用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Agent提議跳班讀Year 10
go

Agent提議跳班讀Year 10 [複製鏈接]

朋友女兒現讀中二,本計劃2019去英國讀Y9, 但佢是一月出世,到時已足14歲,agent提議可直接讀Y10, 暑假時可先去英國讀4至6星期Pre-GCSE course打底,請問有冇人可分享下唔讀year 9有冇問題?另外Pre-GCSE course用處大嗎?
   6    0    0    0

回覆樓主

點解要跳? 讀year 9 俾佢多d 時間適應英國生活,而且可以選擇嘅學校會多d.

woodylam 發表於 18-11-7 20:52
朋友女兒現讀中二,本計劃2019去英國讀Y9, 但佢是一月出世,到時已足14歲,agent提議可直接讀Y10, 暑假時可 ...

問多間agent意見。

我覺得還要睇本身成績如何及入讀的學校學術如何,如果學術好而自己本身也很好,便可以一試,否則怕追得辛苦,而且我覺得Year 9係可以先適應英國生活教學一年,下一年再全力進攻。

小時了了    發表於 18-11-7 23:16

SIYip 發表於 18-11-7 20:56
點解要跳? 讀year 9 俾佢多d 時間適應英國生活,而且可以選擇嘅學校會多d.

Agent話英國讀year 9係13歲,朋友女兒去到會是較大齡學生,加上見佢在香港的成績不俗,可以進取d讀高一班,又可比少一年學費

無跳, 跟年齡,

朋友的小朋友係大女 (如英制下, 細女, YR 9)

中二完成後去英,  一定係YR 10, 不是YR 9. 與香港成績無關
若然私校, 或可容許你留班(YR 9)~如你要求

回覆樓主:

同埋讀4-6星期Pre-GCSE course追番year 9 的課程成效如何呢?因為都唔平要大約7500鎊

woodylam 發表於 18-11-7 21:10
同埋讀4-6星期Pre-GCSE course追番year 9 的課程成效如何呢?因為都唔平要大約7500鎊
...

...

呢個先係agent 建議嘅原因。
我覺得先揀學校,再睇學校收佢讀邊個year.

小時了了    發表於 18-11-7 23:14

...
我女依家又係大女及S2,上兩個月揾Agent send 小女學校成績申請出年Y10, Agent 從無同我講要讀短期 pre GCSE 喎,反而佢講考Y10 份入學試卷學校就會評估到小女學術水平達唔達到Y10水平,如果考完入學試卻唔達標,如果學校有位會建議讀Y9.如果妳担心跳班想學定GCSE學科,香港都有啲教育機構/補習社有GCSE學科補,我諗香港補GCSE 唔洗7500磅(7萬幾銀港纸)?

係 Google 隨意搜尋 GCSE, 舉例有以下 GCSE 教育機構/ / 補習機構

Courses https://www.ntk.edu.hk/en/page/i/gcse >> Student Achievements https://www.ntk.edu.hk/en/page/student-achievements 呢間好似好勁,啲學生好似考到好好海外大學

http://www.kceducation.edu.hk/igcse/

http://www.excellondoncollege.edu.hk/en/index.html

http://www.groupone.com.hk/index.php?id=16

https://poke168.com/search/GCSE?t=1d92fd375de8ab92c722651d9af914de&gclid=CjwKCAiAt4rfBRBKEiwAC678KcCgXGE0M5yC2zfbX77HC1K0gXJyZJpYqfOgH8Ua6xHQN9JRW5noGxoCFAkQAvD_BwE

http://www.newmilestone.com.hk/?gclid=CjwKCAiAt4rfBRBKEiwAC678KeyXLMJry4THANUPnHZI8GOQytVubRHRFx0X-5ROmoL3wcHk8Y2wkRoCQF4QAvD_BwE  >>> Personal Course 單對單課程每小時$660,

咁又怪喎, 香港校, 間間學術水平不一, 有些學制也不一樣 (例如學段制, 有些學校又不用讀HISTORY, 有些將HIST& GEOG 合并, 有些又要收外語~德文/西班牙........) 個別學校成績代表什麼? 根據你地的所講, 讀完X拔中二, 過去, 係咪可跳斑? 咁讀完一間B2校(中二課程), 去到係咪要留班?? 英校如何評估某學校達吾達佢地YR10水平呢?  所以英美按年齡入讀什麼班級是最實際的處理方法(比$$的私校, 處理年齡問題的空間會大一點)

crazyhippo 發表於 18-11-8 08:32
咁又怪喎, 香港校, 間間學術水平不一, 根據你地的所講, 讀完X拔中二, 過去, 係咪可跳讀YR 11? 咁讀完一間B2校(中二課程), 去到又讀YR幾?? 英校如何評估某學校達吾達佢地YR10水平呢? 所謂AGNET, 感覺上吾多可靠!! 賺錢成份多囉!
由於上述, 英/美制是跟年齡(比$$的私校, 處理年齡問題的空間會大一點), 吾似某些港校, 盡收大女, 大仔

