用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小學生用咩中、英文字典好呢?
樓主: crystalupala
go

初小學生用咩中、英文字典好呢?

shadeslayer 發表於 18-11-8 08:51
好奇,佢看完書才查,不會停低查,又不圈起,本書可能只有好少字。

講真的,如果將來她看厚書,忍唔住查 ...

我唔知呢d書對於6歲non native是否少字,我大人一眼望哂咪覺得少囉。但佢只睇有插圖嘅書我覺得正常不過。呢個糸列d字對佢算淺,佢睇Usborne果d會多d深字唔識,但內容佢又明,所以佢唔係每個唔識嘅字都要問或查。

Elenalan 發表於 18-11-8 07:20
唔會圈,佢冇劃花書本習慣。佢唔係個個字都查,見到某個字佢好奇想知咪查囉。有時個字佢識佢都會查。
...

你囡囡好叻,6歲已經可以嘗試自學!我都有買二手字典機(黑白冇遊戲功能),但亞女現在次次都用來玩(亂按發音)。佢現在才k3,希望到小一可以乖乖地使用啦!

cande520 發表於 18-11-8 09:21
你囡囡好叻,6歲已經可以嘗試自學!我都有買二手字典機(黑白冇遊戲功能),但亞女現在次次都用來玩(亂按發 ...

我女都係拎字典機來玩多d,佢都係按哂d發音(英、日、粤、普)黎聽,又用跟讀功能再錄自己把靚聲,仲話可以用來溫讀默(佢自己溫)。2手黑白芒機一舊水,抵玩!

shadeslayer 發表於 18-11-8 08:56
你完全唔明我問問題的用意。

字典係工具書。一般人對工具的要求是快靚正,有電鋸用,不會留戀愛上手鋸。 ...

小朋友有求知意欲,不論是實體或電子字典都應該值得欣賞!
讚同看書時一路查字典一路看書會減慢速度,但我相信佢小朋友應該係快速睇幾次,當發現有D字有興趣深入了解,再用自己方法去查。6歲小朋友做到呢點,係值得欣賞的!

cande520 發表於 18-11-8 09:28
讚同看書時一路查字典一路看書會減慢速度,但我 ...

可能我地小朋友差唔多年紀,你完全明 我女睇任何書都係先快速睇一次(睇乜? 緊係睇公仔啦 ) 再減速睇多次字,但有時又會跳頁睇結局,如果本書佢鍾意,就再慢速翻睇多幾次。至於查唔查字,無準則,我估睇佢mood多d

Elenalan 發表於 18-11-8 09:33
可能我地小朋友差唔多年紀,你完全明  我女睇任何書都係先快速睇一次(睇乜? 緊係睇公仔啦  ) ...

我平時好少在bk回應發文,今次忍吾住真係要出聲!小朋友鐘意睇書,係會不停睇好多次,每次都會細味不同部份,有時睇插圖、有時睇某一個情節,有時研究某個字,甚至係標點符號。
只要佢有興趣,用咩方法去求知,幾時研究都可以。
我小朋友就係咁,所以我明你講乜!

Elenalan 發表於 18-11-8 09:19
我唔知呢d書對於6歲non native是否少字,我大人一眼望哂咪覺得少囉。但佢只睇有插圖嘅書我覺得正常不過。 ...

小一已經睇咁多字,真係叻叻(emoji)(emoji)
我女仲係睇緊ORT4咋(emoji)

cande520 發表於 18-11-8 09:48
我平時好少在bk回應發文,今次忍吾住真係要出聲!小朋友鐘意睇書,係會不停睇好多次,每次都會細味不同部 ...

exactly!! 有時大人同小朋友相處,要將自己「矮化」,用佢地視野角度去睇件事去了解佢地。我唔會喺佢呢個年紀就教佢點用工具書、唔會同佢分析閱讀速度上到大學會有咩影響囉。大學? 佢都唔知咩黎,可能只會問我有冇小賣部,有冇班主任 佢呢個年紀去盡情探索就夠了,唔使去為將來升大學就業煩惱住。

cande520 發表於 18-11-8 09:51
小一已經睇咁多字,真係叻叻(emoji)(emoji)
我女仲係睇緊ORT4咋(emoji)

呢個系列係多d字(比ORT) 但好多字都重複唔深。我女上年K3都仲係ORT 5~6, 到暑假就睇多d唔同公仔嘅書。女仔有度好,只要公仔靚多d字都肯睇。小朋友睇書唔使同人比較,佢有興趣,就有自己方法去睇架喇。

Elenalan 發表於 18-11-8 10:02
呢個系列係多d字(比ORT) 但好多字都重複唔深。我女上年K3都仲係ORT 5~6, 到暑假就睇多d唔同公仔嘅書。女仔 ...

