用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 奧基幼稚園
樓主: yukijes
go

奧基幼稚園  

回覆樓主

有冇19/20 k1?

回覆樓主

有冇19/20 k1?

Ssssyiu 發表於 18-12-26 05:31
早幾日收到信收左我小朋友,但我in k1,佢俾我2月插班入讀preschool既offer,想問下有無媽媽係同樣情況?是 ...

你小朋友幾月?我in時佢有問我會唔會讀playgroup我reject左,我最後收到pm K1 offer

yukijes 發表於 18-12-26 21:45
你小朋友幾月?我in時佢有問我會唔會讀playgroup我reject左,我最後收到pm K1 offer
...

3月呀,佢當時無問我playgroup,但有問我2月有適應班會唔會上,但無講係插班入preschool再讀上k1

Ssssyiu 發表於 18-12-28 03:11
3月呀,佢當時無問我playgroup,但有問我2月有適應班會唔會上,但無講係插班入preschool再讀上k1
...

始終奥基主要教學語言係英文,如果你家中唔係全英文環境。 K1 一下字就轉英文,小朋友會難d適應㗎。  原校升K1嘅同學,已經適應佐英文教學。 所以,你可以認真考慮一下是否會讀pre school.

如果你真係唔想讀,就通知學校,直接入讀K1啦!

piglover 發表於 18-12-28 06:04
始終奥基主要教學語言係英文,如果你家中唔係全英文環境。 K1 一下字就轉英文,小朋友會難d適應㗎。  原校 ...

打左去學校問啦,可以直接讀k1 因為我小朋友本身有讀緊既英文preschool,仲要交左半年學費,所以我之前先糾結緊要唔要係奧基到再讀,btw 唔該晒你先

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

其實有冇讀緊k既用家分享下k係點樣?覺得奧基主打preschool多d,好少k學生

其實前面已經有用家講得好詳細N 同K 係點...仲想知邊方面?

我個人最鐘意佢英文語境 同埋冇咩親子功課

anfisonbb 發表於 19-1-16 13:28
其實前面已經有用家講得好詳細N 同K 係點...仲想知邊方面?

我個人最鐘意佢英文語境 同埋冇咩親子功課:happ ...

其實我自己係pre k1用家,我亦睇到前幾頁用家分享,但大部分都係講N,得1位k1用家。我只想參考下值唔值得係度升k1啫,想知道學術程度,教學方法,訓練出黎既學生係點等等。例如有自信, presentation skills, independent thinking etc. 呢d都係網上睇到既主要內容,升小面試訓練班我都有睇到學校d magazine訪問,但聽到真正用家review 就真係好少。

msho17 發表於 19-1-16 16:43
其實我自己係pre k1用家,我亦睇到前幾頁用家分享,但大部分都係講N,得1位k1用家。我只想參考下值唔值得 ...

我大仔今年 K3
細女 K1

2 個一直係奧基讀
真心覺得奧基係一間好好既學校

我冇比較過其他既幼稚園課程
但我唔覺得佢地學既野淺
佢地都係用坊間教材
而佢地校本教材 尤其英文 可以幾深

大仔由 K1 開始每星期都要睇一本英文圖書
再做一份簡單閱讀報告
細女今年上學期都係

但下學期剛開始
2 個每星期都要睇一本中文一本英文書加閱讀報告
聽落好嚇人
但似乎開始中英兼備
培養閱讀

msho17 發表於 19-1-16 16:43
其實我自己係pre k1用家,我亦睇到前幾頁用家分享,但大部分都係講N,得1位k1用家。我只想參考下值唔值得 ...

我自己係一個極懶既媽媽
除咗一般教兩兄妹功課就冇再額外谷佢地
佢地識既野全部係學校學
我覺得佢地都學到幾多野
認到字

英文雖未識串字
但只要聽到
佢地完全明白內容

我覺得佢地既學到野之餘
又冇乜壓力就夠 (更重要唔使家長另外谷!當然你要求一定要入名校 家長要出多啲力喇!)

rachel_cty 發表於 19-2-15 23:43
我自己係一個極懶既媽媽
除咗一般教兩兄妹功課就冇再額外谷佢地
佢地識既野全部係學校學

Thanks for sharing !我黎緊都比女女讀K1, 想請教多唔多親子活動?因為我都幾鐘意同佢一齊
做下手工同玩,還有會教中文嗎?多謝你分享

rachel_cty 發表於 19-2-15 23:42
我大仔今年 K3
細女 K1

多謝你咁詳細回覆:D
想問k1老師係咪ms lau and ms Koey? 我pre k1都係佢地,佢地好好。咁k3老師好唔好?
我自己覺得奧基好似注重低年級d師資多d(因我覺得佢主打preschool??) 我唔太認識高年級d老師啊,佢地好唔好呢?thx a lot!! 你可pm我

yukijes 發表於 19-2-16 06:17
Thanks for sharing !我黎緊都比女女讀K1, 想請教多唔多親子活動?因為我都幾鐘意同佢一齊
做下手工同玩, ...

根據阿仔呢 4 年既經驗
奧基比其他學校相對少好多親子功課
大仔係 K3 Christmas 做過一份
對我呢啲能力不足又懶既媽咪
係一件好事

學校大時大節都會同小朋友係學校做手工
然後叫小朋友送俾爸媽

雖然奧基以英文為主
NET 比例高
但當然會教中文啦
小朋友始終要考小學

yukijes 發表於 19-2-16 06:17
做下手工同玩, ...

呢 2 年要多咗家長參與既係 Secret Reader
每星期邀請家長去學校講故事
我覺得好好呀

rachel_cty 發表於 19-2-16 08:32
根據阿仔呢 4 年既經驗
奧基比其他學校相對少好多親子功課
大仔係 K3 Christmas 做過一份

明白!咁有手工做下都唔錯呀,另外好多雙職家長又真係未必有咁多時間去做手工

crystalupala 發表於 18-11-10 14:59

其實我都有你呢個疑問,不過頭幾屆升小又好似幾好。 ...
咁同金巴倫比邊間會好d?,睇金巴倫升小成績又唔錯

LamE2018 發表於 19-2-23 19:48
咁同金巴倫比邊間會好d?,睇金巴倫升小成績又唔錯

愛心、語境、人數比、學習體驗-奧基

叩門、知名度、各項講座-金巴倫