用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 I can read vs my first library
go

I can read vs my first library

我訂了I can read同my first library. 想開始陪23個月女兒伴讀,哪套先開始好些呢?之前都有看書既習慣,都是一些認識物件的書,她也很愛看。家裡有ort, 但她不太感興趣。所以買了另外一些故事書試看看。哪套比較合適?

fibe0313 發表於 18-11-6 10:16
我訂了I can read同my first library. 想開始陪23個月女兒伴讀,哪套先開始好些呢?之前都有看書既習慣,都 ...

Usborne my first reading library有2x本係phonics readers, 故事性較弱,要靠伴讀者講得有趣d先吸引。另外仲有部份書係first reading level 1 & 2, 故事性强d,但用字對2歲係深。如果想由伴讀慢慢過渡自己讀,Usborne唔及ORT咁有系統。
I can read level 1語句簡單,故事有系統,適合3+有常用單詞/sight words基礎去讀。

我覺得2歲伴讀,以大開本picture books或ORT wordless/ stage 1~2會較適合。

Elenalan 發表於 18-11-7 08:25
Usborne my first reading library有2x本係phonics readers, 故事性較弱,要靠伴讀者講得有趣d先吸引。另 ...

謝謝。想問下ort wordless 內頁主要係生字嗎?還是透過小故事教生字呢?
我現在剛買了這幾套書。。。

fibe0313 發表於 18-11-7 08:54

謝謝。想問下ort wordless 內頁主要係生字嗎?還是透過小 ...

ORT wordless冇字,但以圖畫引發小朋友思考,我覺得係引導孩子主動諗故事發展,對將來自行閱讀好有用。不過亦有唔少人覺得無字書哂錢,直接跳去睇Stage 1~3,視乎自己需要。

2~3歲嘅伴讀應以提升閱讀興趣引發好奇心、思考為主,唔係去認字。所以, graded readers我覺得只有ORT可以做到循序漸進,由無字書開始。如果唔用ORT, 2~3歲伴讀可揀大繪本(不用理會字深淺,因為伴讀), Usborne Lift the Flap Books立體書(可以引發小朋友好奇心,亦可學到少少生字),間中睇下簡單嘅phonics readers (可以令小朋友對發音有概念)。

I can read level 1簡單語句可以學到sight words,  和ORT early stages類似但冇漸進效果,因為句子較長。

回覆樓主:

我覺得I Can Read Danny & the Dinosaur 系列好正! 充滿愛和童真,故事吸引,雖然係Level 1但句子不淺相等於ORT Stage 3~4。用來伴讀好好,然後到孩子3歲起可自己睇!
但留意淘寶買正版書比hk貴,因要打税+運費。

回覆樓主:

另外I Can Read the Berenstain Bears (Level 1)都好好,故事富教育意義,自理和待人接物。

fibe0313 發表於 18-11-7 08:54

謝謝。想問下ort wordless 內頁主要係生字嗎?還是透過小 ...

Pete the Cat應該係phonics readers, 故事性弱,如伴讀可以睇另外果2套I Can Read level 1先,再間中睇下phonics readers。

Usborne box set, 我女3歲試睇my first reading library, 覺得字深,我地就繼續睇番ORT, 其間有睇下其他picture books (e.g. Curious George) , flap books, I can Read series。到4歲,佢就俾紅色果盒(My Reading Library) d公主書吸引,d字對佢黎講好深,所以我伴讀為主(當時佢可以自己讀ORT stage 4~6)。慢慢佢自己睇紅盒d書,因為故事太吸引,反而first reading果盒好少睇。

Elenalan 發表於 18-11-7 09:36
Pete the Cat應該係phonics readers, 故事性弱,如伴讀可以睇另外果2套I Can Read level 1先,再間中睇下p ...

非常謝謝你❤️

Elenalan 發表於 18-11-7 09:12
ORT wordless冇字,但以圖畫引發小朋友思考,我覺得係引導孩子主動諗故事發展,對將來自行閱讀好有用。不 ...

其實我伴讀主要唔係比小朋友認字。我只想找些句子短的,引發她讀句子。女兒很愛看書,但之前買的都是認知書。現在很多生字都懂了。可是還沒學懂說句子。所以想挑簡單的教事書,讀給她聽。

fibe0313 發表於 18-11-7 09:47
其實我伴讀主要唔係比小朋友認字。我只想找些句子短的,引發她讀句子。女兒很愛看書,但之前買的都是認知 ...

咁ORT stage 1~3最適合,多對話,句子短。I Can Read Level 1故事性強d,但句子長d。

其實我伴讀主要唔係比小朋友認字。我只想找些句子短的,引發她讀句子。女兒很愛看書,但之前買的都是認知 ...

也說實在的,我英文沒很好。很多時候文法也不對。可是我先生不懂中文。我也只好將就著用我破爛的英文溝通。所以女兒只會英文。不想她學我文法錯亂。唯有靠看書。先生可以教,但他沒耐性慢慢教。。。

Elenalan 發表於 18-11-7 09:51
咁ORT stage 1~3最適合,多對話,句子短。I Can Read Level 1故事性強d,但句子長d。
...

Ort現階段她不愛看。反而兩個小表姐看得津津有味

fibe0313 發表於 18-11-7 09:52
也說實在的,我英文沒很好。很多時候文法也不對。可是我先生不懂中文。我也只好將就著用我破爛的英文溝通 ...

我也好慢慢矯正文法

Elenalan 發表於 18-11-7 09:21
另外I Can Read the Berenstain Bears (Level 1)都好好,故事富教育意義,自理和待人接物。
...

Where to buy I Can Read level 1 series? Thanks!

Peppa pig書都好多小朋友好愛,不過故事性,不是短句

yannietimb 發表於 18-12-19 08:32
Peppa pig書都好多小朋友好愛,不過故事性,不是短句

謝謝