我都係新手, 唔知啱唔啱

我見 Agent 上兩個月幫我女問/報英國學校, 首先 Agent 問我想問 Year 9 定 Year 10 及想問邊幾間學校, 然後 agent send 我女成績去想報嘅學校問佢哋呢個成績會唔會考慮收我女 (當時有4-5間我報Y10, 有1間報Y9), 其中有2間報Y10 嘅有回覆會考慮, 要我俾錢安排考入學試再決定收唔收及係咪可以讀Y10. 我見網友有提過要求更高嘅學校要考公開試嘅英國入學試UKiset (UK Independent Schools Entry Test),我見有網友分享考完 Agent / UKiset 入學試英國學校係會 reject 唔收的

小時了了 發表於 18-11-8 08:53

我見 Agent 上兩個月幫我女問/報英國學校, 首先 Agent 問我想問 Year 9 定 Year  ...

可見有私校如要考"入學試"( UKiset )  , 咁本土學校成績對成功入讀該類學校的作用是不大的
如不用考入學試的私校直收(只是閒談幾句果種), 相信只是"$$$$$開眼"

回覆樓主:

無跳,英制13年,香港k3等於英制year 1, 香港中二等於英國year 9

小時了了 發表於 18-11-8 08:53

我見 Agent 上兩個月幫我女問/報英國學校, 首先 Agent 問我想問 Year 9 定 Year  ...

大家學制不同的,不可以說讀完中二過去讀G10是跳班吧!

剛同一個家長聊過,G9大約是中一、中二的課程。所以成績中上的話,正常應是讀G10. 當然若是細仔、細女,可能另有打算吧。

再極端一些,有朋友仔仔在小學留過班,去英國是跳了GCSE的課程,現在是會早過他的香港同學一年大學畢業。

有些同學成績很好的,都讀完中五才過英國讀書sixth form, 我覺得這算是留班。無他,他們是為了入Oxbridge 或香港的醫學院。

在英國讀書,不可一本天書看到老。若成績不太好,讀完GCSE可以讀foundation. 父母們不要偷懶啊!

正常真系應該讀Y10,我仔04年6月出世今年讀中三報2019年Y10 ,agent 話可以無問題,不過1月又真系有d大。
我10月時報左3間,有2間已經收左,報之前已經考左UKISET,我個人感覺如果只用自己學校成績表,應該無一間收我仔。
不過就算有UKISET成績,都要再去中心考間學校比既英數卷,只系報3間已經進進出出中心好多次。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 18-11-8 16:40
正常真系應該讀Y10,我仔04年6月出世今年讀中三報2019年Y10 ,agent 話可以無問題,不過1月又真系有d大。
...
請問9月尾出世,現在中三,出年9月入讀yr.10是否最恰當?

你仔有哪間學校在手呢?揀哪間?

SumSumBB 發表於 18-11-8 22:58
請問9月尾出世,現在中三,出年9月入讀yr.10是否最恰當?

今年中三,出年9月讀Y10好OK呀,況且9月頭開學未過生日仲係14歳。

yuyueng 發表於 18-11-8 16:40
...

其實樓上已有網友提過英國學制是Y1=香港本地K3, 所以Y10=香港中三才對。
不過,要考igcse的話,是個兩年課程,所以最好由Y10-11咁讀然後考試。
因此有些網友子女在港讀完中二,若英文達標成績Ok, agent 就會建議讀Y10是合理;若有網友子女讀完中三,去英國升學讀Y10也是合理,因為學校不會讓學生在課程中途插入讀Y11然後考試吧。
因此不少學生會在港讀完中一或中二後去英國由Y9讀起,不是程度問題,而是由Y9開始去適應新環境,Y10-11則努力讀書應付考試。

Radiomama 發表於 18-11-10 17:47
其實樓上已有網友提過英國學制是Y1=香港本地K3, 所以Y10=香港中三才對。
不過,要考igcse的話,是個兩年課 ...

上年我女兒也是在香港讀完中二(銅鑼灣某名校),最初有一間學校收讀yr 10 ,兩間排名高成積的學校收讀 yr 9, 最後老公決定女兒去yr 9,一來適應環境,二來學好d 英文。還有英國的學校一定要學生要讀多一科或兩科外語。因此yr 9 對我女兒是有好處。
同時見到學校方面會給比較多工作給 yr 9負責。女兒學校也有幾個香港名校讀完中二的同學一起讀yr 9。因此不是特別奇怪的。
今年升讀了 yr 10, 女兒說功課多了不少,因為開始搏殺了。學校方面也減少她們的工作,讓她們多d 時間讀書。
因此女兒也慶幸自己在uk 讀 yr9 先,可以多時間適應。

小時了了    發表於 18-11-11 18:58
‹ 上一主題|下一主題