用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小學生用咩中、英文字典好呢?
樓主: crystalupala
go

初小學生用咩中、英文字典好呢? [複製鏈接]

Elenalan 發表於 18-11-7 22:27

識phonetics一睇音標已識讀,唔使用機check發音,咁用實體 ...

用手機或網站查讀音: 打個字,按一下,即刻有聲。有聲加看字,兩種官感。

phonetics 始終未聽過,係過時産物。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Elenalan 發表於 18-11-7 22:24
我唔會要求我女查字典,係佢堅持要查,所以字典機啱佢用。

咁佢有壞習慣。看書間唔中停下來查字典,一定影響看書連灌性同速度。

影響速度好大件事,大個追唔番個速度。

我去過 HKU BBA+LLB seminar, 教授說很多本地學生,最大難題係看書唔夠快。

shadeslayer 發表於 18-11-8 00:02
用手機或網站查讀音: 打個字,按一下,即刻有聲。有聲加看字,兩種官感。

phonetics 始終未聽過,係過時 ...

你未聽過就代表過時?
每本字典都有音標喎,你用kindle查都有音標架,識嘅一望就識讀,制都唔使按。

shadeslayer 發表於 18-11-8 00:05

咁佢有壞習慣。看書間唔中停下來查字典,一定影響看書 ...

佢多數係睇哂先查,唔係睇下停下,亦唔係本本都查。睇完本書想知道d字點解唔通要禁止佢查?
一個6歲小朋友用自己方法去睇課外書,我唔會干預佢,閱讀習慣會隨時間能力調整,連呢d都管太誇張了。由佢自由發揮,我唔係control freak。有時佢拎住本illustrated dictionary去睇,當leisure reading, 佢鍾意有乜問題?

Elenalan 發表於 18-11-8 00:10
你未聽過就代表過時?
每本字典都有音標喎,你用kindle查都有音標架,識嘅一望就識讀,制都唔使按。
...

我點會未聽過甚麼是 IPA。我係話用 IPA 係唔會聽到個字點讀。㩒得個制聽就不用IPA。

字典有?查一次實體字典要幾多時間?

Elenalan 發表於 18-11-8 00:18
佢多數係睇哂先查,唔係睇下停下,亦唔係本本都查。睇完本書想知道d字點解唔通要禁止佢查?
一個6歲小朋友 ...

即係佢看書時,圈起唔明的字,看完書一次過查哂咁多字的解釋?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

crystalupala 發表於 18-11-7 01:45
小朋友小一,想教佢查字典,我唔鍾意上網或電子字典,我自己細個都鍾意睇字典覺得學到好多野,但依家去書局 ...

中文:商務學生字典
英文: COLLINS COBUILD

shadeslayer 發表於 18-11-8 06:16
即係佢看書時,圈起唔明的字,看完書一次過查哂咁多字的解釋?

唔會圈,佢冇劃花書本習慣。佢唔係個個字都查,見到某個字佢好奇想知咪查囉。有時個字佢識佢都會查。

shadeslayer 發表於 18-11-8 06:13

我點會未聽過甚麼是 IPA。我係話用 IPA 係唔會聽到個字 ...

乜你咁大個人從未用過實體字典咩?咁都要問人?
你咪試下拎本字典查一次,用timer計時
再用kindle查一次,睇下快幾多秒。然後做個分柝報告,睇下用kindle查字典可以幫你人生慳幾多時間,話唔定可以出份學術論文!

我估大部份仲會用實體字典嘅人,都係鍾意有本書揭下睇下。呢度嘅分享重點並唔係用邊種方法查字典最快,快幾多秒。你再睇多次題目啦。

Elenalan 發表於 18-11-8 07:28
你咪試下拎本字典查一次,用timer計時  ...

原本冇諗住參與這topic, 見你們咁有 chemistry, 又join 下
基本上電子產品通常我唔會亂買,最主要唔想多舊野係屋企眼yuen.  if im going to buy a kindle, it will be for the dictionary, vocab builder n convenience.  

