用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問 小二學校要女做教育心理服務評估
go

想問 小二學校要女做教育心理服務評估

想問 小二學校要女做教育心理服務評估,其實我不太清楚是要評估什麼?

係未 讀寫困難?定 ADHD?
通告只寫 學習能力評估, 是否不會評估ADHD, 因為我覺得我女有專注力不足....是否要另外自己做?

點解唔問清楚學校?

MrBeast    發表於 18-11-10 16:00

唔專心其實有好多原因, 我仔剛小一開學時, 老師都好始你情況話擔心仔遲D要做評估, 不過之後我仔慢慢習慣了小學的生活模式, 上堂專心了,已經無再聽到老師咁講.
其實究竟知唔知發生咩事先? 小二才發現有問題??
你一直有無覺得有問題??

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

技術上教育心理學家唔可以幫你做咩徹底評估。佢只能初步觀察然後轉介
我仔果時見完EP都係返政府做評估
ADHD一早已知
去政府做完十次評估後,斷症埋ASD。學校社工話十次評估絕對係賣大包,政府批出咩評估係靠EP 報告,唔係個個case都會有十次評估

醒目開學勳章 王國長老

Felix223 發表於 18-11-9 11:12
唔專心其實有好多原因, 我仔剛小一開學時, 老師都好始你情況話擔心仔遲D要做評估, 不過之後我仔慢慢習慣了 ...

唔出奇,唔明顯就有機會overlook
我仔2歲已開cac file,一路都話佢無自閉架,實牙實齒tim
咪到小學終於確診囉

wlhpks 發表於 18-11-9 09:06
想問 小二學校要女做教育心理服務評估,其實我不太清楚是要評估什麼?

噤有可能係評估有冇讀寫障礙,因為ADHD應該要由精神科醫生確定,ep懷疑係只會refer你去見醫生。

wlhpks 發表於 18-11-9 09:06

問了學校EP做讀寫評估

wlhpks 發表於 18-11-11 01:28
問了學校EP做讀寫評估

可能係讀寫障礙,女仔通常比較輕微,主要是認字困難,很難默書和串字,又很易忘記字。要改變學習方法,例如用聽說代替閱讀理解文章。