用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

基於種種原因, 現時入 香港的大學, 如果 用主流的dse考試 , 亦即用 jupas系統報讀大學, 入學難度是遠高於 用 非主流系統, 亦即non-Jupas制度。
所以 個人認為, 如果想要提升入大學的機會率, 理想做法是揀選一些能夠提供 gce或ib考試的中學 就讀。

綜合去年3個考試成績分布,DSE只有1.3%考生獲得5**,GCE-AL有8.3%考生取得A*,比例上是DSE的6倍,IBDP則有7.7%考獲最高等級(H7)
但有如其他揀選學校的討論一樣, 這種討論時會牽涉到個別家長的子女利益, 所以 不同家長的意見難免會有偏頗, 希望大家能著眼於於不同人的理據分析, 自己小心作出結論。
   139    0    0    0

回覆樓主:

2018 港大醫學院收生:

IB = 47名
全港ib考生總數 = 2291
47/2291 = 2.05%

JUPAS = 114名
DSE 全部學校考生 = 59039
114/59039 = 0.22%

2.05% / 0.22% = 9.3

經IB 試入港大醫科的比率 對比經 DSE 入學的比率 高出超過9 倍 !!!

有 行內中人的分析說:
由於各學系都要保住dse 收生的分數下限, 盡量不可低於往年 及儘量不可低於其他院校, 所以往往要用non JUPAS 填數, 造成用non jupas入學更加容易的事實。

各位口裏說不 , 身體卻很誠實的non-jupas學生家長, 請不用擔心 一旦non-jupas的好處為更多家長認識後, 增加了non-jupas的競爭, 因而作出種種 誤導性的說法。 如有不同意見,請用 客觀理據 說服人。因為用non-jupas報讀大學, 只是少數人的福利, 並不是人人可以做到。 對比用dse/ jupas報讀大學, 競爭的激烈程度只是九牛一毛。

王家爸爸    發表於 18-11-7 10:43

workingmom 發表於 18-11-7 08:05

IB = 47名
數據上的確是如此,但我個人認為首要任務係讀好書,咁考l B/D S E都有信心入3大8大啦,另外l B唔係人人讀得起,讀得起,冇有怕啦,香港讀唔到咪出國讀囉。

vckchoy    發表於 18-11-21 02:51

workingmom 發表於 18-11-7 08:05

IB = 47名
IBDP同GCE-AL入神科比例雖然高,但也要留意人地收生最低要求既分數。係咪咁易攞到呢?

akazaka    發表於 18-11-9 15:28
978212    發表於 18-11-7 09:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但有否考慮,入讀 IB 課程的家庭,本身已經歷了一些無形的「篩選」,如家庭資源、就讀學校等?

IYY    發表於 18-11-9 11:49

dse基數唔應該用五萬人計,唔通得3322都諗住入到熱門科目?

唔講5** 5*,只睇28分或 24分得二千幾人,要比都係同呢一批比。
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE ... _reports/exam_stat/

ib gce考到高分,放返落dse都係屬於領先車群多。
當然有資源,學生又合適,ib gce係其中一條出路,特別係英強中弱的學生。但一定未到你所講咁極端。

2jkidsfather    發表於 18-11-7 11:29
王家爸爸    發表於 18-11-7 10:50

6年之後好難講。港大今年已經更改收生計分方法,高分例如**加權多過簡單計數。而且唔使一定4core 等等。
將來的趨勢,偏科,中文弱等等,相對來講會減弱影響,除非好差,3322都冇。

反而應該諗無論邊種課程,更加適合同學性格,讀書方法。

回覆樓主:

有 行內中人的分析說:
由於各學系都要保住dse 收生的分數下限, 盡量不可低於往年 及儘量不可低於其他院校, 所以往往要用non JUPAS 填數, 造成用non jupas入學更加容易的事實。

回覆樓主:

2015資料:
考取到 DSE 5级或以上佔 11.9% 考生
考取到 GCE A Level --A或A* 级別佔 48.3% 考生

b3410 發表於 18-11-7 08:50
6年之後好難講。港大今年已經更改收生計分方法,高分例如**加權多過簡單計數。而且唔使一定4core 等等。
將 ...

港大收生分數調整不適用於醫學院收生。

其實我反而唔明,大家點解勵吹小朋友入神科?興趣?理想?使命感?還是虛榮心?

Lindytiger    發表於 18-11-7 15:16
2jkidsfather    發表於 18-11-7 11:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-7 08:58
港大收生分數調整不適用於醫學院收生。

其實我反而唔明,大家點解勵吹小朋友入神科?興趣?理想?使命感 ...

人各有志,我們做家長的只要盡量幫助學生,”贏在起跑線”!!!

回覆樓主:

要贏在起跑線,揀校策略非常重要。 否則只有事倍功半,或甚至是徒勞無功!

睇下d高官、當權者、行內人及有識之士,點揀就知邊個學制對升學有利啦。

2jkidsfather    發表於 18-11-7 11:30

workingmom 發表於 18-11-7 09:03
要贏在起跑線,揀校策略非常重要。 否則只有事倍功半,或甚至是徒勞無功!
...
認同你所講,但都要睇是否match your kid. 咁你定好策略未?

October. 發表於 18-11-7 09:21
睇下d高官、當權者、行內人及有識之士,點揀就知邊個學制對升學有利啦。

衡量吓自己係咪可以好似呢班人咁離地,否則只係攪到自己變咗 膠離地 (又膠又離地)就唔好啦!

2018年IB全球考生人數163, 511, 狀元人數186人
186/163511=0.0011%

2018年全港IB考生取得40-45分的有586人,相信低過40分的入醫科機會極微
586/163511=0.0036%

真係咁容易跑贏全球考生,以高分入醫科?

Lindytiger    發表於 18-11-7 15:17
小時了了    發表於 18-11-7 10:55

mother904 發表於 18-11-7 09:32
2018年IB全球考生人數163, 511, 狀元人數186人
186/163511=0.0011%
近兩年讀醫IBDP最少要有43/45分,DSE反而37/42分都有機會

IloveJJ 發表於 18-11-7 09:35
一般官津中學係無IB,要讀IB,首先要考入去有IB既中學,其次响呢啲中學,仲要係成績好,先可以讀IB,經過兩次 ...
嗱,妳又扣人帽子啦!間間雙學制直資都係話以“合適度”去決定學生係咪可以讀IBDP,無一間會話係用“成績”嚟決定嫁
小心俾人告妳誹謗

hkpapa852 發表於 18-11-7 09:34
近兩年讀醫IBDP最少要有43/45分,DSE反而37/42分都有機會
HKU不是已經講左明年開始6科36分通過面試穩入醫科?照咁睇,似乎DSE機會大d,但當然首要條件是讀得書,否則什麼學制都冇用,我一樣識人IB得廿幾分

‹ 上一主題|下一主題