用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略  

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-11-7 08:32
IBDP同GCE-AL入神科比例雖然高,但也要留意人地收生最低要求既分數。係咪咁易攞到呢?
...

hkpapa,

想問你一下有関選中學時該留意的高中選修科目,因發現有些中學的第X3會焗限某兩科,甘睇黎係咪要因應埋小朋友的科目興趣去選中學。怕揀錯中學,他上到高中選不了合適的高中科目组合。

回覆樓主:

各位希望將來仔女能夠入到 香港的大學神科,如果 能夠小心部署 的話, 成功將不會是很遠的!!!

有今年最新數字嗎

piglet0529 發表於 19-4-28 09:04
hkpapa,

想問你一下有関選中學時該留意的高中選修科目,因發現有些中學的第X3會焗限某兩科,甘睇黎係咪 ...
有興趣唔代表一定可以考得好
而且選科限制大多數官津中學都有,如果以呢樣做先決條件可能無乜學校可選
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 19-10-5 08:11
有今年最新數字嗎
樓主好大機會只係過客,某段時間發表完一堆偉論就會消失。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kls12 發表於 18-11-11 20:01
這問題很簡單,若你很有信心拿到37分,你會不會花多一年時間,讀另一個課程。
我也有朋友讀完中五,估算是 ...
kls12,

我在看這TOPIC, 看你說若2年後如還活躍EK, 你會告訢我們妳的去了CARDIFF的朋友現在如何... 可否評評?

謝謝.

IB易d,但小朋友小學都要成績好,因為開ib學校唔多

b3410 發表於 18-11-7 11:14
囡囡剛剛去北京交流生一週,週末一起去上學而思,終於見識到學業的強度。不過同學們熱情好客,短短一週,已 ...
請問囡囡係讀中幾?

Ygbc 發表於 20-6-6 15:49
請問囡囡係讀中幾?
咁耐之前貼都可以睇到當時讀中二

簽名被屏蔽

workingmom 發表於 18-11-7 07:38
基於種種原因, 現時入 香港的大學, 如果 用主流的dse考試 , 亦即用 jupas系統報讀大學, 入學難度是遠高於 ...
將來入大學神科,首先需要定義嘜野叫「神科」。我讀書年代,香港既神科係三師(醫師、會計師及律師),其中會計師已經走落神台,律師應該都會好快,醫師能夠維持嗎?
定義完「神科」之後,就睇下目標中學中,有幾多師兄姊入到神科,然後讀入你心目中既「神科」比例最高嗰間。

將啲心神關心下仔女身心發展好過啦,身體健康,抵抗力好,能夠堅持跑到終點,好過吹噓「贏在起跑線啦」。

回覆 jli008 的帖子

一.中國學生質素唔係最近幾年先好二.肯定出左個井先好話人井底蛙
三.我覺得個井好大,井內有井,井外仍然係井。
觀天可以知時節,天天向上嘅青蛙都算有上進心。

王家爸爸    發表於 20-6-11 18:11

簽名被屏蔽

ABC-DAD 發表於 20-6-11 15:57

一.中國學生質素唔係最近幾年先好二.肯定出左個井先好話人井底蛙
大陸學生質素點,我相信好多香港人都係一知半解。好多人都係用瞎子摸象既心態去睇大陸,摸到邊度就當邊度係常態,現實唔係咁。
我喺大陸唔同地方工作過,做過近千工程師既「腦細」,又教過唔少大陸籍既MBA學生,其實大陸既問題係質素參差不齊。可能肯定既係平均質素比香港低相當多,但係大陸人多(14億)所以即使叻人比例少,但是叻人數量一定多。

ABC-DAD 發表於 20-6-11 15:51
將啲心神關心下仔女身心發展好過啦,身體健康,抵抗力好,能夠堅持跑到終點,好過吹噓「贏在起跑線啦」。 ...
呢點我最同意!

王家爸爸 發表於 20-6-11 18:22
呢點我最同意!
咁就可以,真係要善用時間,力要放啱地方先有用。

jli008 發表於 20-6-11 17:34
回覆 ABC-DAD 的帖子

素質上的而且確慢慢好,就以禮貌及品行,近近地在深圳的地鐵出入的人已看出端倪.比所謂 ...
我鐘意做井底蛙架,清涼吖嘛,跳唔跳得出,唔使話畀人知吖,出左個井,咪換件人皮講下人話,唔係咁咩?

,回到現實,井裏面好少有蛙,反而,以為井裏面有蛙,企係井邊沾沾自喜,浪費時間嘅人重容易見到。

ABC-DAD 發表於 20-6-11 15:57

其實淨係睇8大讀碩士既學生比例,就知中國學生現今既學術能力係高咗唔少。

不過質素唔單單只睇學術能力。