用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好? ...
go

求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好?   [複製鏈接]

如上
   14    0    0    0

SuperLoveMyGirl 發表於 18-11-9 18:06
如上

我無offer,純粹個人意見,坦白講學校好谷,朋友呢間畢業,再去LS,佢話小學嗰幾年捱得好辛苦,當然捱過後「應該」前路都會光明既,但要去到尾講耐力,最後佢AL衰左,結果咪一樣,所以睇你點睇

hosiusiu 發表於 18-11-9 19:01
我無offer,純粹個人意見,坦白講學校好谷,朋友呢間畢業,再去LS,佢話小學嗰幾年捱得好辛苦,當然捱過後「 ...

耐力呢d是個人的因素,小學只是盡力去保住每個小朋友的實力,校長話過就算考包尾成績也不會太差。上到中學條路怎樣行係靠小朋友自己、朋輩影響、家長指引。世上沒有一間小學能確保出產的學生成績彪炳學生上大學。冇話好與唔好,只是適唔適合自己小朋友的問題。我的想法好簡單,小朋友喜歡上學便適合,纯粹找一間學習和豐富知識的小學。上到中學,中學因應學生能力做拔尖補底工作,學生上唔到大學不是歸咎於中學/學生嗎?

kwan_kwan3 發表於 18-11-9 20:00

耐力呢d是個人的因素,小學只是盡力去保住每個小朋友的 ...

同意,開心返學最重要,學習係一世既事,但考第尾都唔會差,坦白講咪即係會好谷

回覆樓主

SFA一向都很坦白,校長老師都明言是一間很傳統而且著重學術的學校,願者上釣。
沒有中學部的三私一直,如果唔谷,點會有咁亮麗的成中成績?這世界始終是一分耕耘 一分收穫的。
學校好不好很難一概而論,甲之砒霜乙之熊掌。最重要找間適合家長和小朋友的學校,否則,別人讚到上天堂,你也只會覺得在地獄。

bearbee004 發表於 18-11-9 23:26
SFA一向都很坦白,校長老師都明言是一間很傳統而且著重學術的學校,願者上釣。
沒有中學部的三私一直,如果 ...

請問邊三私一直?

bearbee004 發表於 18-11-9 23:26
沒有中學部的三私一直,如果 ...

講得啱,好多學校外人覺得天堂,(emoji)面讀緊既學生日日過緊地獄生活又會同人講咩⋯⋯多功課多測考壓力大唔會周圍講
咁當然總有人捱得過,問題係家長想小朋友童年點過啫

smiley7x24 發表於 18-11-9 23:29
請問邊三私一直?

SFA
APS
KTS
TSL

回覆樓主:

SFA 係一間好學校,識人讀咗兩年後轉 DB而多謝個兩年打好個底。但當然一定有跟唔上而唔鍾意 SFA

RunningPig 發表於 18-11-10 00:15
SFA 係一間好學校,識人讀咗兩年後轉 DB而多謝個兩年打好個底。但當然一定有跟唔上而唔鍾意 SFA
...

夠中肯
重點係家長要先了解自己小朋友的實力。

我覺得 SFA 係一間好學校,老師們都很用心去教,而升中成績亮麗。放暑假又比一般學校早😆。 但未必適合所有小朋友。因為三測三考會比較忙大人小朋友都會有一定壓力。

flyda 發表於 18-11-10 00:59
我覺得 SFA 係一間好學校,老師們都很用心去教,而升中成績亮麗。放暑假又比一般學校早😆。 但未必 ...
今年開始沒有三测只有三考

73662710 發表於 18-11-10 07:34
今年開始沒有三测只有三考

所以今年開始,SFA前人的經驗不是完全適用!
新生點樣應對,要靠自己執生!

yuenkw 發表於 18-11-10 08:38

所以今年開始,SFA前人的經驗不是完全適用!

要keep 成績但只有考沒有測,可能有機會加重壓力,相反如果三測三考反而一路keep 住溫習相對考試冇咁大壓力。
坦白説揀得SFA 預咗谷,其實冇乜必要減咗測驗

hosiusiu 發表於 18-11-9 19:01
我無offer,純粹個人意見,坦白講學校好谷,朋友呢間畢業,再去LS,佢話小學嗰幾年捱得好辛苦,當然捱過後「 ...

小學學習生涯, 不是單以學業成績為主, 最尾 DSE 成績唔得, 小學甘谷為乜 !

assado 發表於 18-11-10 09:17
小學學習生涯, 不是單以學業成績為主, 最尾DSE 成績唔得, 有乜用呢 !

認同
小學階段只放哂d時間去谷學術
我覺得唔係一件好事
Btw 如之前其他家長講
百貨應百客
願者上鉤啦

Many subsidized schools have supplementary classes after schools in P5 and P6 to push their pre-S1 and SSPA results. Comparing to those schools, SFA is not pushy at all.

Having said that, SFA curriculum is difficult and its teaching pace is fast. Parental support in lower form is very important.

assado 發表於 18-11-10 09:17

小學學習生涯, 不是單以學業成績為主, 最尾 DSE 成績唔得,  ...

完全同意,我就係咁既意思,另一post講學生做功課做到喊,跟住唔肯返學,為乜!

學習係長遠,不過明買明賣,好多家長覺得谷六年就升男拔LS,跟住入好大學,講真,如果家長仲純以大學畢業爲目標就真係.....

而家d大學生......

回覆 hosiusiu 的帖子

Haha...好認同!好多大學生識讀書但唔識轉彎,題目唔striaght forward就唔織答……一係就咩都背晒落去!而且soft skill 同待人接物都欠佳!見過較學術smart而各方面都平均……人又受歡迎的……都不是一般純以學術見稱學校出來的!
再講……出到去做嘢……soft skill先係重點

Ktfk    發表於 18-11-11 22:25

Dinhorse 發表於 18-11-10 10:46
回覆 hosiusiu 的帖子

Haha...好認同!好多大學生識讀書但唔識轉彎,題目唔striaght forward就唔織答…… ...

唔好講學術待人接物,而家d大學生做人態度都好有問題,出到黎做野又受唔到壓力,如果谷十幾年培育考試機器升到大學,但只係低EQ,0獨立,我寧願佢早d出黎吸收社會經驗好過

‹ 上一主題|下一主題