用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 若果孩子K係HAPPY SCHOOL
樓主: HomemadeMom
go

若果孩子K係HAPPY SCHOOL  

noming 發表於 18-11-8 09:56
天生天養係呢個時代真係唔WORK, 唔係話要教到個小朋友十項全能, 而係要去了解小朋友特質去搵合適嘅學校, 如 ...

勉強仍然可以改變方法,不過要花多一點錢,望遠一點,幼稚園不求學術,但也要藉機學好語言(英普)能夠溝通,升上小學,小朋友能聽能講不失學習能力,主力只是靣對學術問題,始能有機會一直HAPPY 下去,平日有時間多的去遊樂場玩下,強身健體病都少的,每個遊樂場公園或者私人屋苑的遊樂室,都有不同語言,多跑幾個地方,讓小朋大交流下。

noming 發表於 18-11-8 10:40
咁成件事最弔詭係既然父母覺得幼稚園同小學都唔駛咁勤力同"辛苦”, 為何要揀熱津呢? 跟呀哥入所以大安旨意 ...
我覺得盲目追求熱津係好錯的事,可以的話係就近入學,個小朋友日日朝6起身,晚5才番屋企,放學邊有咁多精神做功課温書? 本身程度又差咁遠。
Anyway, 個小朋友的父親話大把人恨入間津校都入唔到,堅決唔轉校,個小朋友嫲嫲知道仔仔入左熱門直資,仲同我阿媽講,入名校唔係個個都讀得掂,我阿媽心諗你攪點你自己兩個孫先啦!

回覆 sunnymama2 的帖子

你講既我都認同。我發覺有一些家長, 唔跟唔緊張, 一直由得食瞓柯。之後就掉下一句, 佢唔係個TYPE, 唔谷得架, 香港教育唔啱佢。但係, 其係個家長都無試過, 無教過。唔係個個都係資優, 一教或唔教都識。父母真係需要比多啲心机同時間去跟進去教。有啲小朋友教3次就識, 有啲可能要教30次。咁若係要教30次, 父母就唯有教30次LOR. 要花多啲時間。但有些父母, 教2-3次佢唔識, 就認定係孩子唔得。我覺得, 係父母唔肯花心機, 係父母放棄。
另一批, 為咗名校而入, 無唸過孩子讀唔讀得惦。若明知呢家學校係只教3次, 但你小朋友係要30次先識的話, 一係你就自己教埋個27次, 一係就出去揾人教。再唔係, 就揾過一間會教30次既學校。

回覆 HomemadeMom 的帖子

我冇日日溫啊,阿仔英文幾好,佢學校英文數學常識都係英文教,所以在家從來不需要溫;中文我比較喜歡同佢一起睇書讀書,除非有默書,我會同佢溫下字;因為我自己始終覺得閱讀係一切學習的基礎,會鼓勵佢睇各種不同的書。

純粹有感而發,時間係教小朋友最大既敵人~
雙職父母返到屋企,食埋飯,都8,9點,邊仲有時間教功課

hkgra 發表於 18-11-8 11:52
純粹有感而發,時間係教小朋友最大既敵人~
雙職父母返到屋企,食埋飯,都8,9點,邊仲有時間教功課:cryi ...
係呀,雙職父母真係少好多時間和小朋友跟功課或温習。
所以我揀左份5點鐘放工,唔會太多野做,亦向老細表明心跡,每日準時放工係我目標,唔好加多d野我做,代價係唔會有升職。

咁好彩,大部分時間都可以6點鐘番屋企跟吓佢功課囉

HomemadeMom 發表於 18-11-8 11:17

你講既我都認同。我發覺有一些家長, 唔跟唔緊張, 一直由得食瞓柯。之後就掉下一句 ...

如果你有咁嘅心應該不難適應。 多數學校一二年班不會好催谷,三年班先開始谷, 可以在頭兩年把握機會打好中英數基礎。

sunnymama2 發表於 18-11-8 11:59
係呀,雙職父母真係少好多時間和小朋友跟功課或温習。
所以我揀左份5點鐘放工,唔會太多野做,亦向老細表明 ...

