用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九真/德雅/瑪神/培道 - 大家心中如何排位? ...
樓主: MimiCactus
go

九真/德雅/瑪神/培道 - 大家心中如何排位?

王家爸爸 發表於 19-4-13 14:28
校報第七章第三節。似符收到既學生數學好咗,中文差咗。

這裡的school report嗎?都係見唔到,thx

回覆 hkpapa852 的帖子

我鄰居的囡現在理大二年級,佢瑪小瑪中畢業,佢話因為瑪中理科表現比較好,所以佢果年理科班超過一半入到學位課程,可能咁入U率比較高。

MimiCactus 發表於 18-11-9 18:17
因眼見唐乃勤學位比較多,而有很多家長話B2A,所以有心郁郁。但這幾年校風差左好多,如副校同學生攪埋,去 ...

唔好意思,當日睇新聞,記得同學生搞埋位副校係莊啟程副校,唔係唐乃勤副校,只係事後被調去唐乃勤而已。

little_yolky 發表於 18-11-9 18:04
你知道呢幾年培道個33222升到好高嗎? 可能唔係瑪神差咗好多, 而係培道進步咗好多而已。九真亦是, 以前同培 ...

https://www.chsc.hk/ssp2018/sch_detail.php?li_id=2&lang_id=2&chg_district_id=1&sch_id=167&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D6%26sch_name%3D%25E4%25B9%259D%25E9%25BE%258D%25E7%259C%259F%25E5%2585%2589

抄自中學概覽2019﹙九龍真光中學﹚,睇黎未完全轉為EMI

按班別/組別訂定教學語言/校本課程:

:

-
2019/2020 學年擬開設科目

:

中一至中三
以中文為教學語言:

:

中國語文、中史、視覺藝術、宗教、生活與社會、體育、音樂、普通話
以英文為教學語言:

:

英國語文、科學(中一至中二)、科學(中三包括:物理、化學、生物)、地理

:

數學*、歷史*、電腦*、家政*
2019/2020 學年擬開設科目

:

中四至中六
以中文為教學語言:

:

中國語文、中國文學、中史、歷史、視覺藝術、宗教、體育、音樂
以英文為教學語言:

:

英國語文、數學及數學(延伸單元一)、生物、化學、物理、資訊及通訊科技、地理、歷史、經濟、企業、會計與財務概論

:

-

* 有英語延展教學活動。

http://www.ktls.edu.hk/eng/about/class-structure.html#medium-of-instruction

根據九真網站, 高中除咗中文、中史、中國文學同通識, 全部係英文教, 佢哋係寫住EMI。初中則有108位學生係用EMI, 即係只有少部份學生歷史、電腦、數學、家政用中文, 全部學生初中都係用英文上科學同地理。

little_yolky 發表於 19-4-15 15:38
http://www.ktls.edu.hk/eng/about/class-structure.html#medium-of-instruction

根據九真網站, 高中除咗 ...
好多中中BAND 2校都有開一、兩班英文班﹙初中﹚,九真嚴格黎講係咪唔算是EMI?

0107BABY 發表於 19-4-13 16:02
回覆 hkpapa852 的帖子

我鄰居的囡現在理大二年級,佢瑪小瑪中畢業,佢話因為瑪中理科表現比較好,所以佢 ...
今年大二, 即係2016-2017年畢業.

當年瑪神3322率得~57%, 整體升讀degree比例 (Local+Oversea) 只得~45%, 其實唔算高

未計近兩年, 瑪神歷年DSE, 升讀Local degree最低只有~23%, 最高也只有~40%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kncl 發表於 19-4-15 15:48
好多中中BAND 2校都有開一、兩班英文班﹙初中﹚,九真嚴格黎講係咪唔算是EMI? ...

初中開一兩班,高中又如何?

九真初中唔係EMI,因為佢哋有半班中文班。但高中根據佢哋網頁資料,係EMI,因為除了中文相關科目外,都係英文教,網站亦寫S4-S6係EMI。

little_yolky 發表於 19-4-15 16:04
初中開一兩班,高中又如何?

九真初中唔係EMI,因為佢哋有半班中文班。但高中根據佢哋網頁資料,係EMI, ...
謝謝資料。對BAND 1生黎講,或者九真和培道都唔應該排得太前?!

kncl 發表於 19-4-15 16:32
謝謝資料。對BAND 1生黎講,或者九真和培道都唔應該排得太前?!

