用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文故事圖書推介(女仔)
樓主: ysin
go

求中文故事圖書推介(女仔)

ysin 發表於 18-11-10 12:29
好幸運,能遇上妳這個知音人。
我昨晚開始研究神奇樹屋,確實就喺啊女中意果種Type. 不過小天下出 ...

博客來有冇? 可寄SF, 我常去博客來買童書,好多平過hk

jli008 發表於 18-11-10 12:29
回覆 Elenalan 的帖子

我的論點沒那麼高要求,的確有些書是好,有些是不好,爸爸要工作,自己知識也不夠多,還 ...

其實小朋友會問,咁家長要預備點答,我都成日俾阿女問到好啞啞

Elenalan 發表於 18-11-10 12:33
博客來有冇? 可寄SF, 我常去博客來買童書,好多平過hk

有,都喺小天下出版,中文豎排的。我昨天在圖書舘網頁查到有另一個出版社的神奇樹屋,下次去借來看看。

簽名被屏蔽

ysin 發表於 18-11-10 12:37
有,都喺小天下出版,中文豎排的。我昨天在圖書舘網頁查到有另一個出版社的神奇樹屋,下次去借來看看。
...
我都覺得中文書好難搵到從繪本到chapter book的過度,唔似英文書好多選擇,同埋好多中文書又係豎版,我都睇到暈,唔好話小朋友

MelonQueen 發表於 18-11-10 14:04
我都覺得中文書好難搵到從繪本到chapter book的過度,唔似英文書好多選擇,同埋好多中文書又係豎版,我都睇 ...

我剛剛找到橫版的中文探險故事書
《魔法校車》
The Magic school bus

但喺我更喜歡Elenalan介紹的神奇樹屋

ysin 發表於 18-11-10 15:00

我剛剛找到橫版的中文探險故事書

我地Magic School Bus睇英文版和卡通,冇理由再重複睇中文版

仲有Nate the Great有中文版,你地如果未睇可考慮

Elenalan 發表於 18-11-10 16:01
我地Magic School Bus睇英文版和卡通,冇理由再重複睇中文版  

仲有Nate the Great有中文版, ...

我女未睇過啊,所以唔提供英文版給她選擇

ysin 發表於 18-11-10 16:10
我女未睇過啊,所以唔提供英文版給她選擇

仲有老鼠記者中文版(仲係横行),由現在起唔好睇英文版,要留番d quota睇中文書

Elenalan 發表於 18-11-10 16:21
仲有老鼠記者中文版(仲係横行),由現在起唔好睇英文版,要留番d quota睇中文書
...

同意,睇左中文版先

ysin 發表於 18-11-9 13:50
小女好中意看英文故事書,例如ORT level 6-9那類型的有趣探險故事。
但是她對中文故事書不太感興趣,不會主 ...

我女小一時鐘意睇:

屁屁偵探系列
屁屁超人系列
小火龍系列
不偷懶小學系列
君偉上小學
兒童版西遊記
希臘神話
十二生肖的故事

回覆樓主:

呢個小故事大啟示系列,都啱小一睇。彩圖,字大大隻

回覆樓主:

寓言故事、民間故事,大大本,幾版一個故事,有排睇

藍藍媽 發表於 18-11-11 22:35
我女小一時鐘意睇:

屁屁偵探系列

謝謝藍藍媽

Elenalan 發表於 18-11-12 08:23
寓言故事、民間故事,大大本,幾版一個故事,有排睇

謝謝Elenalan

回覆樓主:

呢個文房出版繪本系列,好適合K3~P1由伴讀過渡去自己睇。字比一般繪本多,全語文故事,因為有漢語拼音,我女可以估到粤音。全部圖書館有得借。阿女自從K3暑假自己睇呢d書,之後佢信心大左,現在大部份時間可以不用伴讀睇其他中文書。

小兵快樂讀本, 屁屁超人, 鬥嘴一班都比較適合小一
如果要刺激緊張, 大偵探福爾摩斯, 幻想語文大作戰
呢兩套都好睇, 不過可能要大多少少

回覆樓主:

小兵快樂讀本,暫時有3輯,我搵代購買有注音版,平好多(~$880/ 30本 boxset)。香港嘅書店有「無注音版」,睇得舒服d,大概$38/本。

回覆樓主:

另一文房出版系列「快樂讀本」(同小兵無關),分低中高年級,呢度係低年級,適合P1~P2自行閱讀,有漢語拼音,字量比小兵略少。蘋果樹圖書公司有售,訂書有8折(折後~$30/本),但書展買再平d。

Elenalan 發表於 18-11-12 09:48
另一文房出版系列「快樂讀本」(同小兵無關),分低中高年級,呢度係低年級,適合P1~P2自行閱讀,有漢語拼音 ...

好詳細啊,仲有埋買書攻略