用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解大家好似淨係好緊張好緊張HKU 醫科牙科嘅收生情況 ? ...
樓主: tsi
go

點解大家好似淨係好緊張好緊張HKU 醫科牙科嘅收生情況 ? [複製鏈接]

Charissema 發表於 18-11-10 11:09
我聽獸醫講座,佢話2020年開始台灣獸醫已經不承認

今日香港,好正常。 移走了女王頭,香港只不過係一個走下坡既中國城市。

JustAParent 發表於 18-11-10 12:33
今日香港,好正常。 移走了女王頭,香港只不過係一個走下坡既中國城市。
...

我非常同意,亦非常無奈, 有錢的都希望 下一代可以移民走

Charissema 發表於 18-11-10 11:09
我聽獸醫講座,佢話2020年開始台灣獸醫已經不承認

城大獸醫課程剛成位資助課程,梗係要推紅底既城大課程唔認受分裂國家份子攪出嚟既嘢啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charissema 發表於 18-11-10 12:37

所以我覺得,香港政府只會越來越收緊搵錢嘅專業科目資格,尤以醫療科目為甚。想自由想外國讀完書返香港搵大錢?兩頭 賺?No Way!而香港班專業人士既得利益者,亦非常樂見香港政府咁做,最好你連香港學位都減而唔係加。

hkpapa852 發表於 18-11-10 12:46
城大獸醫課程剛成位資助課程,梗係要推紅底既城大課程唔認受分裂國家份子攪出嚟既嘢啦!
...

非常無奈

Charissema 發表於 18-11-10 12:37

不單單是是有$那一群,有能力的都想辦法移民!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有時間不妨看看年輕人的看法
年輕人想出走 高中畢業到香港念大學
https://www.youtube.com/watch?v=EcOAEuXyPnQ
升學無疆界 EP36 台灣 --- 台大獸醫系
https://www.youtube.com/watch?v=uJ893FBcjOI
【海恩】學霸想對香港高中生說的事《我們在香港讀中學的青春》
https://www.youtube.com/watch?v=UEYe9ujNoyI
‹ 上一主題|下一主題