,佢做嘢算快手,功課都好快完成。算係打好學術個底,上咗中學,真係好得心應手。如果小朋友太hea,做嘢唔爽手,及資質有限,唔建議讀SFA.

aztecs 發表於 18-11-10 14:42

點相對較高? 或者我量化一下。

全港除了那些龍校/直屬外, 4XX間小學, 有幾多間可以做到有接近8成BAND1 學生? 他們考取學校的能力, 正正代表著他們的能力, 亦是我所說強勁對手的原因。

assado 發表於 18-11-10 14:55
一線津小, 背後家長/同學都好强勁 !
讚成, 一線津小都有强勁的家長/同學, 呢點不容懷疑。
所以, 我只是說SFA強勁的家長/同學相對比較多。

assado 發表於 18-11-10 13:19
識三位家長, 一位頂唔住, P2 轉走其他校, 另一位, P1小朋友做功課, 做到喊, P2 想走但成績吾太好走吾到。
...
身邊有working mum, 佢孩子最終升到b1 英中,過程當然辛苦,C補亦是ftm 的option 之一
‹ 上一主題|下一主題