用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 交表問題
樓主: mokstick
go

交表問題   [複製鏈接]

mokstick 發表於 18-11-8 12:18
佢就係冇寫明,所以我先放落去咋
有無寫明都好,同一類型既證書,只需要一、兩張。只需要小五、小六既證書,以數學為例,如果有更好既就唔好將啲華夏、希望放落去啦。情況就好似,除非你想證明小朋友由BB開始已經有跑步天份,否則無必要連爬行比賽冠軍都防落去一樣。

王家爸爸 發表於 18-11-8 16:45
有無寫明都好,同一類型既證書,只需要一、兩張。只需要小五、小六既證書,以數學為例,如果有更好既就唔好 ...

好彩未交今晚重做

mokstick 發表於 18-11-8 17:03
好彩未交今晚重做
建議係前面加一頁Table of Content,等老師容易睇啲。

王家爸爸 發表於 18-11-8 17:13
建議係前面加一頁Table of Content,等老師容易睇啲。
我有個蠢問題, 如果張application form獎項嗰欄唔夠寫, 係咪直頭加張清單, 然後响張application form度只係寫參看附上之清單咁呢..... 請指教

akitim 發表於 18-11-8 17:47
我有個蠢問題, 如果張application form獎項嗰欄唔夠寫, 係咪直頭加張清單, 然後响張application form度只係 ...
這要視乎學校有沒有限量填寫,如果限量填寫,就選擇不同類型而含金量高的獎項,如果無限,就可加supplementary sheet. 在限量的學校我KET,PET和FCE全部都唔寫。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-11-8 18:37
我有個蠢問題:咩叫做蝴蝶夾?

呢款:

https://world.taobao.com/item-amp/554969765660.htm?spm=a21wu.10013463-tw.0.0.476b29db5Kt9D5
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 18-11-8 16:45
有無寫明都好,同一類型既證書,只需要一、兩張。只需要小五、小六既證書,以數學為例,如果有更好既就唔好 ...

請問係咪只填個人獎項,團體賽係咪吾睇呢?

回覆樓主:

我都有啲白痴問題。影印成绩表/証書用黑白可以嗎?彩色成本貴又無謂!份申請表用電腦打還是手寫好啲呢?邊個階段check 正本?唔係咪好易做假!

tutik 發表於 18-11-8 19:53
我都有啲白痴問題。影印成绩表/証書用黑白可以嗎?彩色成本貴又無謂!份申請表用電腦打還是手寫好啲呢?邊 ...
我之前是黑白影印,字靚咪手寫,否則可電腦打,無所謂的。

我都有啲白痴問題。影印成绩表/証書用黑白可以嗎?彩色成本貴又無謂!份申請表用電腦打還是手寫好啲呢?邊 ...

重手D影彩色啦,要吸眼球呀~~~

除非自己無法彩印~~~

Veron081207 發表於 18-11-8 19:14

自己覺得有用就放啦,最理想係精簡,要找平衡點~~~

mcl203 發表於 18-11-8 20:41
自己覺得有用就放啦,最理想係精簡,要找平衡點~~~

Thx for advise

mcl203 發表於 18-11-8 20:38
重手D影彩色啦,要吸眼球呀~~~

除非自己無法彩印~~~

謝謝兩位

小乖豬 發表於 18-11-8 18:18
這要視乎學校有沒有限量填寫,如果限量填寫,就選擇不同類型而含金量高的獎項,如果無限,就可加supplement ...

明白,謝謝!!

小乖豬 發表於 18-11-8 18:18
這要視乎學校有沒有限量填寫,如果限量填寫,就選擇不同類型而含金量高的獎項,如果無限,就可加supplement ...
Thanks

akitim 發表於 18-11-8 17:47
我有個蠢問題, 如果張application form獎項嗰欄唔夠寫, 係咪直頭加張清單, 然後响張application form度只係 ...
張application form獎項嗰欄點都有五、六行,你點都唔會多過五、六類既獎,所以一定足夠填。

Veron081207 發表於 18-11-8 19:14
睇具體情況,如果某類型既比賽只參加過團體賽,咁就填團體賽;如果同時參加個人賽,咁就只填個人獎項。

成績表/証書用黑白其實已經足夠,彩色一定唔會加分。我當年係,成績表黑白/最重要既証書用彩色,等老師容易睇到重點。份申請表我當年係叫小朋友自己手寫,始終小朋友需要高度參與。印象中係交表時check正本,然後面試再check。程分排名、面試先係重點,成績表/証書其實唔重要,成績表/証書只係面試時既talking point,造假反而引導老師去問啲小朋友唔熟悉既話題,自己揾笨自己。
‹ 上一主題|下一主題