用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS Offer 2019 互通消息
樓主: kykyma2000
go

UCAS Offer 2019 互通消息   [複製鏈接]

回覆 kykyma2000 的帖子

多謝你分享當時聽到老師回覆確有小小不安, 但想深一層, 明白只有自己最清楚自己意向, 喜好, 所以都係交番比阿囡自己選擇, 當然做阿媽既都係忍吾住周圍睇資料, 適當時機就比比意見.

himsum117 發表於 18-11-10 18:47
中文唔計

Send mail 問間大學中文計唔計!間間不一樣!好多都計!

iceberg222 發表於 18-11-9 21:02
非常感謝你的資訊,請問會否越早出的offer, 所出的條件越高?

遲報早報根本冇關係,唔miss deadline就OK。

雖然很多大學都説會平等看待在deadline 前任何時間遞交的申請,但出condition offer是rolling basis, 我有懷疑是否真的可以做到一視同仁。

如果在英國在讀,同學已認同學校出嘅predicted grade已充分反映自己預期,通常會在9-10月就遞交UCAS,有不少同學仔其實已經手握3-5 conditional offer, 如是者心情會較淡定;反而有些同學覺得考多次十二月mock,有機會說服學校提升佢哋predicted grade, 會押後報UCAS,但要忍受見證身邊同學一個個有著落,自己仍係未知數嘅壓力,其實並不好受。

回覆樓主

其實,個遊戲玩都好難,就算有盡5個offer都不代表比人優勢,因為最後只可以揀2個,而且第二個一定要揀個保險的。所以....都是要等到最後的一刻。

kykyma2000 發表於 18-11-11 07:13

Grade A* in any of
好好嘅offer 吖。

mingmingyinyin 發表於 18-11-9 17:27
Oct 3申請,現階段只得glasgow有conditional offer, 其餘都無着落,唔知係咪無份……希望快d有消息啦 ...
GlasgowU 學生評分好高,其他生活方面都係幾好,如有更好嘅當然更開心。
放心。

回覆 ABC-DAD 的帖子

Thanks就剛剛收到UCL的conditional offer, 好開心呀
其實我仔報英國大學只作後備
Anyway有offer都係好消息

ABC-DAD    發表於 18-11-13 20:38

mingmingyinyin 發表於 18-11-13 20:06

Thanks就剛剛收到UCL的conditional offer, 好開心呀
有劍橋面試會去試下嗎?

我仔報咗Oxford, 不過有interview機會唔高,上年學校有人IB Predicted Grade 45都無得in...不過人報我報,當碰下運氣其實有UCL conditional offer 更實在,要求又俾hku, cu低 (我仔必定meet到), 已經好滿足啦

mingmingyinyin 發表於 18-11-13 20:06

可分享一下報什麼科嗎?

回覆 Vivis 的帖子

Please check PM.

mingmingyinyin 發表於 18-11-13 20:59

我仔報咗Oxford, 不過有interview機會唔高,上年學校有人IB Predicted Grade 45都無 ...
Kong U/CU今年IB會傾向那邊呢?

我囡有一位同學已收到劍橋面試通知 (不知哪科),其他同學還未收到。

我囡 16/10 和 26/10 都收到 conditional offer了,有些大學效率很高啊!

twokidsmum 發表於 18-11-14 11:22

我囡有一位同學已收到劍橋面試通知 (不知哪科),其他同學還未收到。
恭喜,係先報先處理嘅,啱佢就會出offer, 遲左好U同好學生都買少見少。
咁早收offer, 多數會報劍牛,因兩大十月中左右deadline  多數會一拼早報。
等下先啦,有啲香港可以見,有啲過去見,個別學院安排不一樣,全球都有學生參加UCAS 嘅。

學校要求我哋十月中前submit既,應該好多同學都有報Oxbridge。

今年學識點報UCAS,兩年後幫我仔 (讀IB) 就無咁徬徨了。印象中,我仔好似係你小朋友師弟。請多多指教

twokidsmum 發表於 18-11-14 12:54

學校要求我哋十月中前submit既,應該好多同學都有報Oxbridge。

唔好客氣,細佬同姐姐同校?

兩個唔同學校,都PM咗你。現在太忙少上BK,以前不時跟你哋學嘢。

ABC-DAD    發表於 18-11-14 13:14

mingmingyinyin 發表於 18-11-13 21:28
回覆 Vivis 的帖子

Please check PM.

可以PM 我嗎?
‹ 上一主題|下一主題