咁睇你自己鐘唔鍾意啫。我又覺得,如果覺得程度啱,鍾意咪揀囉,又唔一定下下要搏高一線既。但我自己就排到乙17同18。唔係話佢哋唔好,只係阿女程度可以高D而已。

little_yolky 發表於 19-4-15 16:35
咁睇你自己鐘唔鍾意啫。我又覺得,如果覺得程度啱,鍾意咪揀囉,又唔一定下下要搏高一線既。但我自己就排 ...
在網上見有資料話九真由band 2 升為band 1b,而上年入u率更達80%,係一間升得好勁的學校。又見已轉全英,心諗這間學校值得入讀,所以本來想排在第五、六志願。叫朋友俾意見時,佢話九真不是英中,唔值得放咁前。

little_yolky 發表於 19-4-15 16:35
咁睇你自己鐘唔鍾意啫。我又覺得,如果覺得程度啱,鍾意咪揀囉,又唔一定下下要搏高一線既。但我自己就排 ...
目前我的選校稿,把所有真正的BAND 1校排在前面﹙因九龍城網BAND 1位足夠﹚,而九真和培道排在這些學校後面。﹙排在接近20的志願了﹚網上話九真和培道分別係1B和1C,真係要好小心網上資料。

kncl 發表於 19-4-15 16:47
在網上見有資料話九真由band 2 升為band 1b,而上年入u率更達80%,係一間升得好勁的學校。又見已轉全英,心 ...

咁要睇你小朋友係咪B1C或邊緣人。至於話80%入U,有無講乜U呀?!不過,小朋友識嚴守紀律至好,好嚴既。

little_yolky 發表於 19-4-15 17:07
咁要睇你小朋友係咪B1C或邊緣人。至於話80%入U,有無講乜U呀?!不過,小朋友識嚴守紀律至好,好嚴 ...
http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_report/2017-18_School-Report.pdfP.18-19有九真的2018DSE成績,入U率是73.3%,但沒有詳細資料話讀什麼U。
我女唔係邊緣人,但要填滿30個志願都唔容易架,雖然已經好謹慎地選了頭五個志願,之後的志願也不能太馬虎。

kncl 發表於 19-4-15 16:47
在網上見有資料話九真由band 2 升為band 1b,而上年入u率更達80%,係一間升得好勁的學校。又見已轉全英,心 ...

雖然我幾年前都叫大家留意入U率去評估學校, 但近年因中六畢業生人數下降, 加上學位量化寬鬆, 入U率既參考會值其實已經好低. 又俾幾間中學2018年既資俾大家評論吓:

中學3322率本地學士課程比例
A校~80% (33222)<=73.3%
B校78.4% (33222)>=67.2%
C校86.10%66.70%
D校84.4%
66.20%
E校73.2% (33222)<=47%

A, D, C, D, E校邊間出色D?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kncl 發表於 19-4-15 16:51
目前我的選校稿,把所有真正的BAND 1校排在前面﹙因九龍城網BAND 1位足夠﹚,而九真和培道排在這些學校後面 ...

...九真和培道分別係1B和1C...

就算網上有假資料,單以九真和培道响九龍城區B2組別咁出名咁熱,再者學校必會有正確訊息,好難誤信網上資訊。

hkpapa852 發表於 19-4-17 09:30
雖然我幾年前都叫大家留意入U率去評估學校, 但近年因中六畢業生人數下降, 加上學位量化寬鬆, 入U率既參考會 ...

我估C校好d,对吗?

twhkleung 發表於 19-4-20 17:19
我估C校好d,对吗?
咁估唔估到係邊幾間學校呢?

hkpapa852 發表於 19-4-20 18:42
咁估唔估到係邊幾間學校呢?
嘩! 你大跨奖了吧,除了你,恐怕几难有人看两个数百分比便知是那间了…、不如你开故吧!

hkpapa852 發表於 19-4-17 09:30
雖然我幾年前都叫大家留意入U率去評估學校, 但近年因中六畢業生人數下降, 加上學位量化寬鬆, 入U率既參考 ...

Please check pm, thanks so much