用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文故事圖書推介(女仔)
樓主: ysin
go

求中文故事圖書推介(女仔) [複製鏈接]

Elenalan 發表於 18-11-13 12:34
我地上年買 (當時阿女5歲), Green果10本就比較少字和淺 (

收到,我都有去開呢間買書,謝謝您推介。
妳女而家六歲,可以睇咁多書好叻啊,妳教得她好好。

ysin 發表於 18-11-12 18:45
謝謝您,看來小兵是大家的共同推介

係。 另外, 阿濃說故事100 都好好。 短短的,早餐一起共讀一篇, 很好!

回覆樓主:

Zak Zoo都係多公仔字唔算密嘅Bridging books!

回覆樓主:

The Fairytale Hairdresser系列超級毒(阿女翻睇指數最高),雖然係picture books但故事癲覆童話原著,改寫成新故事充滿想像力! 插畫勁靚,每個王子都好靚仔 人魚公主終於有個Happy Ending!
The-Fairytale-Hairdresser-and-the-Little-Mermaid-Review-A-Mum-Reviews-2.JPEG
The-Fairytale-Hairdresser-and-the-Little-Mermaid-Review-A-Mum-Reviews-3.JPEG

回覆樓主:

Nancy Loewen都有改寫童話系列,童話主角變得衰衰格格,公主市儈又市井,但最後都有完滿幸福結局

Elenalan 發表於 18-11-13 08:43
英文bridging books真係超多選擇, 之前講嘅Magic Tree House, Nate the Great, A~Z Mysteries, Rainbow Ma ...

睇完呢個回復,直頭覺得妳喺專業級推介人

Elenalan 發表於 18-11-13 12:34
我地上年買 (當時阿女5歲), Green果10本就比較少字和淺 (

感謝各位推介。

Elenalan 發表於 18-11-13 18:07
Zak Zoo都係多公仔字唔算密嘅Bridging books!

謝謝你的分享,你介紹得好仔細,之前成日想搵多D吾同種類既中英圖書,現在可以好好參詳,謝謝

回覆樓主:

最近買左呢套台灣「用愛彌補」兒童文學獎作品(我買2手書),係小學生創作嘅繪本故事書。如果香港都有呢類兒童文學創作推廣就好了。好適合親子共讀,內容非常有意思。

Elenalan 發表於 18-11-13 08:43
英文bridging books真係超多選擇, 之前講嘅Magic Tree House, Nate the Great, A~Z Mysteries, Rainbow Ma ...

我今日買左banana啦

Elenalan 發表於 18-11-13 11:53
呢set Reading Champion Developing Collection (30 book set), 去book people買唔使$300。字唔多,行距闊 ...

我訂咗 rainbow magic beginner reader & reading champions 啦,俾阿女睇過D內頁,佢真係無咁抗拒呀, 非常謝謝!

Elenalan 發表於 18-11-13 22:00
最近買左呢套台灣「用愛彌補」兒童文學獎作品(我買2手書),係小學生創作嘅繪本故事書。如果香港都有呢類兒 ...

請問你D中文書及英文書,多數係邊度網購?

cande520 發表於 18-11-15 10:22
請問你D中文書及英文書,多數係邊度網購?

新書: TMall (趁特價e.g.雙11, 雙12); 本地: Fun to Read, Read Together, Buybookbook, abc123 outlet, Bookie Monster, 城邦,讀書人,仲有好多Mama代購group...

外國: Book Depository, The Book People, Amazon...

但我超過一半買2手書: Carousell, 各fb 2手物品groups

d書睇完我亦會放2手網賣。

Elenalan 發表於 18-11-13 18:07

幾好喎

Elenalan 發表於 18-11-15 10:37
新書: TMall (趁特價e.g.雙11, 雙12); 本地: Fun to Read, Read Together, Buybookbook, abc123 outlet, B ...

收到,謝謝你

Elenalan 發表於 18-11-13 22:00
最近買左呢套台灣「用愛彌補」兒童文學獎作品(我買2手書),係小學生創作嘅繪本故事書。如果香港都有呢類兒 ...

你介紹d書好正呀,十個讚呀

Elenalan 發表於 18-11-10 16:01
我地Magic School Bus睇英文版和卡通,冇理由再重複睇中文版  

仲有Nate the Great有中文版, ...

請問Nate the Great 中文叫咩名?喺邊到有?

Ocean419 發表於 18-11-18 08:27
請問Nate the Great 中文叫咩名?喺邊到有?

大偵探奈特,我見博客來有

回覆樓主:

good post, 要收藏起來。

Elenalan 發表於 18-11-18 09:22
大偵探奈特,我見博客來有

我只買過金石堂,印象中運費=書價1/3都唔平。博客來運費點買法會平d?
‹ 上一主題|下一主題