用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文故事圖書推介(女仔)
樓主: ysin
go

求中文故事圖書推介(女仔)

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-12 09:59
可能我女女沒有看"魔法校車"及"神奇樹屋"這些中文書,若看了中文是否會更厲害? ...

我覺得唔喺嘎,提升中文同呢D書籍無關。這只是茶餘飯後的閱讀書籍,形同煲劇。

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 18-11-12 10:25
一次過買晒咁多?我當年响小天下訂,一套一套買,有間屋形盒,好靚。另外還有《神奇樹屋》小百科,係好有趣 ...

delete

ysin 發表於 18-11-12 10:58

謝謝妳,我會去圖書舘借來睇下先。有興趣就會賣曬整套連同百 ...

我都想買呀,但買神奇樹屋書+百科=全套大英漫畫百科價錢! 咁我又覺得大英百科性價比和收藏價值高很多

jli008 發表於 18-11-12 09:59
可能我女女沒有看"魔法校車"及"神奇樹屋"這些中文書,若看了中文是否會更厲害? ...

我覺得呢類初小睇嘅書旨在提升閱讀興趣,增加識字量和閱讀速度,冇話睇左就中文水平好d嘅。我女兒鍾意睇套書,全系列睇有追看性。佢睇得快,所以要不停發掘新書俾佢睇。

IloveJJ 發表於 18-11-12 12:23
咁我嗰時又會買下其他書既。台灣好多書都好,主要係文筆較好,水準較高。
推介多一套小一啱既書!

剛剛去完圖書舘,女兒認為樹屋那套故事吸引,不過字太多,要我講故事
我下次去睇下呢套,謝謝您。

回覆樓主:

快樂讀本低年級,字少,P1可輕鬆自己睇。

回覆樓主:

快樂讀本中年級,字多d,我女P1都睇到,因為封面好毒! 完全合乎少女幻想

回覆樓主:

露露菈菈系列,我女都好鍾意,講整嘢食
getImage (2).JPEG

getImage (1).JPEG

Elenalan 發表於 18-11-12 13:06
露露菈菈系列,我女都好鍾意,講整嘢食

整嘢食,她又有興趣喔

IloveJJ 發表於 18-11-12 12:57
你女兒喜歡ORT Level 6-9,又喜歡樹屋,佢應該喜歡探險和認知類,咁我講呢套係符合唔到佢興趣的。
我仔情況 ...

你評估得對,她中意探險,又具備知識性類圖書。有一套新雅的書,叫做"水先生",她好中意,字唔多,圖畫好得意,主角之間的對話她都覺得好有趣。
我一直沒有給她看魔法校車,是因為我覺得圖畫唔喺好吸引,唔似ORT咁小朋友式幽默,她看完會發笑。

回覆 IloveJJ 的帖子

如果現在習慣看漫畫,會否不肯再看多字的書?

Elenalan 發表於 18-11-12 12:56
快樂讀本中年級,字多d,我女P1都睇到,因為封面好毒! 完全合乎少女幻想

...

封面真係好毒,完全係我女喜歡的風格,不過佢得5歲,唔知內裡文字有幾密呢?

Selina1986 發表於 18-11-12 16:29
封面真係好毒,完全係我女喜歡的風格,不過佢得5歲,唔知內裡文字有幾密呢?
...

中年級比低年級多一倍字。5歲如果可以自己睇哂青田d書仔應該可以自己睇到快樂讀本低年級,但中年級就視乎你女怕唔怕字多。我女因為鍾意d公仔,字多d都唔怕,最多唔識就煩住大人問字啫
getImage (3).JPEG

getImage (4).JPEG