用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解大家好似淨係好緊張好緊張HKU 醫科牙科嘅收生情況 ? ...
go

點解大家好似淨係好緊張好緊張HKU 醫科牙科嘅收生情況 ? [複製鏈接]

點解大家好似淨係好緊張好緊張HKU 醫科牙科嘅收生情況 ?

真係咁多人想讀醫科牙科 ?

現實啲 -- 真係咁多人做到醫生牙醫咩 ?

0    0    0    0

tsi 發表於 18-11-8 17:32

4個字:貪慕虛榮
3個字:有錢途

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-8 17:59

4個字: 一片光明
3個字: 唔使憂

因為你都係好緊張醫科牙科,所以你覺得好多人好緊張醫科牙科。

amy997    發表於 18-11-12 12:27
2jkidsfather    發表於 18-11-10 09:16
Yanamami    發表於 18-11-8 22:53

我無緊張,我小朋友無興趣做牙醫。

絕對唔認同hkpapa852

支持 Charissema
4個字: 一片光明
3個字: 唔使憂

轉載 :

相信樓主都好熟醫生牙醫而家嘅情況,  所以先至咁想選擇讀牙科. 香港有接近二萬個醫生, 牙醫就得千八個 , 所以知道牙醫實際嘅情況嘅人畀醫生嘅少好多.

我間公司係專門幫人報稅同避税, 客人之中都有超過 100個開診所嘅醫生同牙醫,  牙醫收入之高普通人真係好難想像得到. 一個普通牙醫嘅收入相比於一個專科醫生真係差唔多.有好多甚至更高

但唔好忘記牙醫讀完六年就可以執業,  醫生讀完六年要在醫院做一年 houseman. 跟住在醫院做六年至少先至做到個專科醫生,  六年做到專科要你次次考試都好順利, 好多時都要七年八年, 有啲醫生捱唔住中途放棄 la.

返醫院又要返shift真係好辛苦, 牙醫就他他條條 ,唔使輪shift , 返九五放下星期日, 生活優哉游哉好多, 我D仔女讀到我都想佢讀牙醫, 發吓夢先 !

tsi    發表於 18-11-10 11:39

一日印宗法師正在寺內給僧眾講《涅槃經》,慧能混在眾人之中,認真地聽法師講解。一陣風吹來, 寺院內懸掛的旗幡隨之飄動起來。印宗法師即景說法, 向眾僧提問:到底是風在動?還是幡在動?

眾僧於是議論開來,一僧曰風動,一僧曰幡動。

慧能說:「不是風動,不是幡動,仁者心動。」

施主你心中只有醫科牙醫,自然認為人人只有興趣醫學院收生情況,實情網友討論題材非常廣泛。

2jkidsfather    發表於 18-11-10 09:21

JustAParent 發表於 18-11-8 22:24
一日印宗法師正在寺內給僧眾講《涅槃經》,慧能混在眾人之中,認真地聽法師講解。一陣風吹來, 寺院內懸掛 ...
哈!哈!係呀,延伸討論JUPAS vs Non Jupas; 係香港讀定係海外讀 IB / GCE AL ...; IB vs DSE vs GCEAL. ...

JustAParent 發表於 18-11-8 22:24
一日印宗法師正在寺內給僧眾講《涅槃經》,慧能混在眾人之中,認真地聽法師講解。一陣風吹來, 寺院內懸掛 ...

禁鬼複雜……其实咪好似自己大肚时出街,觉得周街大肚婆-样之嘛~

2jkidsfather    發表於 18-11-10 09:15
小時了了    發表於 18-11-8 23:40

醫科和牙科是考生爭崩頭要入嘅神收科。醫生同牙醫社會地位高,受人專重,收入高,可以話名利雙收,工作又有意義, 真係好多好多人想讀醫科牙科。年年DSE狀元都是多數揀醫科和牙科。

樓上講得啱

少少貪慕虛榮 ; 但勁有錢途

前景一片光明 ; 一世唔使憂

2jkidsfather    發表於 18-11-10 09:15

小時了了 發表於 18-11-8 22:38
哈!哈!係呀,延伸討論JUPAS vs Non Jupas; 係香港讀定係海外讀 IB / GCE AL ...; IB vs DSE vs GCEAL. ... ...

何止呀? 教授誠信問題啦,大學狂開新學系啦, 另起爐灶制作新計分制啦 ... 我直情覺得當年大學四改三都冇呢兩年咁玩野,作為校友作為家長,點會只係關心二間醫學院收生?

Yanamami 發表於 18-11-8 22:55
禁鬼複雜……其实咪好似自己大肚时出街,觉得周街大肚婆-样之嘛~ ...

講真架,樓主之前開post問牙醫,跟住自己閃咗。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3694268&extra=page%3D1

回覆樓主:

路過!又正常姐!家長有baby時,未出世可能文曲星來的,將來-定是狀元!另現考醫科有好方法,dse,ib,al,sat,degree等等,揾最好成績入,又保障將來生活,八十九十歲可行醫,不用孩子負擔 题外話老醫生好有心,通常問病假二天足夠?

LingChiBaBa 發表於 18-11-9 00:17
講真架,樓主之前開post問牙醫,跟住自己閃咗。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread& ...

講下嘢, , 冇閃到, 有收到大家的   views . Thanks   a lot !

tsi 發表於 18-11-9 09:09
講下嘢, 吹下水啫, 冇閃到, 有收到大家的   views . Thanks   a lot !

吹下水OK喎,輕鬆D,楊局長話齋,香港教育制度太複雜。

現時香港學生在台灣取得的學歷,要經香港學術及職業資歷評審局認證。過去五年,向評審局遞交台灣考試成績和功課習作的香港學生中,有九成的學歷水平被評為與香港水平相約,獲得認證。

不過,專業資格如西醫和護理等卻不獲認可,香港留學生需要回港考執業試。部份學科,如獸醫和中醫等,更只有個別院校的畢業生,才有資格參加香港的執業試。

相比一紙認證,張顥羲認為台灣社會鼓勵了他去追尋理想,「做自己喜歡做的事」。他相信,自己能在當地找到人生方向,比一切都來得珍貴。

原文:《放榜後,他們離開香港,過着不一樣的學習生活》 https://theinitium.com/article/20160711-hongkong-studyaboard/
© 端傳媒 Initium Media

其實讀大學的意義在哪裡?我有一個讀文科出身的中學同學,不知大學讀甚麼?做了中學校長,好像有過十萬人工。

tiantiangood 發表於 18-11-10 00:50
現時香港學生在台灣取得的學歷,要經香港學術及職業資歷評審局認證。過去五年,向評審局遞交台灣考試成績和 ...

咁,你大学读什么呢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LingChiBaBa 發表於 18-11-9 10:43
吹下水OK喎,輕鬆D,楊局長話齋,香港教育制度太複雜。

当然啦,香港教育不单纯教育,现在讲更多意识形态,爱国爱党,正常教育是 end of the list of education agenda!

很简单,郁“通识科”不是顺应民情,纯粹为政治服务,又要扮成不是,你话几复杂。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

tiantiangood 發表於 18-11-10 00:50
現時香港學生在台灣取得的學歷,要經香港學術及職業資歷評審局認證。過去五年,向評審局遞交台灣考試成績和 ...

我聽獸醫講座,佢話2020年開始台灣獸醫已經不承認
‹ 上一主題|下一主題