用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S轉E位,要寫信去CAC,應該點樣寫,請教路 ...
go

[其他] S轉E位,要寫信去CAC,應該點樣寫,請教路

囡囡現在進步了很大,之前排S位,現在我想轉E位,需要寫信給評估醫生,想請教一下有沒JM寫過,應該點樣寫。謝謝

mokvvvvv 發表於 18-11-6 11:37
囡囡現在進步了很大,之前排S位,現在我想轉E位,需要寫信給評估醫生,想請教一下有沒JM寫過,應該點樣寫。 ...

找社工,應該不是你寫信。

The CAC only does the assessment, but not the education.

You should talk to the social worker.

回覆樓主

排S位乜唔會同時排埋E位嗎?

Yenyenng 發表於 18-11-8 18:22
排S位乜唔會同時排埋E位嗎?

現在排s位快過E位,如果唔改,應該會派S位。

mokvvvvv 發表於 18-11-6 11:37
囡囡現在進步了很大,之前排S位,現在我想轉E位,需要寫信給評估醫生,想請教一下有沒JM寫過,應該點樣寫。 ...

女女情況相似,想請教你最後如何處理?

我小朋友上幾年前試過,當時係請言語治療師寫,然後打比社工,佢叫我FAX比佢,之後收到通知轉左。

回覆 lljackiel 的帖子

轉了E位,家長和各訓練老師各寫一封信給跟進社工,兩星期後收到通知書成功轉了,現在上緊E位

回覆 chaimum 的帖子

上月已轉了,謝謝你

lulumelody 發表於 18-11-9 00:06
現在排s位快過E位,如果唔改,應該會派S位。

點解咁講?

0511steven 發表於 19-3-2 22:33
點解咁講?

因為如果同時排緊E+S的話,咁S會係最終目標,而E位只會係中轉站,而以現時派位既情況,某啲區既S位係會快過E位,所以如果唔想入S,我估真係要盡早同cac社工講,否則如果派左S位先話唔要,有可能連E位都要由頭排過。

回覆 mokvvvvv 的帖子

請問樓主可以分享下做左咩療程有咁大進步呀?thanks!