用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文攞C有幸讀英中係未都係不幸?
go

英文攞C有幸讀英中係未都係不幸?   [複製鏈接]

小兒英文成績C,因為自己好唔鍾意英文這科,所以一d興趣都冇。如果真係好彩入左英中(假設),係未對佢黎講都係一種不幸?
希望得到幫助(emoji)幫忙分析謝謝!

王家爸爸    發表於 18-11-8 11:05
   4    0    1    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

上到大學大係用英文,無得逃避,唔通你為咗英文唔好就返大陸讀大學咩!
英文係溝通/學習工具,無話幸與不幸
夠溝通就OK
恐龍家

好唔鍾意英文呢科……上到英中,科科幾乎都係英文,可以預計个人完全对学习無兴趣、跟唔上、更無兴趣……惡性循環。不过英文C入英中机会微吧~除非你考band2直資。

英文C未係大問題,勤力啲要追唔難,但最大問題返而係唔鍾意英文、完全冇興趣,入英中大部份都用英文書、用英文教,若孩子抗拒咪科科都好大機會炒,分分鐘失去學習興趣,既然如此就無谓揀英中啦!

回覆樓主:

學好英文係必須,唔係有冇興趣嘅問題,正如學生有冇興趣,都要讀書一樣。有英中讀求之不得,何來不幸?盡力去做,家長幫下手 ,真係搞唔掂再打算。

Yanamami 發表於 18-11-8 07:58
好唔鍾意英文呢科……上到英中,科科幾乎都係英文,可以預計个人完全对学习無兴趣、跟唔上、更無兴趣……惡 ...

因為band2直資係考慮範圍,所以先有顧慮係未應該讀英中。如果唔考慮直資問題,這d咁既成績,
你話齋都入唔到英中。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-8 08:09
英文C未係大問題,勤力啲要追唔難,但最大問題返而係唔鍾意英文、完全冇興趣,入英中大部份都用英文書、用 ...

這個就係我既顧慮,有朋友話點都要入英中,對以後都有幫助。但係我深知小朋友唔鍾意英文,唔知點算,真係好憂心!

JustAParent 發表於 18-11-8 08:12
學好英文係必須,唔係有冇興趣嘅問題,正如學生有冇興趣,都要讀書一樣。有英中讀求之不得,何來不幸?盡力 ...

我朋友都係咁話,佢話小朋友升中之後變化大。家長給予幫助可能都唔係問題!因為每個朋友講法都唔同,好迷茫。

回覆樓主:

請問令郎
1) "唔鍾意英文科"係唔喜歡上英文課還是連看英文書也不喜歡?如果只係前者,其實問題不大
2)英文 C 係一線定二線小學?

本人同小女同一間一線小學畢業,小女英文都係 B, C 之間。我們不喜歡英文課同文法,覺得枯燥無味,但我們喜歡看英文書,應付 Band1 英中都無問題。

YolandaTam 發表於 18-11-8 08:20
請問令郎
1) "唔鍾意英文科"係唔喜歡上英文課還是連看英文書也不喜歡?如果只係前者,其實問題不大
2)英文  ...

小學應該屬二線小學,小兒係唔鍾意英文這個科目,連英文書都唔鍾意睇。成日講點解中國人要學英文(emoji)(emoji)(emoji)其實佢自己都好明白點解要學英文,只係搵藉口!

Linda1980 發表於 18-11-8 08:24
小學應該屬二線小學,小兒係唔鍾意英文這個科目,連英文書都唔鍾意睇。成日講點解中國人要學英文(emoji)(e ...

佢有何嗜好呀?

Linda1980 發表於 18-11-8 08:20
我朋友都係咁話,佢話小朋友升中之後變化大。家長給予幫助可能都唔係問題!因為每個朋友講法都唔同,好迷 ...

現今社會,做得不如吹得。英文差,基本上等於打斷佢一隻腳,未來日子佢就要揸住拐杖同人鬥跑。我唔知你甘唔甘心?小朋友自己甘唔甘心?

小朋友可以發揮到邊,走得幾遠,除了自己性格和能力,亦受家長同學影響,唔好未起步就認定佢呢樣唔得、嗰樣唔得,而去窒礙佢嘅發展。訂個高少少目標比小朋友,真係唔掂再向下調整,會好過一開始就把目標訂低。

Linda1980 發表於 18-11-8 08:24
小學應該屬二線小學,小兒係唔鍾意英文這個科目,連英文書都唔鍾意睇。成日講點解中國人要學英文(emoji)(e ...
由興趣入手, 例如鍾意足球, 比佢睇YOUTUBE英文足球技巧既片,如果連自己既興趣都冇心機睇, 再理解下會唔會係怕英文,
乜野原因怕英文, 如果真係冇興趣英文, 唔好諗英文中學,

個底唔夠料應付英文教學, 好快就返學上堂日日訓放棄學習,
天生我才必有用, 如果個個都能夠雙語就唔會有中文中學

跟JustAParent位家長嘅意見啦,佢每次都直接打中红心嘅.

如果屋企英文語境/水平唔夠,小朋友好易產生抗拒英文情況。就算細時想多睇英文圖書都唔肯,kg時期上phoics 同英文班都係零效果。
到小學時,因為小朋友接觸英文就係上堂、溫習、做功課,小朋友更加抗拒英文(大仔小一上學期就係咁情況)。大仔小一中期轉左另一間英文興趣班先重拾興趣,之後明顯對英文科態度都有改善。但樓主小朋友應該都小五六,要諗下有乜方法令小朋友重捨英文興趣。

俾著我,小朋友真係對英文有抗拒,我唔會揀英中。中中真係讀得到一樣有出路,最多第時投放多啲額外資源落英文度,但其他科唔洗追得咁辛苦。入讀英中,萬一小朋友繼續抗拒英文,要追埋數常科都咪話唔辛苦。

Linda1980 發表於 18-11-8 08:18
這個就係我既顧慮,有朋友話點都要入英中,對以後都有幫助。但係我深知小朋友唔鍾意英文,唔知點算,真係 ...

升中選校其實最重要是適合小朋友,高攀唔一定好,建議樓主可考慮有英文班嘅中中,中中唔一定差,最重要孩子讀得有自信,唔抗拒英文慢慢就會好。

回覆樓主:

Linda1980 發表於 18-11-8 02:03
小兒英文成績C,因為自己好唔鍾意英文這科,所以一d興趣都冇。如果真係好彩入左英中(假設),係未對佢黎講 ...
可以試下多啲睇電影、電視劇,我哋當年睇晒 Star Trek 同 Star Wars,小朋友跟住講,就自然學到。

Linda1980 發表於 18-11-8 08:18
這個就係我既顧慮,有朋友話點都要入英中,對以後都有幫助。但係我深知小朋友唔鍾意英文,唔知點算,真係 ...
問題係如果英文真係唔得,都好難入到英中,所以都唔需要顧慮。不過無論係讀英中定係中中,英文始終走唔甩。

醒目開學勳章

回覆樓主

我個仔就係英文c入左英中,剛剛統測6科有4科唔合格,早知就揀微調中學
‹ 上一主題|下一主題