用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 兒子開始不太喜歡和媽媽説話
樓主: awah112
go

兒子開始不太喜歡和媽媽説話

而家父母難做,係因為咩都想做。以前父母易做,係因為咩都唔做。

回覆樓主:

正常,有冇共同話題,如追星,看漫畫,-起打機?

ilyrd 發表於 18-11-28 19:15
而家父母難做,係因為咩都想做。以前父母易做,係因為咩都唔做。

倒不如說是,現在父有能力的多了,所以能管的多了。

asweetmom 發表於 18-11-28 19:57
倒不如說是,現在父有能力的多了,所以能管的多了。
咁我又好尊敬以前6,7十年代的父親,佢地能力非一般,當年要養大一班兒女,我自問冇這個能力。日做夜做,那有時問理兒女學業呢。

ilyrd 發表於 18-11-28 20:03
咁我又好尊敬以前6,7十年代的父親,佢地能力非一般,當年要養大一班兒女,我自問冇這個能力。日做夜做,那 ...

其中一個分別是,我父母那時候不要求我一定要上大學,而我明確要求三個女兒一定要上大學。

asweetmom 發表於 18-11-28 20:06
其中一個分別是,我父母那時候不要求我一定要上大學,而我明確要求三個女兒一定要上大學。
...

拿, 我又無覺得我阿爸阿媽乜都唔理, 不過, 佢哋唔會日鵝夜鵝, 黑白天鵝, 係一句起兩句止, 句句都係金句, 講完你自己諗餐飽。我阿媽只拋底一句:我最鐘易俾心機讀書既細路。咁做小朋友想阿媽錫咪識做囉。
我都無要求兩個小朋友一定要上大學。細女話想做廚師, 我上定VTC個網站研究了。做人最緊要開開心心。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-9 11:57
年青人好怕父母囉嗦,试下改變溝通方法,唔好樣樣追問到底,一句起兩句點到即止,比啲空間孩子無須太介意 ...

青春期 vs 更年期
到我更年期時就提佢要忍我

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-30 12:40

awah112 發表於 18-11-9 01:00
中二,兒子開始不太喜歡和媽媽説話,她以乎不太開心,唉...

要好似對男朋友咁! 若即若離最好。

之前呀大仔激親我,我話要同佢分手,連雪櫃D食物都mark低我自己個名, 唔睬佢幾日 之後冷冷淡淡咁。呢排日日返嚟,'R'嘢同我講。昨晚開籠雀時,我先話:幾時同你好番?

yovin 發表於 18-11-30 12:42

之前呀大仔激親我,我話要同佢分手,連雪櫃D食物都mark低我自己個名 ...

聽落好sweet  

之前呀大仔激親我,我話要同佢分手,連雪櫃D食物都mark低我自己個名 ...
一样,我嬲吾采佢,佢好鬼冤气纏到我采為止。

kkhon 發表於 18-11-30 13:29
一样,我嬲吾采佢,佢好鬼冤气纏到我采為止。

唉!以前都 未試過咁「愛」一個男仔。

宜家簡直報應,要愛夠兩個, 仲要係「單戀」嗰隻,死末!
幾十歲人, 才要來 嘗試 單戀的滋味。

little_yolky    發表於 18-11-30 16:46
kkhon    發表於 18-11-30 16:06

yovin 發表於 18-11-30 15:35
唉!以前都 未試過咁「愛」一個男仔。

宜家簡直報應,要愛夠兩個, 仲要係「單戀」嗰隻,死末!
以前果d吾愛就bye bye,依家呢d真系又愛又恨!

little_yolky 發表於 18-11-30 12:07
拿, 我又無覺得我阿爸阿媽乜都唔理, 不過, 佢哋唔會日鵝夜鵝, 黑白天鵝, 係一句起兩句止, 句句都係金句, 講 ...

大女兒想做甚麼職業呢呢?

asweetmom 發表於 18-11-30 16:30
大女兒想做甚麼職業呢呢?
佢暫時想入大學歷史............

又, 正如對男朋友一樣, 得些好意需回手, 唔係就到佢飛咗你了。

little_yolky 發表於 18-11-30 16:46
佢暫時想入大學歷史............

讀歷史比唱戲正常多了啊,你也不喜歡呀?

little_yolky    發表於 18-12-3 08:50