用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣鼓勵小朋友更有動力做功課?
樓主: happpy
go

怎樣鼓勵小朋友更有動力做功課?

happpy 發表於 18-11-7 10:15
我地不算勁多功課的學校,平均5-6樣,但有時小朋友放學回來, 可能上完成日課已經好累, 做功課時就好慢,有時搞 ...
幾大?幾點起床和睡?車程幾長?你是見到明顯疲態?

Elenalan 發表於 18-11-16 11:02
我覺得無論咩性格、男仔定係女仔, 返學返左大半日(由8am-3:xxpm), 我都覺應該要俾佢地休息下抖下, 純粹人 ...

以人體解剖學,或人道精神你絕對係岩既。

不過,功課始終係一個必要當天完成既任務,而時間亦係簡單加減數。

可能你有所不知,對著一個孫悟空,有時係夜長夢多。

舉個例,本來放學返來,將個書包放梳化攞功課去書枱做係無問題。但逐樣攞,逐樣做完返去梳化再攞下一樣,補給線延長,問題就大大,路上看到摸到,可能個心就唔知去左邊。。。

話說回頭,除非放左學去訓陣,唔係只會越晚越無精神。所以覺得早做完,早享受係較為上算。

ar_mak 發表於 18-11-17 11:33
其實係咪問錯問題?小朋友係有動力去做功課而只不過係冇效率???

做功課其實都有方法,例如中英數順序做係會 ...

我都贊成做功課嘅次序好影響效率。我地試左2個月,最初叫佢做哂抄寫功課先,因為唔使用腦,以為咁會快d,原來相反。我女手字麻麻,手肌有待改善,如一開始叫佢做抄寫類功課,佢好快攰+悶,就拖慢哂速度。現在發現佢做數最快, 其次英文,最慢係中文語練,咁我地就建議佢個次序係: 數> 英 > 抄寫 > 中文,用左呢個方法,通常可一個鐘內完成(平均6~8樣功課)。

另外,我會叫佢放學回家拎哂d功課出來放好,先俾佢休息和玩,5:30pm就開始做功課,咁就可以準時開波,每晚準時6:45pm開飯。

飯後用15min簽手册,只check改正睇下佢錯乜,但不對當天功課。7:30pm又可以玩了。

我小朋友是貪玩心野之人, 但SO FAR用左以下方法, 佢依家做功課又幾專心同快手, 所以分享下, 睇下啱唔啱樓主小朋友用。

1) 預備時間: 有0的小朋友懶洋洋, 對下手冊, 拿出練習來, 又慢慢掀第幾頁, 遊下遊下開始去做一份功課0既預備時間就用了3幾分鐘, 一日6份功課就浪費20分鐘, 所以在協助他/她的階段, 可幫他打開全部功課疊好才開始做。

2) 功課程度: 我會先做淺再做難, 先減低功課數量, 小朋友會覺得開心好多, 還欠6份和還餘下1份, 感覺是差好遠的。

3) 定時做: 與小朋友商量回家後休息多久才開始做, 得到共識後, 每日要定時開始做, 現在我小朋友回家玩1小時後, 4:30就會合作開始做功課。

4) 合適環境: 我要求小朋友一定要在房間書枱上做功課, 水&紙巾放枱頭, 減低佢行出行入0既機會, 在廳做功課好易心散。

5) 抄寫功課 : 讀書總少不免有抄寫功課, 我會播的純音樂俾佢聽住做, 最好揀的得意0的佢又熟識0的, E.g. YOUTUBE 上0的卡通片主題曲0既管弦樂表演, 等佢哼住做, 不知不覺就做完。

ar_mak 發表於 18-11-17 13:19
應該準確DD咁講,你對小朋做功課既編排,細節,都做得好好,呢個係成功既主因,反而果個咩7點半有得玩,其實係冇 ...

「鼓勵」唔係全部功勞,但一定有幫助。就算方法規劃幾咁完善,都要執行上跟足,而令佢有動力跟足方法去做,鼓勵/獎勵/享受成果嘅滿足感就係最大動力。由於我地要返工,阿女完全係自己做功課,冇人睇住做,要靠佢自律去執行以上方法,所以要俾更大鼓勵佢。

ar_mak 發表於 18-11-17 13:35
咁好勒,鼓勵有冇設上限?當物質上既鼓勵行到盡頭之日又點算好?

其實我重要既意思係,唔好令小朋友相信成功係 ...

我地做功課冇物質上嘅獎勵,因為完成功課係佢責任。但如果準時完成功課,佢每晚可自由分配時間去玩去做自己想做嘅野。

回覆樓主:

其實咁細個小朋友,冇咩物質上嘅需求和渴望(至少我女係咁),最大嘅獎勵就係夜晚陪佢畫畫和捉棋, which is我非常不情願平日夜晚陪佢做嘅事。尤其返左成日工,一食完飯放下所有家務,開哂畫紙顏料去作畫。但因為係我應承佢準時做哂功課就玩乜都得,所以不能食言。

ar_mak 發表於 18-11-17 13:58
即係咁,如果我將睇成係一個權利,咁點會可以將呢樣野作為獎勵?反之不是權利,唔係物質獎勵咁係嘜?

#其實同你 ...

所以我陪佢玩就係獎勵,佢自己玩係應得嘅享受權利,但要陪佢玩一d我地唔情願嘅野(攰+放低家務去陪)我地要犧牲,我覺得算係獎勵。比用零用$獎勵更大。

ar_mak 發表於 18-11-17 14:16
拿,我唔知你係咪一時大意寫錯啦,你陪小朋友玩絕對唔會係一個獎勵,反過來第日到你老左,佢放假返黎陪你飲茶, ...

父母對孩子無條件嘅愛係啱,係我自己想做到嘅理想。但人有軟弱,我好坦白承認自己嘅軟弱,我做唔出任何時候都願意放下自己以孩子嘅快樂喜為先。我都有精神上和體力上嘅限制亦有私慾(包括想平日放工後有休息有"me time")。所以,我不情願「平日」晚上仲花心思去陪玩一d要用神又不能hea佢嘅玩意,但我仍然會陪,視作對佢嘉許。

週末基本上係全親子時間,週末陪玩我完全甘心樂意,亦係我嚮往做嘅事。
自問一向係花心機陪玩嘅家長,經常親子outing活動。

ar_mak 發表於 18-11-17 14:43
其實唔係去挑剔你,或者你想成以獎勵既方式去支付,實際係提升緊自己內心既士氣亦未定,亦無不可,養兒育女漫漫 ...

嘩我自己都不能"不為金錢而工作"
我唔介意人挑剔我,自問都算做到more than enough了。我都同意方法行先,但執行亦重要,對信心不強但要求高嘅孩子(如我女)要多d軟性鼓勵。如果我個係仔,絕對絕對絕對唔會咁教(啋佢都傻 )。

ar_mak 發表於 18-11-17 14:56
你有機會都睇睇呢本野啦,應該好似冇得賣,但圖書館會有得借. 呢句野其實係講大家睇野唔夠遠,所以要年復年日 ...

多謝推介 我會去lib搵下!