用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思小學 真心請教用家
go

真心請教用家 [複製鏈接]

很喜歡啓思的教學模式,但是小五小六還是要參加升中程分,因為啟中也不是必收的。家長們會覺得小五小六大壓力嗎?本身有一條龍的學校俾咗Offer,正在煩惱中
另外,啓小是中文小學,但是啟中的英文水平(如果要讀IB的話)好像要接近native的程度,那啟小上去銜接到嗎?
   1    0    0    0

little_jcl 發表於 18-11-9 11:27
很喜歡啓思的教學模式,但是小五小六還是要參加升中程分,因為啟中也不是必收的。家長們會覺得小五小六大壓 ...

可參考學校網頁首頁,在最新消息內的家教會2017-2018會訊。裡面有介紹啟思小學畢業的小朋友去了不同學校 (包括傳統中學,直資,國際學校等) 後的情況。

其實有啟思中學 backup (啟中唔係必收啟小學生,但會安排較早面試和收生,而啟小學生都要達標先可以升啟中), 相信已經較其他小學壓力較少,不過當然都要睇你鍾唔鍾意啟中,和小朋友適唔適合讀啟中。

小五小六要呈分,當然會比初小壓力大,但相比起其他傳統學校相信已比較輕鬆。我仔讀緊六年級,完全唔覺得有壓力,但有個別同學會相對地緊張,應該睇性格吧。
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

回覆樓主:

想請問呈分試內容,都係要操既題目嗎?咁同時要應付校內ib既功課,又要操卷,是嗎?謝謝分享

呈分試範圍同平時學習範圍一樣,都係嗰D野,唔係 TSA, 唔使操卷,平時 keep 住做功課,做網上學習,都唔難應付

kvvvcheung 發表於 19-5-28 12:36
想請問呈分試內容,都係要操既題目嗎?咁同時要應付校內ib既功課,又要操卷,是嗎?謝謝分享
...

我仔冇操卷,輕鬆考完呈分試
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

回覆樓主:

好好呀
‹ 上一主題|下一主題