用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 迷惑,會計進修?⋯⋯求助
go

迷惑,會計進修?⋯⋯求助 [複製鏈接]

大陸新移民,在大陸讀書係大學專科畢業,咁黎到香港可以點樣進修?香港係唔係唔承認大陸專科文憑?香港有冇類似大陸咁樣有成人大學咁樣嘅?想學會計專業,以後穩會計行業,因為之前係大陸係讀會計專業嘅,咁依家係香港點樣進修會計?求解⋯⋯
   2    0    0    0

同我一樣,國內大專會計畢業。香港企業基本上唔會睇大陸學歷的。來港後,基本上你考到LCCI中級,都可以入到會計一行,人工就睇際遇了。LCCI 好易考的,如果你在內地有讀過會計,基本上好易理解到,只不過全部轉左英文而已。
考到LCCI ,基本上就可以做到會計文員的工作,再高級點的,就要讀個會計文憑課程了,這方面可以到大專院校網站了解一下。

回覆樓主

入到行就方便

mittie 發表於 18-11-8 22:20
大陸新移民,在大陸讀書係大學專科畢業,咁黎到香港可以點樣進修?香港係唔係唔承認大陸專科文憑?香港有冇 ...
如果係大學專科畢業,唔係中專,可以試下:
城大既 MA in International Accounting。
浸大既 Master of Accountancy。

joanchen 發表於 18-11-30 18:35
同我一樣,國內大專會計畢業。香港企業基本上唔會睇大陸學歷的。來港後,基本上你考到LCCI中級,都可以入到 ...

唔該唔該,我想問下LCCI係邊報名嘅?

王家爸爸 發表於 18-12-9 17:45
如果係大學專科畢業,唔係中專,可以試下:
城大既 MA in International Accounting。
浸大既 Master of Ac ...

唔該唔該
‹ 上一主題|下一主題