用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2018 醫科牙科 DSE 收生成績
樓主: bbtung
go

2018 醫科牙科 DSE 收生成績 [複製鏈接]

jessimm 發表於 18-11-6 17:12
嗰3x個Jupas考生當中有好多可能計左數以為穩陣, 排錯jupas 又或者面試其它院校求其, 被人reject. 當然有部 ...

當然你可以咁諗,但唔好忘記係3X個學位,有超過3X個Best6≧37分加上MMI合格而放棄。

LingChiBaBa 發表於 18-11-6 16:49
我想講呢個應該唔係事實嘅全部。

如果係咁,HKU少收咗嗰60個Jupas考生,應該過檔晒CUHK,但CUHK祇多了24 ...

數據嘅嘢,佢哋只會俾經過修飾過嘅事實,但對自己有無用就要自己過濾吓。

好像呢兩set data有鬼用咩,(emoji)直係吾導。

LingChiBaBa 發表於 18-11-6 17:20
當然你可以咁諗,但唔好忘記係3X個學位,有超過3X個Best6≧37分加上MMI合格而放棄。
...
不如直接講下你的睇法

jessimm 發表於 18-11-6 22:54
不如直接講下你的睇法

我覺得係語言偽術。

18年嗰3X個位,其實係唔夠≧37分而又乎合2間醫學院要求嘅學生。18年Best5≧31分少過17年130人,所以底線keep喺37分已知好大機會收唔夠JUPAS學生,衹求搶中大貨源。我相信佢講嘅>75% offer,不過係同報中大醫學院嘅overlap。唔夠數最後由NJ補上。

如果有心收JUPAS學生,放榜後應該call D 36分去Interview。HKU近5年都有2年lowesr後36分。

出年考生人數下跌,2間醫學院加位,36分都未必meet到75%,不過36分我都認為合理嘅。問題祇係出喺DSE/NSS本身啫。

LingChiBaBa 發表於 18-11-6 23:59
我覺得係語言偽術。

18年嗰3X個位,其實係唔夠≧37分而又乎合2間醫學院要求嘅學生。18年Best5≧31分少過1 ...

有報紙咪-早爆咗料囉 ,大學為咗拿取資源要keep住DSE取录高分學生,依家聽完人哋院長既—番說話及新計分法,更加相信係事實,什麼 擇優取錄 ??聽咗都想笑,今年36分位同學真是 冤枉,痴心錯付了。

October. 發表於 18-11-7 08:32
有報紙咪-早爆咗料囉 ,大學為咗拿取資源要keep住DSE取录高分學生,依家聽完人哋院長既—番說話及新計分 ...

至少有部份2018的DSE醫科生無比梁醫生蒙敝. 2019的DSE醫科生(36分)真係要計劃定點去enrichment. 唔好又再痴心錯付了

73662710 發表於 18-11-6 14:29
Dentistry 2017
4+2
Median 36 lower 35 lowest 33
Lowest 33 is 精英運動員

ilyrd 發表於 18-11-6 14:07
你冇計CU個環球醫收 41 40 39. 高過HKU MBBS

環球醫學這一科係中大特登整出嚟,
每年收生人數不定,
總之要你最少7 46分先至會收,
目的要做到全香港收生最高嘅科目,
收生人數每年都冇十個,

最緊要留意這一科就算佢收唔到人都冇所謂, 因為佢係同原本醫科同埋一個撥款嘅, 佢係CU自己分就出嚟叫第二個名,
即係中大有235個醫科位,
佢可以收曬235個普通嘅醫科,
一個環球醫學冇都得,
CU收咗幾多個環球醫科學生,
再加埋普通醫科, 總之總數唔過撥款235個就ok.

環球醫學

2014年  10學生

2015年  8學生

2016年  6學生

2017年  12學生

ilyrd    發表於 19-2-11 10:30

bbtung 發表於 19-2-10 11:31
環球醫學這一科係中大特登整出嚟,
每年收生人數不定,
總之要你最少7 科46分先至會收,

想請問中大係唔係計七科?如果dse考六科係咪即係等於冇機會入中大醫科呢?

RoseRose1980 發表於 19-2-10 13:29
想請問中大係唔係計七科?如果dse考六科係咪即係等於冇機會入中大醫科呢?

我聽 talk 佢話如果修六科, 第七科當零分計算

mimiho20002000 發表於 19-2-11 00:49

我聽 talk 佢話如果修六科, 第七科當零分計算
六科的話best 6要幾多分?

回覆 RoseRose1980 的帖子

每年都接近成萬人考7科以上, 想報醫科嘅都係讀得書㗎喇, 通常至少都報考7,
條link 有統計數字 (Page 1).  2018DSE超過9000人報考7 or 8

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/FactFigures/2018HKDSE_registrationstat.pdf

Ivymom 發表於 18-11-6 11:40
2018 醫科牙科 DSE 收生成績

Upper Quartile            Median        Lower Qu ...

請問這是計5科、6科還是7科?

mimame 發表於 19-2-11 10:47
請問這是計5科、6科還是7科?
計 6科
‹ 上一主題|下一主題