用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 理學士
go

理學士

回覆 happychan2013 的帖子

梗系科大

happychan2013 發表於 18-11-7 19:43
想問問大家:中文大學理學士(數學系)和科技大學理學士(數學系)哪一間大學好?謝謝! ...

其實兩間理學士學術內容分別大,晴報升學專欄也有提及,中大學術氣氛較濃,按學生自己喜好吧!

樹熊MA 發表於 18-11-9 16:02
回覆 happychan2013 的帖子

梗系科大

點解呢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

首先大學排名來講,科大不弱,而科大偏重理科和數科,中大比較偏重人文方面。所以科大的收生要求系比中大高,中大的理科生出路來講,競爭力不及科大理科生。政府投放 學習資源方面,中大相当一部分要分配給文科,而科大資源系大部分分配給理科數科的。以上純是個人理解。(因為阿仔去年DSE,也是想讀數,所以了解了一下各大學的資訊。可惜他最后也失落科大)。

樹熊MA 發表於 18-11-13 14:05

首先大學排名來講,科大不弱,而科大偏重理科和數科,中大比較偏重人文方面。所以科 ...

你的比较有一些偏颇,我尝试讲一下我的看法。

排名是以偏概全,举例港大及中大是香港只有的全面性大学 comprehensive university,其他包括科大都是只有几个学院的大学。中文、社会科学論文的参考率一定是较少的,所以纯科技比较是有优势,但不全面。

去到资源上,你假设每间大学的资源一样,才会你说的摊萡效果,但全面性大学的资源优势是十分明显,特别是历史悠久的的大学,校友及捐献的能力是不可少看的。

去到数学,香港最好的是中大,反而不是科大,你可以问问读数学的人。

crystalcbh    發表於 19-2-3 12:01
mannewliv    發表於 18-12-1 20:41
小師妹    發表於 18-11-13 23:13
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

哦,是這樣啊

In the latest research assessment exercise by RGC

https://www.ugc.edu.hk/doc/eng/ugc/rae/rae2014results.pdf

CUHK got 22% 4-star in math and HKUST got 19%, while the sector average was 21%.  This is not a ranking game by any commercial organisations but a game that directly affected the budget allocation from UGC.

樹熊MA 發表於 18-11-13 14:05

首先大學排名來講,科大不弱,而科大偏重理科和數科,中大比較偏重人文方面。所以科 ...
HI, 我仔想讀UST , 你意思你小朋友失落於科大理學, 介唔介意講係咩原因,thanks in advance!!!!

ANChan59 發表於 18-11-13 14:35
你的比较有一些偏颇,我尝试讲一下我的看法。

排名是以偏概全,举例港大及中大是香港只有的全面性大学 co ...
Thanks for your info.
我仔想讀數, 但佢想入UST 多過中大, 原因係.... UST 靚過中大

kaplanmeier 發表於 18-11-13 18:12
In the latest research assessment exercise by RGC

https://www.ugc.edu.hk/doc/eng/ugc/rae/rae2014re ...

多謝你的資料,RGC 是肯定較有說服力及代表性!

hoganmama 發表於 18-11-16 12:24
Thanks for your info.
我仔想讀數, 但佢想入UST 多過中大, 原因係.... UST 靚過中大
...

我以為是講靚女多!

選大學講建築,我都聽過,多數講歷史建築,新的大學新的建築,真係好表面。

希望入到,讀得開心,聽得明那些普通話語調的英文講課!

回覆 hoganmama 的帖子

我仔仔今年剛剛入咗中大理學院, 我都有問佢點解唔擇科大, 佢話中大好啲喎.

ANChan59 發表於 18-11-16 12:56
我以為是講靚女多!

選大學講建築,我都聽過,多數講歷史建築,新的大學新的建築,真係好表面。
對!我女兒今年CityU year 1, 佢話教Maths 的老師講英文的普通話口音好重,唔清楚佢講乜,第一次比網上功課,叫佢地幾時前交,竟然寫"hang in",嚇死冇命賠!

ANChan59 發表於 18-11-16 12:56
我以為是講靚女多!

我仔暑假在UST宿舍住咗2晚,被它的無敵海景吸引了,不過聽完開放日教授的普通話調英文講座後,都是揀番HKU,但不是數學,是工程。

2Dragon 發表於 18-11-16 15:24
對!我女兒今年CityU year 1, 佢話教Maths 的老師講英文的普通話口音好重,唔清楚佢講乜,第一次比網上功課 ...

港大中大都有部份教授英文好难聽!

我都想分享下, 我仔個補習哥哥在中大讀, 佢話之前那期佢要修Statistics, 都是普通話口音英文搞到佢聽唔明, 於是科Statistics衰左,我諗佢冇理由英文唔得, 因佢DSE英文都有5*

我咪估下, 國內教授是否多數理科或數學方面都強勁, 所以香港的大學會否都請左很多國內教授教, 但是他們郤要英語教授, 如遇著一些英語發音不太純正, 學生又聽不慣的話, 咁咪可能有聽唔明情況出現

lingchuling 發表於 18-11-16 18:38
我都想分享下, 我仔個補習哥哥在中大讀, 佢話之前那期佢要修Statistics, 都是普通話口音英文搞到佢聽唔明,  ...

唔止理科,亦唔止中大,三大越來越多大陸教授,英文發音差之餘文法錯到七彩。

我雖然唔喜歡三大請咁多大陸教授,不過又咁講,佢都不少係英美回流。同學仔要諗下, 點解鬼仔聽得明佢講野你地聽唔明,某程度上,都係自己英文差。我認真的。

我有同我弟弟講,佢話 唔明唔緊要, 咪自己找多幾本書看, 自己研究, 冇理由會衰, 但我弟弟當年CE 及AL, 除了中文是B, 其他所有科都是A

JustAParent 發表於 18-11-16 19:07
唔止理科,亦唔止中大,三大越來越多大陸教授,英文發音差之餘文法錯到七彩。

我雖然唔喜歡三大請咁多大 ...

如果 lB Lang Lit HL 都聽唔明,跟學生英文差冇必然關係,海歸教授英文(emoji)就係(emoji)。他是教書的,語音不好,學生學習有困難,大學都要正視。