ORT我用來認字,我女會睇其他書,連mavel系列都會睇

Elenalan 發表於 18-11-8 09:56
exactly!! 有時大人同小朋友相處,要將自己「矮化」,用佢地視野角度去睇件事去了解佢地。我唔會喺佢呢個 ...

完全認同

Elenalan 發表於 18-11-8 08:59
6歲,睇緊Early Reader (呢期狂睇Rainbow Magic), 會睇pictures books亦有bridging books, 我唔知算多定少 ...

Rainbow magic 可能有100幾十字一板,30板,2千幾字。

不用停,不用圈字,但過後又再查字典,即係睇兩次,一次不停,一次停下查字典。

有趣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-11-8 10:22
Rainbow magic 可能有100幾十字一板,30板,2千幾字。

不用停,不用圈字,但過後又再查字典,即係睇兩次 ...

你試回想自己5、6歲時睇一本有插圖嘅書係點睇,用咩心情去睇? 諗唔到呢,可能做左幾十年成人,眼中只有效率升學就業blablabla...忘記做一個孩子時嘅喜好和習慣。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-11-8 09:14
嗰d我都有興趣,但暫時我覺得少少貴,未買住。電視有built in chromecast 雖然可以但could be a can of wor ...
有啲嘢可以淘,不過始終要take risk,太sensitive嘅嘢就不願置評

Elenalan 發表於 18-11-8 10:29
你試回想自己5、6歲時睇一本有插圖嘅書係點睇,用咩心情去睇? 諗唔到呢,可能做左幾十年成人,眼中只有效 ...
我倒覺得若tech 可以幫到,是一件好事,小朋友太細用字典機亦無可厚非,況且我始終覺得長時間focus on a small area 對眼仔唔係咁好,one of the reasons 唔買住

shadeslayer 發表於 18-11-8 10:22

不用停,不用圈字,但過後又再查字典,即係睇兩次 ...

唔知你孩子幾大,有冇睇過呢類 early reader/ bridging books, 就算呢d書一版一百幾十個字,如我post張圖,9成都係sight words組成,間中一兩個字佢唔識,有時睇上文下理公仔就估到大概意思,咁咪繼續睇囉。有時睇完想知d字點解咁咪問大人或者查囉。佢尋日同我講用字典機查哂d Jewel Fairies嘅名,例如Amber, Ruby...呢d字大人一望知係乜,6歲孩子識讀唔識解(從冇見過jewel 有乜出奇),咁佢查完後就好雀躍同我分享,又上網search 下各種jewel嘅相,再畫下公仔。喺你地大人角度可能覺得佢浪費時間不如練速讀睇多幾本書啦係咪? 仲唔快d睇Chapter Books?! 否則影響入大學

cande520 發表於 18-11-8 09:28
讚同看書時一路查字典一路看書會減慢速度,但我 ...

我唔係話孩子好奇心不好。世上每一件事,差不多有好有壞,人要判斷相對重要性。

我認為,看書多查字典,實體或電子,有害發展速讀能力,影響可以好大。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Elenalan 發表於 18-11-8 09:56
exactly!! 有時大人同小朋友相處,要將自己「矮化」,用佢地視野角度去睇件事去了解佢地。我唔會喺佢呢個 ...

工具書就是工具書,孩子明不明也一樣,亦不用解釋。

只有速讀能力和沒有速讀能力,孩子不同明白,父母無需解釋比孩子聽。

Elenalan 發表於 18-11-8 10:29
你試回想自己5、6歲時睇一本有插圖嘅書係點睇,用咩心情去睇? 諗唔到呢,可能做左幾十年成人,眼中只有效 ...

童書看多過一次唔出奇。孩子愈细愈需要重覆性。

shadeslayer 發表於 18-11-8 12:24
工具書就是工具書,孩子明不明也一樣,亦不用解釋。

只有速讀能力和沒有速讀能力,孩子不同明白,父母無 ...

需要帶個6歲孩子去做個assessment 評估下佢有冇速讀能力嗎? 冇就要由今日開始訓練喇...唔係,應該識拎起本書就要train喇,否則入唔到大學就死火