用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文故事圖書推介(女仔)
樓主: ysin
go

求中文故事圖書推介(女仔) [複製鏈接]

Ocean419 發表於 18-11-18 09:53
我只買過金石堂,印象中運費=書價1/3都唔平。博客來運費點買法會平d?

我冇比較過,你可add to cart試下check左運費先。我通常等特價先買,或同人夾單買share運費。

回覆 Elenalan 的帖子

請問英文書,應唔應該用點讀書?因為淘寶Magic tree house, Nate the Great都有點讀版

ooking 發表於 18-11-23 17:41

請問英文書,應唔應該用點讀書?因為淘寶Magic tree house, Nate the Great都有點讀版 ...

我地有一套點讀ORT, 阿女4歲前經常用點讀。不過佢再大d自己睇書已冇點讀需要。我諗初初自己睇書有點讀可以提升越讀興趣,至於長用有冇咩壞處我又諗唔到。

ooking 發表於 18-11-23 17:41

請問英文書,應唔應該用點讀書?因為淘寶Magic tree house, Nate the Great都有點讀版 ...

我都覺得有用啊,睇睇下我個女會自己停用。
ORT果套有埋少少背景音效,我覺得更加有神奇的感覺。

除了小樹苗和新雅,有什麼出版社的中文文法比較好呢?

happyheart 發表於 18-11-27 23:06

我還買過青田和思展的書

謝謝推介👍🏻我大女小一,都是不太願自己看中文書,因為她認中文字弱一點⋯我唯有繼續努力伴讀中文書😩我家也有儿set青田⋯請問你們當時教小朋友讀青田時,要她們認字嗎?因為我知道我女兒只是背了內容,沒有真正認到字的,因為教家姐中文我失敗了,我在煩惱如何教妹妹中文呢⋯希望樓主不介意我離題了,見諒🙏🏻

janice_hahahehe 發表於 18-11-28 01:06

謝謝推介👍🏻我大女小一,都是不太願自己看中文書,因為她認中文字弱 ...

唔介意。
我是先用基礎漢字500,再用青田的。基礎漢字500其實整套書我反復教了4次。我覺得學會了裏面的字,確實有助閱讀。
如果你覺得女兒是背了內容,沒有認到字的話,你可以自製單字字卡(好容易整的,去書局買卡紙或者淘剪裁好的白卡片)。字卡得一個字,識就喺識,唔識就唔識,無得避。

janice_hahahehe 發表於 18-11-28 01:06

謝謝推介👍🏻我大女小一,都是不太願自己看中文書,因為她認中文字弱 ...

我地用青田"我自己會讀"系列,書後有字咭可認字。5歲前時常伴讀其他圖書/兒童雜誌(幾乎每天都伴讀),咁慢慢就儲到字量,可以自己睇簡單橋樑書。

ysin 發表於 18-11-28 01:49

唔介意。

謝謝你同Elena 回覆,我都有用後面字卡嘗試同佢地認字,
但可能我不夠持之以恆讀同一本書,令她們對文字印象不夠深刻,我再努力一下,謝謝(emoji)(emoji)

我又分享下,阿女(小一)呢排英文書睇dork diaries , 佢都好迷。
中文書我仲讀緊小兵系列比佢聽,佢係好有興趣既(emoji)(emoji)

happyheart 發表於 18-11-27 23:06

其實小兵快樂讀本也不錯,好適合小一小二睇

回覆樓主:

最近二手入了呢個新雅出版嘅普通話大王系列,因為有漢語拼音,阿女即刻搶黎睇。字量啱小一自行閱讀。

回覆樓主:

今日逛書店,見到童話夢工場嘅橋樑書好吸引,好啱女孩子睇! 等阿女KO完一箱小兵後就會入貨   

Elenalan 發表於 18-11-28 19:35
最近二手入了呢個新雅出版嘅普通話大王系列,因為有漢語拼音,阿女即刻搶黎睇。字量啱小一自行閱讀。

我一直好推介用漢語拼音嘅中文書俾K3~P1睇,因為可以幫佢地順利由伴讀過渡自行閱讀,即使有d字唔識,睇拼音都可大致估到個字,又可順便溫埋普通話拼音,一舉2得。

Elenalan 發表於 18-11-28 19:42
今日逛書店,見到童話夢工場嘅橋樑書好吸引,好啱女孩子睇! 等阿女KO完一箱小兵後就會入貨   :winner ...

圖畫好靚啊
橫版
四字詞語有highlight

ysin 發表於 18-11-9 13:50
小女好中意看英文故事書,例如ORT level 6-9那類型的有趣探險故事。
但是她對中文故事書不太感興趣,不會主 ...

小一級鮮事多

Elenalan 發表於 18-11-13 18:22
Nancy Loewen都有改寫童話系列,童話主角變得衰衰格格,公主市儈又市井,但最後都有完滿幸福結局

...

勁! 原來有D咁攪野既書。

想問下你多數係邊入2手書我有興趣

Elenalan 發表於 18-11-12 13:06
露露菈菈系列,我女都好鍾意,講整嘢食
我女時時係學校借呢類整野食書,次次借4,5本

apple~y 發表於 18-12-12 12:59

想問下你多數係邊入2手書我有興趣

carousell和fb各2手書group
‹ 上一主題|下一主題