用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小學生用咩中、英文字典好呢?
go

初小學生用咩中、英文字典好呢? [複製鏈接]

小朋友小一,想教佢查字典,我唔鍾意上網或電子字典,我自己細個都鍾意睇字典覺得學到好多野,但依家去書局本本字典都封實,想揭下都唔得。大家小朋友用咩字典?
   10    0    0    0

回覆樓主:

朗文英漢進階,商務學生詞典

我女P1, 自己睇英文書就用字典機,查得快d。

回覆樓主:

牛津小學生圖解英漢詞典
初小我地會用呢本字典引發查字典同學習英文興趣,效果唔錯。如果純粹為左知咩意思而查字典,呢本就好快唔夠用,直接買牛津進階英漢雙解詞典用到中學經濟D。

greentea000 發表於 18-11-7 10:10
牛津小學生圖解英漢詞典
初小我地會用呢本字典引發查字典同學習英文興趣,效果唔錯。如果純粹為左知咩意思 ...

好多中學都係用英英字典, 所以唔使諗中學了, 英漢果本夠小學用就得。

我諗起我小學時係用牛津高階, 呢本係經典, 個個「勤力」睇本字典, 都係為左睇後面果幾頁裸體「風月版」

greentea000 發表於 18-11-7 10:10
牛津小學生圖解英漢詞典
初小我地會用呢本字典引發查字典同學習英文興趣,效果唔錯。如果純粹為左知咩意思 ...

呢本幾好喎,字無咁密密麻麻,可以順便教音標。因為仲有個妹妹細三年,第日唔啱用就俾細既用啦!謝謝推介

Elenalan 發表於 18-11-7 10:21
好多中學都係用英英字典, 所以唔使諗中學了, 英漢果本夠小學用就得。

我諗起我小學時係用牛津高階, 呢本 ...

我現在都想比仔用英英
不過佢睇唔明

Lu324 發表於 18-11-7 12:26
我現在都想比仔用英英
不過佢睇唔明

小朋友幾大呀? 高小至中學可以用英英字典, 會解釋得好d。
我女6歲, 基本上都要陪查字典。

如果佢自己睇書, 我會俾佢用字典機, 因為有發音。

Elenalan 發表於 18-11-7 07:55
朗文英漢進階,商務學生詞典

我女P1, 自己睇英文書就用字典機,查得快d。

英漢進階有冇英文解釋架?

Elenalan 發表於 18-11-7 12:33

又係6歲. 不過佢中文人, 對英文好陌生. 英英佢未用到. 電話字典最岩佢

crystalupala 發表於 18-11-7 12:33
英漢進階有冇英文解釋架?

有, 朗文進階夠用到中學了。但有d中學係規定用英英字典, 所以我覺得到中學先決定用乜, 小學夠用就得, 除非係唔介意買幾本字典。

但現實問題, 閱讀時查字典真係會減慢閱讀速度和興趣, 所以平時睇書, 我俾阿女用字典機(如果佢堅持要查)。
但如果係寫作, 我覺得查實體字典最好, 解說清楚。

大d可教佢Phonetics, 自己睇音標, 咁就查得快好多, 唔使聽發聲。

Lu324 發表於 18-11-7 12:38
又係6歲. 不過佢中文人, 對英文好陌生. 英英佢未用到. 電話字典最岩佢

邊有咁快用到英英呀, 字都未識多個(我講我隻矇豬), 我女就算英漢都要我睇住佢查(d字又細, 紙又薄, 佢揭來揭去都浪費左好多時間, 暈!), 我覺得起碼P2-P3先會可以自己用實體字典用得上手d。

我唔想阿女睇太多電話, 我買左部2手舊式字典機俾佢(冇LED芒, 黑白芒), 有跟讀功能, 佢聽完發音可以跟讀再錄音check下自己跟讀得似唔似。

Elenalan 發表於 18-11-7 12:43
有, 朗文進階夠用到中學了。但有d中學係規定用英英字典, 所以我覺得到中學先決定用乜, 小學夠用就得, 除非 ...

我都覺得英英字典對學習語文比較好。我唔介意買幾本字典呀,有幾個小朋友可以一個用完到一個

crystalupala 發表於 18-11-7 12:52
我都覺得英英字典對學習語文比較好。我唔介意買幾本字典呀,有幾個小朋友可以一個用完到一個
...

其實Oxford都有好幾本Primary Dictionary (亦有illustrated dictionary), 係英英, Public Lib有, 可以俾小朋友睇下用成點。我長假期都會借來俾小朋友用, 如果覺得o岩用可以上Book Depository留意下有冇特價。

Oxford Advanced Learner's Dictionary(英英)夠用到中學, 但d字又細又密, 怕嚇怕小朋友。

Elenalan 發表於 18-11-7 13:05
其實Oxford都有好幾本Primary Dictionary (亦有illustrated dictionary), 係英英, Public Lib有, 可以俾小 ...

嗯~ 等我去圖書館睇下先。認同依家唔可以用太細隻字呀,小一仲係細個

crystalupala 發表於 18-11-7 12:52
...

我一樣咁諗
屋企有本我中學時既Collins 英英,我覺得正

Elenalan 發表於 18-11-7 12:33

6歳看課外書不用查字典。

如果真係要查,用 kindle 的內置字典。

很少情況下課內要查,用電話算了。

Elenalan 發表於 18-11-7 12:43
有, 朗文進階夠用到中學了。但有d中學係規定用英英字典, 所以我覺得到中學先決定用乜, 小學夠用就得, 除非 ...

Phonetics 點會快過㩒隻制播音?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-11-7 22:13

6歳看課外書不用查字典。

我唔會要求我女查字典,係佢堅持要查,所以字典機啱佢用。

shadeslayer 發表於 18-11-7 22:15
Phonetics 點會快過㩒隻制播音?

識phonetics一睇音標已識讀,唔使用機check發音,咁用實體字典vs用機查嘅時間唔會有太大分別。
‹ 上一主題|下一主題