用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿囡小五英文差
go

阿囡小五英文差

囡小五,一直都有私人補習英文(一對一),不過佢的grammer同tense就好差,學完轉頭就唔記得,每次做或改填充都好像做估估下咁做,近來換咗原本英文老師(加價頂唔住)轉咗請大學生來補,情況更糟
想問有咩方法
佢學極唔記住,大意,唔記得
教到我喊

5tgb    發表於 19-3-9 06:43

題外話:Tense 屬於 Grammar 一種。

我地外人未見過你個女,只有你女女學校老師同你先會清楚如何差法。(唔合格?定係 7 字?)我地亦唔知你女女學校程度同出題方法,真係答你唔到 wor。

唯一辦法就係由 present tense 教起,每題都讀出聲,強迫圈起/highlight 重點詞(呢個動作很重要)。重做以往嘅卷,睇下次次卡嘅位置係咪一樣,然後搵同樣練習。

估你女女 Preposition 都係重災區,叫導師搵 d 練習由 in on at 做起。女女亦要自己做 notes,提自己邊 d 字係提示。測考之前做小老師,講解返 notes 嘅野畀私人老師聽,睇下有冇自己理解錯誤。

我比較擔心係點解兩個老師都會教到每況愈下?如果你唔係 WM 的話,可否上堂聽埋講解,睇下係老師講解得模糊,定係女女自身問題?

看過一篇文章, 學好語文有三個步驟:

1) Listening before talking
2) Talking before reading
3) Reading before writing

你小朋友的第 (1) 及第 (2) 步驟怎様? 有沒有把 (1), (2) 做好才做第(3) ? 學語言是沒有 short-cut 的.

AndrewHo_FB 發表於 18-11-6 04:44
看過一篇文章, 學好語文有三個步驟:

1) Listening before talking

要學好英文, 真係要從聽, 講開始.

回覆樓主:

家長留意私補上堂時, 有什麼問題先 ?
小朋友吾明 ?
老師教得吾好 ?

assado 發表於 18-11-6 08:49
家長留意私補上堂時, 有什麼問題先 ?
小朋友吾明 ?
老師教得吾好 ?

返學有教
以前個補習有教有比練習有改
現家上門姐姐有一邊教一邊用簿寫咗notes咁
學過的佢會繼續錯,唔係一時
作文時常寫2句過去式,1句現在式
做填充或轉生字grammar,會成日錯但又唔肯定自己應該幾時錯同啱
一個字加ly,就會不加思索全部答案都加
我對於佢咁,真心覺得轉幾多人都冇用,佢自己完全唔上心

1998Ruby1998 發表於 18-11-6 01:17
題外話:Tense 屬於 Grammar 一種。

我地外人未見過你個女,只有你女女學校老師同你先會清楚如何差法。( ...

佢都有highline一些時間性的字,但未必理
例如at that time,佢會答現在式

回覆 queenmiffy 的帖子

呢 d 一定係自己唔上心,女女係咪都唔重視分數?依家小五,唔到佢唔重視。呢類小朋友計算請個叻嘅老師都搞佢唔掂。
有幾招可以用嘅....1. 罰錢 2. 罰沒收 3. 獎賞。同埋做練習果陣,要求佢唔係快,要準確,就算佢話做完都要佢 check 多次,大聲朗讀,見到有錯就提醒下佢「呢部份有 X 個錯」,要佢自己搵,通常都會有大改善。咁樣都錯得嚴重的話,就要罰。

回覆樓主:

我覺得你女兒係根本唔明白,老實講tense係grammar中算係最易解釋清楚,比較難掌握只係past perfect tense和幾種"future tense" (e.g. will/ going to/ present continuous) 嘅分別, 但應該不是小學範圍。

preposition比tense更難,好多成人(native speaker)都會用錯(又或者現在唔叫錯,現在用法冇再分得咁細,好多通用)。

如果用過2個私補老師都唔work (老師教學質素有問題),不如家長買本Grammar In Use, 自己睇完自己教。俾多d例句佢令佢明白個分別。

學語言一大法寶:大量閱讀小朋友喜歡讀英文書嗎?

Elenalan 發表於 18-11-6 09:13
我覺得你女兒係根本唔明白,老實講tense係grammar中算係最易解釋清楚,比較難掌握只係past perfect tense和 ...

我真係唔怪人
因為佢其他科都會咁
佢短暫記憶ok,所以默書冇問題
但學嘢咁,今日教完明天忘掉了

1998Ruby1998 發表於 18-11-6 09:07
回覆 queenmiffy 的帖子

呢 d 一定係自己唔上心,女女係咪都唔重視分數?依家小五,唔到佢唔重視。呢類小 ...

我第3有做,但有時錯到讚唔到,破口大罵
今個星期冇補習(補習姐姐話唔得閒)又係全部我自己來(以前英文老師轉咗補習姐姐,$合咗但效用好像不及)
練習我準備都唔少,做曬三本都會繼續有錯
佢可能錯得多,近年對英文興趣差咗,睇書好快睇過就算
唯一好肯睇係每週全美一丁

IloveJJ 發表於 18-11-6 09:25
Ruby:
記得去年我問過你,點解上到中學突然啲tense寫啱晒嗎?你當時話因為你怕罰錢,緊張了,就注意,所以 ...

IloveJJ 發表於 18-11-6 09:25
Ruby:
記得去年我問過你,點解上到中學突然啲tense寫啱晒嗎?你當時話因為你怕罰錢,緊張了,就注意,所以 ...

恭喜曬,希望你仔仔繼續

queenmiffy 發表於 18-11-6 09:20
我真係唔怪人
因為佢其他科都會咁
佢短暫記憶ok,所以默書冇問題

有冇背各種tenses嘅時態寫眼?背熟會有幫助,之後再做多d exercises.

短暫記憶好正常,要regular 重溫

5tgb    發表於 19-3-9 06:44

MelonQueen 發表於 18-11-6 09:17
學語言一大法寶:大量閱讀小朋友喜歡讀英文書嗎?
請教如小朋友詞彙唔夠,可以點開始

babycute2009 發表於 18-11-8 16:44
請教如小朋友詞彙唔夠,可以點開始
如果係我,可能會從適合佢level,同埋佢鍾意的英文書開始睇,因為齋背詞彙可能好悶,好容易就冇心機學,同埋唔會識得如何運用

5tgb    發表於 19-3-9 06:44