用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小學生用咩中、英文字典好呢?
樓主: crystalupala
go

初小學生用咩中、英文字典好呢? [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-11-8 13:29

你女兒個案有趣,但你從沒提供足夠資料比我判斷,我從 ...

我做乜要提供足夠資料俾你去判斷? 你有事先講明動機有禮貌去問嗎?

又係你話唔係針對個別例子(我女兒), 但又追問得咁仔細。

我想講, 可能你冇留意普遍5,6歲孩子做緊乜野, 我地d凡人孩子, 5,6歲仲係睇公仔多過睇字, 睇字呢, 只會因為公仔和故事吸引所以「焗住」去睇, 因此, 佢地唔會關心速唔速讀, 我做父母都唔會理, 佢慢慢培養興趣, 儲多d字量, 閱讀能力和技巧係自然會提升和修整。

從來我只係講緊會教佢查字典, 但冇要求佢查。佢呢個年紀, 玩字典多過查字典, 你明未?

shadeslayer 發表於 18-11-8 13:17
寫乜睇乜都無用,分開 MrBeast 同 Shadeslayer 先。
要認真同你講聲sorry呀, IPA係你提o既, Kindle係MrBeast講o既。
我由尋晚到今朝無啦啦俾人追住唔放問我女點睇書、幾時查字典, 然後又話唔係講我個女, 加上我又冇速讀能力和scholarship喎, 所以咪搞錯哂囉。你o岩。

Elenalan 發表於 18-11-8 13:40
我做乜要提供足夠資料俾你去判斷? 你有事先講明動機有禮貌去問嗎?

又係你話唔係針對個別例子(我女兒), 但 ...

我無義務幫你判斷,有趣就問下,你亦無義務答我。

比我,我會鼓勵孩子不查字典,好簡單。

你其餘回應問題多多,不慢慢講了。

我無欠你的,孩子是你的,信不信由你,你無需介懷閒人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-11-8 12:58
S 冇點你,我去過一中大的語言講座,也有mention 過速讀這topic.  不過若在傳統小學,太著重grammar,要高 ...

講緊係初次睇同深入研究的分別,初睇當然係不需查字典,而小朋友之後自己再睇,就可以慢慢再研究,兩種不同情況,其實吾需要做比較

Elenalan 發表於 18-11-8 13:49
要認真同你講聲sorry呀, IPA係你提o既, Kindle係MrBeast講o既。
我由尋晚到今朝無啦啦俾人追住唔放問我女點 ...

知道自己不足,人都分唔到就討論 (需然仍然有錯),便好了。

shadeslayer 發表於 18-11-8 13:51

知道自己不足,人都分唔到就討論 (需然仍然有錯),便好 ...

所以我咪話我做人冇負擔囉, 因為知道自己不足, 第日我女速讀快過我N倍, 我都唔會成日掛o係咀邊。

cande520 發表於 18-11-8 13:50
講緊係初次睇同深入研究的分別,初睇當然係不需查字典,而小朋友之後自己再睇,就可以慢慢再研究,兩種不 ...

假設孩子每本書看兩次,一次不查,一次要查,咁我認為查字典太多了。可能代表選書稍深。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Elenalan 發表於 18-11-8 13:56
所以我咪話我做人冇負擔囉, 因為知道自己不足, 第日我女速讀快過我N倍, 我都唔會成日掛o係咀邊。
...

我唔講出差别,如何突顯出查太多字典的問題?你知人都攪錯就可以了。

shadeslayer 發表於 18-11-8 14:02
假設孩子每本書看兩次,一次不查,一次要查,咁我認為查字典太多了。可能代表選書稍深。
...

OMG你仲未明??? 係咪代溝問題? 幾歲嘅孩子會玩字典,亦鍾意揀d有興趣嘅字(不論識定唔識)來查! 我上面咪舉例貼埋圖囉,例如Rainbow Magic, 我女拎d角色名去查,因為覺得有趣。唔通一查就要禁? 連d書都變禁書?

Elenalan 發表於 18-11-8 14:12
OMG你仲未明??? 係咪代溝問題? 幾歲嘅孩子會玩字典,亦鍾意揀d有興趣嘅字(不論識定唔識)來查! 我上面咪舉 ...

不論興趣或甚麽動機,要查字典即孩子對字的意思認知不足,無理由明明知點解,查字典尋找已知的東西。即係佢地查字典從不因為唔明?

扭曲查字典意思至只查己知的字? 真係有趣。

無論如何,都係嗰句,查得多字典不利閱讀速度。

shadeslayer 發表於 18-11-8 14:43
不論興趣或甚麽動機,要查字典即孩子對字的意思認知不足,無理由明明知點解,查字典尋找已知的東西。即係 ...

不論興趣或甚麽動機,要查字典即孩子對字的意思認知不足」...

我女不才, 我慶幸我家孩子唔係生在好似你地咁出類拔萃o既家庭...連小孩子玩意做咩有興趣o既事都要禁! 要每樣玩意都要有大人認可o既意義和價值...真係上來EK先大開眼界!

可能我地凡人層次太低, 我女查字典機係為左好玩, 上文已詳述佢點玩部機, d功能都係佢話我知o既, 我唔再詳述了。我地普遍人家, 女兒仲係黃毛丫頭, 廢紙都玩一餐o既年紀, 你地咁高尚o既人種, 係唔會明架喇。

我要寫悔過書tim呀, 我上文提過我細個時, 同輩們包括我都鍾意睇牛津高階字典...d插畫...裸體春宮圖, 將字典當風月版咁睇...簡直侮辱左呢本曠世工具書之名...嘩嘩嘩...仲唔拉出去斬...抄家+燒書呀!!

Elenalan 發表於 18-11-8 14:58
「不論興趣或甚麽動機,要查字典即孩子對字的意思認知不足」...

你不斷亂講野,係時候收手。

shadeslayer 發表於 18-11-8 15:01
你不斷亂講野,係時候收手。

點樣亂講野呢? 你唔明平凡5,6歲孩子點解唔可以因為好奇心而去查/玩字典, 查一隻字都要禁, 咁我女想知d Jewel Fairies d名點解, 佢完全睇得明本書架喎, 但好奇心害C佢啦, 一查字典想8卦下je, 你就認為連d書都要禁睇。咁你又點解釋我女呢個情況呢? 所有好奇心都要禁? 唔合乎大人對工具書o既定義就唔可以做?

如果當年你孩子好奇去查下d角色名點解, 你又會點處理? 係咪叫佢追開o既collection都要禁止佢睇?

定係佢出身太高尚, 連丁點庸俗人o既好奇心都冇?
‹ 上一主題|下一主題