暫時來說,我就是人肉字典,我唔識就首先問google home,然後手機,just my own personal choice

MrBeast 發表於 18-11-8 08:40
原本冇諗住參與這topic, 見你們咁有 chemistry, 又join 下
基本上電子產品通常我唔會亂買,最主 ...

我都係人肉字典,我和老公喺屋企時我女都甚少查字典(除非係拎來玩字典機或睇illustrated dictionaries)。

佢得6歲冇自己嘅手機,所以我俾部字典機佢用(2手黑白芒$100, 我仲有唔止一部,跌爛唔肉赤 )。阿女自己睇書嘅時間多數係我2公婆返工時,咁人肉字典或手提電話都not available, 佢如果想查字要靠自己了。

暫時佢仲係要睇有公仔嘅書,人又論盡,我唔會俾我部kindle佢用/玩。

都係阿女話我知,原來字典機有跟讀功能,仲有默書功能,我唔知,佢一向點用佢話事

Elenalan 發表於 18-11-8 07:20
唔會圈,佢冇劃花書本習慣。佢唔係個個字都查,見到某個字佢好奇想知咪查囉。有時個字佢識佢都會查。
...

好奇,佢看完書才查,不會停低查,又不圈起,本書可能只有好少字。

講真的,如果將來她看厚書,忍唔住查字典,是壞習慣。

你講出重點"my own personal choice", 所以點查又好點用都好,user滿意就得,我理得佢查定唔查,用幾多秒查一個字,點決定邊個字查邊個唔查...會否影響成長發展一世遺憾...

6歲人仔,佢肯定鍾意睇公仔多過睇字,如果因為字典(書/機)令佢鍾意睇多d字,why not?

醒目開學勳章

我個大仔又係好鍾意乜都問google home,仲買咗好幾個gadget去扮智能家居

Elenalan 發表於 18-11-8 07:28
你咪試下拎本字典查一次,用timer計時  ...

你完全唔明我問問題的用意。

字典係工具書。一般人對工具的要求是快靚正,有電鋸用,不會留戀愛上手鋸。不過凡事有例外。

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 18-11-8 00:05

咁佢有壞習慣。看書間唔中停下來查字典,一定影響看書 ...
唔駛話讀law,去到大學睇書睇得慢絕對係自斷一臂

shadeslayer 發表於 18-11-8 08:51
好奇,佢看完書才查,不會停低查,又不圈起,本書可能只有好少字。

講真的,如果將來她看厚書,忍唔住查 ...

6歲,睇緊Early Reader (呢期狂睇Rainbow Magic), 會睇pictures books亦有bridging books, 我唔知算多定少字,我只買啱佢age和喜好嘅書。

英文唔係佢母語,我女讀學卷幼兒園,英文程度一般,我冇期望佢睇現在可以睇冇公仔嘅Chapter books。

shadeslayer 發表於 18-11-8 08:56
你完全唔明我問問題的用意。

字典係工具書。一般人對工具的要求是快靚正,有電鋸用,不會留戀愛上手鋸。 ...

字典係工具書,但對我女黎講唔係,字典機佢係當玩具多d,picture/ illustrated dictionaries佢當公仔書咁睇。佢年紀心智未明工具書係乜,亦唔急於去明。

Elenalan 發表於 18-11-8 08:49
我都係人肉字典,我和老公喺屋企時我女都甚少查字典(除非係拎來玩字典機或睇illustrated dictionaries)。
...
手機都是我自己貪方便,小朋友未有,但會用pc google search 看images

bobbob 發表於 18-11-8 08:55
我個大仔又係好鍾意乜都問google home,仲買咗好幾個gadget去扮智能家居
嗰d我都有興趣,但暫時我覺得少少貴,未買住。電視有built in chromecast 雖然可以但could be a can of worms
‹ 上一主題|下一主題