用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣鼓勵小朋友更有動力做功課?
go

怎樣鼓勵小朋友更有動力做功課? [複製鏈接]

我地不算勁多功課的學校,平均5-6樣,但有時小朋友放學回來, 可能上完成日課已經好累, 做功課時就好慢,有時搞2小時先做得完. 叫佢抖下先做,佢又唔聽,有時知佢累會叫佢食下小食…..你地會點幫小朋友不拖拉快手完成?
   8    0    0    0

回覆樓主:

佢抖都唔抖就做功課仲算拖拉無動力?

回覆樓主:

我女4點幾放學回到家,我俾佢抖夠hea夠玩夠先做功課嘅,通常5點半後佢先開始做,總之我6點半回家前佢搞掂就得。

你小朋友都算快手, 想一直保持住動力, 要日日放下電輕鬆下.

回覆 greentea000 的帖子

其實佢係度同d功課拖拉緊, 本身可能如果專心做10分鐘做完的功課, 可以玩30分鐘或更久.

回覆 Felix223 的帖子

其實佢每天放學一落車會同佢d同學仔在樓下跑下有時買下小食, 都成30分鐘至45分鐘先入屋做功課.
佢知道自己早做完,就早有free time玩,但而家往往拖到食飯時間都到,就冇左free time

幾年級,是某一科拖拉,還是所有科目都拖拉。

happpy 發表於 18-11-7 13:46
回覆 Felix223 的帖子

其實佢每天放學一落車會同佢d同學仔在樓下跑下有時買下小食, 都成30分鐘至45分鐘先 ...

咁佢揀左玩(抖)完先做功課,係咪同你預期/時間表有衝突?

happpy 發表於 18-11-7 13:41
回覆 greentea000 的帖子

其實佢係度同d功課拖拉緊, 本身可能如果專心做10分鐘做完的功課, 可以玩30分鐘或 ...

你覺得佢慢,有無問老師應該花幾多時間/同其他同學仔比較過?

回覆樓主:

回家小睡片刻可能更有效,或者做完去玩,試試先,

Elenalan 發表於 18-11-7 10:26
我女4點幾放學回到家,我俾佢抖夠hea夠玩夠先做功課嘅,通常5點半後佢先開始做,總之我6點半回家前佢搞掂就 ...

我覺得好睇細路係咪心散,如果係易散果隻,抖下HEA 下先可能仲難收心。

retriever 發表於 18-11-16 08:18
我覺得好睇細路係咪心散,如果係易散果隻,抖下HEA 下先可能仲難收心。
...

我會人性化角度去諗,返左成日學,坐足大半日,每堂都用神用腦力,我會俾佢個腦take個break, 放空,抖下,先再繼續。個腦實哂做功課更不能集中,尤其要計數作句呢d要用腦諗嘅功課。最理想係放學可去公園活動一下放下電,身心放鬆先做功課。但我2公婆返工,鐘點姨姨冇時間湊佢落街,係好可惜。所以阿女只能在家抖下hea下睇下書。

IloveJJ 發表於 18-11-16 10:52
男仔女仔已係兩種人性,同性別唔同性格,就更多種了。

我覺得無論咩性格、男仔定係女仔, 返學返左大半日(由8am-3:xxpm), 我都覺應該要俾佢地休息下抖下, 純粹人道立場。

休息就係休息, 之後如果可以更專心做功課, 我覺得係bonus (在我女身上係work的)。但如果都係心散, 我認為同休息冇關, 係其他問題。

IloveJJ 發表於 18-11-16 11:48
理論歸理論,我係好科學化既,我試過唔同方法先講出嚟。  
只可以話俾你聽,細路個個性格唔同,唔 ...

唔係咁o既意思。你地focus左點樣令易心散o既小朋友可以「收心」做功課, 因此覺得放學後俾小朋友休息完先做功課「唔一定」可以「收心」。

我意思係, 我覺得返左全日學, 小朋友需要休息。休息只係為了休息, 冇其他目的, 係人道立場。如果休息後可以令佢更專心做功課係bonus, 但唔係目的。

當然我唔排除有d小朋友返左成日學都仲係好精神頭腦清醒完全唔需要take個break, 呢d係得天獨厚, 我係大人都做唔到咁好精神和耐力。

IloveJJ 發表於 18-11-16 11:48
理論歸理論,我係好科學化既,我試過唔同方法先講出嚟。  
只可以話俾你聽,細路個個性格唔同,唔 ...

再睇番樓主個問題「可能上完成日課已經好累, 做功課時就好慢」

我明「好累」同「做功課好慢」可以冇關係, 抖完都未必做得快。

但如果見到小朋友好累, 你地都唔認同要俾佢休息一下?

‹ 上一主題|下一主題