用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS Offer 2019 互通消息
樓主: kykyma2000
go

UCAS Offer 2019 互通消息  

jj100c 發表於 18-12-7 18:55
請問你們仔女報牛劍,是否igcse/gcse一定有十個八個A*-A,學校先有機會比同學報牛劍? ...

我估不可一概而論, 我家大少香港讀完中五至去英國Yr 12, 冇考IGCSE/GCSE/AS, 學校都冇discourage唔畀報Oxbridge, 其實主要睇校內成績, predicted grade至少meet到Oxbridge typical offer A*A*A

FEDC 發表於 18-12-7 20:31
I don't think so. My son only takes one subject in a public exam. No prediction can also be invited  ...

我相信學校會尊重學生的意願報大學,而趨勢是更多大學除了看之前的公開試和Predicted Grade 之外,還要求學生考各科特定的筆試,各科考慮的因素可以上Oxbridge 學校網查詢,啊大仔之前是在香港讀中五DSE,再去英國讀Alevel, 所以無考過IGCSE.

回覆 kykyma2000 的帖子

謝謝你們

jj100c 發表於 18-12-9 09:37
回覆 kykyma2000 的帖子

謝謝你們

如果你問題係已經在Broading school 讀yr 10,之後GCSE 有12+科A,.. 8/9A*+嘅表現,有學校會問有無意向報Oxbridge,如有,可以安排一組專門針對這方向輔導;但唔聽聞會阻止你自己經UCAS 報。我個無諗去報讀,所以無進一步資料。

FEDC 發表於 18-12-7 20:31
I don't think so. My son only takes one subject in a public exam. No prediction can also be invited  ...

預祝 Tommy 成功
其實係一家四口子

想請問UCAS conditional offer,如果沒有提出 IELTS 條件要求,是否表示可免試? 簽T4 visa 會再有要求嗎?

HSMOM 發表於 18-12-18 17:59
想請問UCAS conditional offer,如果沒有提出 IELTS 條件要求,是否表示可免試? 簽T4 visa 會再有要求嗎? ...

應該係,T4 visa 應該無要求IELTS

回覆樓主

收到Imperial College London 通知要求做一個video submission, 錄影進行時要回答三個問題,請問有冇家長知道大約會問什麼呢?

iceberg222 發表於 18-12-20 20:48
收到Imperial College London 通知要求做一個video submission, 錄影進行時要回答三個問題,請問有冇家長知 ...

你仔仔報邊一科啊?通常都係問返同所報學科有關嘅學術問題,我個仔下月中都要做一個Imperial 嘅Skype interview。是Cambridge 放榜之後,兩件事都令人好緊張。大家加油!

Junko 發表於 18-12-21 08:13
你仔仔報邊一科啊?通常都係問返同所報學科有關嘅學術問題,我個仔下月中都要做一個Imperial 嘅Skype inte ...

你的是Skype , 即是互動的面試,我信內說的是video submission, 我理解是單向的答問題哩,唔知是否和你一樣呢?我們報了工程,你們報的是什麼科呢?

iceberg222 發表於 18-12-20 20:48
收到Imperial College London 通知要求做一個video submission, 錄影進行時要回答三個問題,請問有冇家長知 ...

純粹八掛,請問要在邊度做這個video submission ? 是指定的時間嗎?

himsum117 發表於 18-12-21 16:56
純粹八掛,請問要在邊度做這個video submission ? 是指定的時間嗎?

學校要求在特定時間內click 入條link做,話過程中冇得停,所以想問一下前輩知不知道過程是怎樣

我個仔都收到interview 通知,一月會到imperial college interview,  又無話要video submission, 有無家長知道大約會問什麽?

adventure 發表於 18-12-21 19:38
我個仔都收到interview 通知,一月會到imperial college interview,  又無話要video submission, 有無家長 ...

孩子去年是,寫essay  。计條數。再Skype.無乜留難,有同学問D technical  question, video submission  未聽過。

KopyKat 發表於 18-12-21 22:19
孩子去年是,寫essay  。计條數。再Skype.無乜留難,有同学問D technical  question, video submission   ...

好感謝你的資料

FEDC 發表於 19-1-8 11:10
The result of Oxford will be announced tomorrow (9/1).

希望大家都有好消息