用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣鼓勵小朋友更有動力做功課?
樓主: happpy
go

怎樣鼓勵小朋友更有動力做功課?

Elenalan 發表於 18-11-17 12:38
我都贊成做功課嘅次序好影響效率。我地試左2個月,最初叫佢做哂抄寫功課先,因為唔使用腦,以為咁會快d, ...
小朋友惰性大多先易後難,但我會做要用腦個d如數學,不過最好方法都是和小朋友一起計劃個功課plan

MrBeast 發表於 18-11-18 07:17
小朋友惰性大多先易後難,但我會做要用腦個d如數學,不過最好方法都是和小朋友一起計劃個功課plan ...

對我女黎講用腦唔難,用手力寫字最難。所以用數>英>中呢個次序,佢就做得最舒服。

Elenalan 發表於 18-11-18 08:13
對我女黎講用腦唔難,用手力寫字最難。所以用數>英>中呢個次序,佢就做得最舒服。
...
所以每個小朋友都是獨特,正所謂甲之旦糕乙之三高,家長上來問都要因應自己情況去adj

Elenalan 發表於 18-11-17 14:03
所以我陪佢玩就係獎勵,佢自己玩係應得嘅享受權利,但要陪佢玩一d我地唔情願嘅野(攰+放低家務去陪)我地要 ...

我同我小朋友說:父母的基本責任只在衣食住行,其餘的全是privilege ,佢做得唔好就冇

Elenalan 發表於 18-11-17 13:29
「鼓勵」唔係全部功勞,但一定有幫助。就算方法規劃幾咁完善,都要執行上跟足,而令佢有動力跟足方法去做 ...
西方兒童心理學來說,有質素的讚賞和鼓勵是最有效的動力

MrBeast 發表於 18-11-18 08:39
我同我小朋友說:父母的基本責任只在衣食住行,其餘的全是privilege ,佢做得唔好就冇 ...

即做父母只養不教嗎?

asweetmom 發表於 18-11-21 13:04
即做父母只養不教嗎?
即是做好自己先有權利要求其他東西

MrBeast 發表於 18-11-21 13:32
即是做好自己先有權利要求其他東西

其他東西是指甚麼?

asweetmom 發表於 18-11-21 17:10
其他東西是指甚麼?
Tv. 打機,yummy snack,go to friends house,even bedtime story, etc etc

MrBeast 發表於 18-11-21 17:31
Tv. 打機,yummy snack,go to friends house,even bedtime story, etc etc

哈哈,對於佛系小孩子這些都不吸引。