用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 若果孩子K係HAPPY SCHOOL
樓主: HomemadeMom
go

若果孩子K係HAPPY SCHOOL   [複製鏈接]

hohoho888 發表於 18-11-8 14:26
phonic 如果唔係日日學, 好難學得好
請問你小朋友是邊間幼? 日日都有堂咁好

hohoho888    發表於 18-11-8 14:44

回覆 fadgare 的帖子

你小朋友好叻呀我小朋友學校加外補都未必做到. 佢已經K3啦

FeiM 發表於 18-11-8 16:21

你小朋友好叻呀我小朋友學校加外補都未必做到. 佢已經K3啦

你過獎了,我仔而家都k3啦。學校教得好,佢有一套方法教同埋有相對功課溫習。 phonics自細開始用唱歌嚟教,令小朋友投入。 可能小朋友學得開心就吸收得快些。

FeiM    發表於 18-11-8 17:03

FeiM 發表於 18-11-8 12:23

請問要到什麼程度先可以自行串字, 不用背默.仔仔讀了拼音差不多2年, 只可以拼到頭+尾 ...

我囡phonics 拼的音同字混亂曬!e.g phonics 的i 讀e.   佢就寫個e 出來

m_notabo 發表於 18-11-8 17:48
我囡phonics 拼的音同字混亂曬!e.g phonics 的i 讀e.   佢就寫個e 出來

i 同 e
要練架,多温習便可

我有個朋友在美國住, 佢話外國學校, phonics 一星期就可以教完, 好快, 始終是環境問題, 小朋友在英文世界大, 本身已識講, 再加番phonics 既rule 就好快識哂, 所以我諗如果學校是日日有堂又有語境是可以學得好的, 但普通幼的話一來唔係間間有or 日日有, 如果外補都係一星期一兩堂, 平時生活沒語境, 所以個女好快就忘了

可否請教小朋友讀邊間幼稚園?

回覆樓主:

最重要嘅係小朋友嘅能力, 及家庭嘅支援 ,讀邊間幼稚園唔係咁重要。 要小一happy,以下幾點好重要:
1) 從小已有良好的閱讀習慣
2) 唔抗拒做功課
3) 搞掂咗A至Z
4) 如果係adhd、自閉、讀障、言障的現象 ,幼稚園嘅時候已經發現左, 並有適當嘅訓練

我小朋友現讀一線官津小一.

我和他班主任談過, 他的同學有些在幼稚園時是讀 happy school, 寫字不多. 現過了一個學期, 連功課册也抄得不好.

小一的功課很多很繁忙. 幼稚園開心了幾年, 想追, 談何容易?

回覆樓主:

我女由出名冇學術的happy K 上直資英小,我都好surprised 佢上學期成績考得唔錯,中文科仲攞到獎。

間K 冇乜抄寫,所以佢手字唔得,但就培養出學習動機同主動性

她的happy K 好友入了一線津校成績也有中上,所以不要看少他們的潛能。

Gummama 發表於 19-2-18 09:00

我女由出名冇學術的happy K 上直資英小,我都好surprised 佢上 ...
我仔係happy k 上, 手字真係幾肉酸,佢唔係冇能力寫好字,係唔認真寫。
我覺得字寫得靚唔靚,唔係取決於係唔係happy k, 而係個人質素問題大d

hkgra 發表於 18-11-8 11:52
純粹有感而發,時間係教小朋友最大既敵人~
雙職父母返到屋企,食埋飯,都8,9點,邊仲有時間教功課:cryi ...

我咪就係9-10

湘 發表於 19-2-16 09:30
最重要嘅係小朋友嘅能力, 及家庭嘅支援 ,讀邊間幼稚園唔係咁重要。 要小一happy,以下幾點好重要:
1)  ...

同意你的觀點,我加多一個:與仔女建立良好溝通和關係,每天有功課以外的傾談時間;有功課/興趣班以外的話題和活動,同時保著父母的尊嚴。這種bonding在青少年反叛期可有保護作用,面對小學期的frustration(如有)都有幫助。

我小朋友k係happy school, 上咗一線津小,小一上學期考級30左右,下學期考級10以內,宜家小二都維持到,佢考試測驗都會自覺溫習。幼稚園時學校的語文係敎得較淺,不過我有培養佢閲讀的興趣,所以佢認字冇乜問題。係初期上小學寫字慢D,下學期已經適應咗了。

fadgare 發表於 18-11-8 12:33
我小朋友係由2歲pn開始學校學的, 三歲幾已經可以自行串(拼)字,4歲已經掌握純熟。 但佢冇外補, 我哋亦 ...

請問邊間幼稚園?

Mie1107 發表於 19-2-21 19:01
請問邊間幼稚園?

york

回覆樓主:

我小朋友系超 Happy K, 從冇評估默書, K3 学校中英功課仲系寫單字, K1 開始一星期一堂 phonics, K3 下學期加左 eye level 英文, 因為要預備上私立英文小學, 上小學後愛上看英文小說, 所以英文成績 keep 住 95 以上, 作文 A+, 但中文普教中, 同吾肯睇中文書, 雖然見他講到普通話, 但閱讀理解麻麻, 考試得八十幾分

所以 happy K 加d 外補, 培養下閱讀興趣对適應小一有邦助

我都認同前邊有人提過嘅3點:1. 私校唔係一定比津小輕鬆。有朋友讀九真、玫小,比我小朋友間津校谷。
2. 無論 Happy K 或 谷 K,家長個心態都好重要。下下要級十,小朋友同家長都有壓力。我哋 Happy K 上小學,成績中游,我知道佢領悟到D概念、跟到課程,咁就夠。
3. 小一有跟功課,主要為了了解學校教緊乜,小朋友跟唔跟得上,有無邊方面要特別幫佢。逢默書都同佢練2、3次,測驗考試有買補充練習同自製題目。到小二開始放手,無再題題幫佢check,只係睇下佢有無做齊。

回覆樓主

即係咁......
小朋友上小一會有適應期,適應期長或短因人而異, 但做家長唔好諗住happy school上小一會唔洗辛苦,由得佢自己搞掂,家長是小朋友最大支持,好好支援細路樣樣跟足d,一般聽番來到下學期會適應得好好。

如果大人都怕辛苦,細路更加冇動力。

‹ 上一主題|下一主題