向老細表明心跡呢句怪怪的

岩岩轉左份收5點半既工,人工係少一0的,
但相對多番一個鍾用,差好遠啊~

hohoho888 發表於 18-11-8 09:47
講開又講, 都想請教下, 小朋友幾大應該要迫佢串下字, 同點教串字?
我女是very happy 幼, 所以學校程度淺
我 ...

如phonics 基礎好大部分串字不用死記,只需要拼出嚟。 省卻不少功夫。

回覆 fadgare 的帖子

請問要到什麼程度先可以自行串字, 不用背默.仔仔讀了拼音差不多2年, 只可以拼到頭+尾.

HomemadeMom 發表於 18-11-7 17:18
小學唔讀私小只作大抽獎, 小一係咪會好辛苦呀?

你去抽津校,少功課唔多亦不一定在附近。

如果跟風跟某些出名谷津小,周末十七樣功課都聽過。

FeiM 發表於 18-11-8 12:23

請問要到什麼程度先可以自行串字, 不用背默.仔仔讀了拼音差不多2年, 只可以拼到頭+尾 ...

我小朋友係由2歲pn開始學校學的, 三歲幾已經可以自行串(拼)字,4歲已經掌握純熟。 但佢冇外補, 我哋亦都冇跟, 只係偶然試下佢識唔識串。全部係學校教的。 因為學校差不多每天都有教phonics, 可能佢由細浸,不知不覺掌握咗。

FeiM 發表於 18-11-8 12:23

請問要到什麼程度先可以自行串字, 不用背默.仔仔讀了拼音差不多2年, 只可以拼到頭+尾 ...

我覺得你可以試下俾啲書叫佢讀畀你聽睇下佢識唔識讀先, 之後考下佢識唔識串。 佢會自己將啲詞語分成幾個syllables再去拼串出來。

HomemadeMom 發表於 18-11-8 10:18
想請教, 上到小學, 使唔使日日同小朋友温書?功課應陪佢做, 由得佢做比老師改定由佢做, 錯咗教返佢?

唔好意 ...
每個小朋友能力不同,好難講用那種方法適合,只能花時間去摸索。我家先讓小朋友自己做功課,老師批改後再更正,再錯,問下小朋友有那處地方不明白,然後解釋給小朋友聽,測考和默書的溫習是看情況,現階段大部份仍須要協助溫習,通常默書前一天協助溫習一下課文,接近考測最後的星期六日溫習一下考測範圍,考前幾天的課餘寫一下生字,不用每天溫習,適當時間兩者都會放手,給小朋友自行處理。

hkgra 發表於 18-11-8 12:02

岩岩轉左份收5點半既工,人工係少一0的,
多一個鐘真係差好遠好遠~

fadgare 發表於 18-11-8 12:01
向老細表明心跡呢句怪怪的
應該用乜呀,我中文差嘛

HomemadeMom 發表於 18-11-7 17:18
小學唔讀私小只作大抽獎, 小一係咪會好辛苦呀?

私小唔一定好輕鬆
津校也不一定好辛苦

fadgare 發表於 18-11-8 12:33
我小朋友係由2歲pn開始學校學的, 三歲幾已經可以自行串(拼)字,4歲已經掌握純熟。 但佢冇外補, 我哋亦 ...
phonic 如果唔係日日學, 好難學得好
請問你小朋友是邊間幼? 日日都有堂咁好

回覆 FeiM 的帖子

攞份 Starters 字去試,反正呢堆字小一都要識。不過人人唔同,有 d 二三年級先開竅唔死背,有 d K1 就識套用。
平日叫串字果陣,提下佢發音嘅可能性,例如 green,叫佢望住你個口型,一小一小部份咁問「gr 音、ee 音點樣發音」,如果佢拼錯,就讀佢拼錯果個字,等佢笑下之餘仲諗下點解唔係呢個音,係其他。

FeiM    發表於 18-11-8 16:26