用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 若果孩子K係HAPPY SCHOOL
樓主: HomemadeMom
go

若果孩子K係HAPPY SCHOOL  

回覆樓主:

我小朋友資質一般,讀普通村校幼稚園,升讀區內程度淺的津小,小一功課量不多,每天連改正五六樣功課。小朋友K2 開始學拼音但到小一都未懂拼讀,升小前也從未串字,所以升小最難適應串字。每次默書十個生字,都要串一個星期。幼稚園時少寫字,所以升小初期常錯大細階和隔位,不過第二次考試前已大有改善。

中文一向有伴讀習慣,所以問題不大,主要是寫字筆順不對。閱讀理解初時較差,因為伴讀時聆聽為主,認讀速度較慢,影響理解,練習後已大有進步。

數學幼稚園時有斷斷續續上過補習班,所以一般加減數都沒有問題。

最好暑假開始預備,每天寫些字,習慣一下做功課。

hkgra 發表於 18-11-8 11:52
純粹有感而發,時間係教小朋友最大既敵人~
雙職父母返到屋企,食埋飯,都8,9點,邊仲有時間教功課:cryi ...

我七點幾先至返到屋企,家中沒有長老幫手,工人又不懂教小朋友做功課,所以初期每日小朋友放學,叫工人用電話影功課,我讀題目教小朋友做,做完影俾我睇。

但這樣做太花時間,所以後來請了補習老師,一星期三天,教小朋友做功課。不過,這樣做小朋友會很依賴,所以最近參加了學校的功課班,一對十幾,老師不會主動教小朋友,有唔識就舉手問。在學校較有學習氣氛,小朋友做完功課才回家,家長只是檢查功課,還有時間可以溫習/看圖書,不過小朋友會較疲倦。

Gummama 發表於 19-2-18 09:00

我女由出名冇學術的happy K 上直資英小,我都好surprised 佢上 ...

睇完你咁講即刻放心好多
我都好擔心個個都話上小學適應唔到之類
反而我小朋友因為唔多功課
每次學校派返黎啲功課都好開心咁做
好似帶左本遊戲返黎玩咁開心

Bradbubu 發表於 19-3-5 19:08
睇完你咁講即刻放心好多
我都好擔心個個都話上小學適應唔到之類
反而我小朋友因為唔多功課

坦白講,由happy k 上小係要時間適應, 有learning curve, 唔似d 谷K 小朋友一開波就識晒攞高分。所以K3 升小的暑假幫佢地慢慢進入小學模式好重要

sunnymama2 發表於 18-11-8 08:56
係唔係讀Happy school 家長乜都唔理先?如果係,會好辛苦,我仔仔親戚都同我仔同年,而家小一讀熱門津校好慘 ...

升小一都未識A-Z?
如果係真又真係有啲滴汗。。。