用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2018 醫科牙科 DSE 收生成績
go

2018 醫科牙科 DSE 收生成績 [複製鏈接]

2018 醫科牙科 DSE 收生成績

Upper Quartile            Median        Lower Quartile         Lowest
HKU MBBS     40                                39                38                                37
HKU BDS        38                                37                36                                36
CU    MBChB   37                                36                35                                N/A

收咗DSE學生數目

HKU MBBS

HKU BDS

CU MBChB

其實醫科牙科向來都係理科尖子嘅首選 , 無論港大醫科,港大牙科, 定係中大醫科 最終都係最top嗰幾百個 尖子 嘅選擇
   2    0    0    0

嗱,出年用Jupas入medic, 睇下HKU降到36分後,能否搶回CU一的學生。如果都係收得少過人,咁就真係no face喇。

ilyrd 發表於 18-11-5 18:24
嗱,出年用Jupas入medic, 睇下HKU降到36分後,能否搶回CU一的學生。如果都係收得少過人,咁就真係no face喇 ...

係人地鐘意收 non jupas ,關face 咩事呢。佢出 co    俾 non jupas 嘅數量應該都吾少囉

lm251099 發表於 18-11-5 18:37
係人地鐘意收 non jupas ,關face 咩事呢。佢出 co    俾 non jupas 嘅數量應該都吾少囉
...

港大收生lnon-jupas的目的是要保持自己jupas的收 新成績比中大略為高一點。
當然不能排除部分non jupas位是 "做人情"

未曾違諾:每年offer遠超8成

香港大學將於本周六(3日)舉行入學資訊日。梁卓偉接受訪問時直言,自2013年公開承諾預留75%醫科學額給本地學生透過聯招入讀後,校方每年提供給聯招考生的取錄均超過總學額8成,「我2013年說過的,到今日我都沒有違背承諾,我每年排聯招的隊,我提供的offer是遠超8成。」他稱,校方只知道哪些考生將港大醫科放在Band A(首三志願),卻不知道考生實際將港大醫科排第一、第二,還是第三志願,或令最終聯招取錄人數不似預期。

至於為何最終只有49%新生透過聯招被取錄?「我們不會,亦從未試過違犯承諾.....我要堅持的承諾是做了自己部分,但不能影響整件事的結果。」他坦言,對校方在2018年繼續保持承諾,但最終聯招收生人數未如預期感到「詫異及失望」,但他認為港大醫科作為全港最歷史悠久的學科,亦是全港首個高等院校課程,有責任要為社會公平付出。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... D%E5%A4%B1%E4%BF%A1

bbtung 發表於 18-11-6 08:51
未曾違諾:每年offer遠超8成

香港大學將於本周六(3日)舉行入學資訊日。梁卓偉接受訪問時直言,自2013年 ...

講嘢咁有林鄭feel,乜都話唔知,唔關佢事。數字唔會扼人。如果收生方針無變,16&17年兩大醫學院Jupas收開3佰零幾人,18年嗰10%(3X人)去咗邊?
最弊同系嘅藥劑露出馬脚,Jupas同舊年比都收少差不多一半,但同樣係HKU嘅牙醫少咗唔夠10%喎。

Year

CUHK

HKU

MBChB +GPS + MBBS

MBChB

MBChB  - GPS

MBBS

BDS

Pharm

bbtung 發表於 18-11-5 17:33

Upper Quartile            Median        Lower Qu ...
This is not a fair comparison as cu counts 4+3x
but HKU counts best 6

LingChiBaBa 發表於 18-11-6 11:01
講嘢咁有林鄭feel,乜都話唔知,唔關佢事。數字唔會扼人。如果收生方針無變,16&17年兩大醫學院Jupas收開3 ...
人地一句"擇優而録"擋晒. 18年的Jupas成績差咗囉

ilyrd 發表於 18-11-6 11:18
人地一句"擇優而録"擋晒. 18年的Jupas成績差咗囉

唔係喎。佢話18年MBBS收生,JUPAS超過75% offer,而唔知點解D DSE考生唔揀。

Upper Quartile            Median        Lower Quartile         Lowest
HKU MBBS     40                                39                38                                37
HKU BDS        38                                37                36                                36
CU    MBChB   37                                36                35                                N/A

其實收生嘅成績同一般香港人嘅諗法都好一樣呀.

港大醫科 成績要求高過 港大牙科

港大牙科 成績要求又高過 中大醫科

"唔係喎。佢話18年MBBS收生,JUPAS超過75% offer,而唔知點解D DSE考生唔揀。"

年年中大醫學院放榜後就打畀學生,  話佢知你interview合格,  放中大醫學院A1, 就收你呀, A2就冇㗎喇. 年年都係咁樣講搶叻學生, 無可厚非.

學生根據過往收生成績, 入到港大醫學院都係唔會變排位嘅,  咁啱今年港大轉咗面試制度, 學生in 完嗰個面燶燶, 唔知得唔得, 好似interview肥咗咁.

個個都驚咁樣入唔到HKU,  中大話放A1收梗, 便放中大醫學院A1囉, 保險好多

結果HKU medicine 俾offer都冇用啦, 因為擺咗喺A2, 港大講得好清楚佢唔知啲學生擺 HKU 係A1 定係 A2, 淨係知擺咗喺 Band A,

所以今次港大學精咗, 下年開始一早話畀學生聽interview得咗 ,同埋36分就收你,  唔會再錯配囉.

Ivymom 發表於 18-11-6 11:40

Upper Quartile            Median        Lower Qu ...
你冇計CU個環球醫收 41 40 39. 高過HKU MBBS

FS 發表於 18-11-6 14:01
"唔係喎。佢話18年MBBS收生,JUPAS超過75% offer,而唔知點解D DSE考生唔揀。"

年年中大醫學院放榜後就打 ...
所以我至話,如果岀年變陣後,HKU收japus都重係少過CU.咁亞梁生就真係百幾年老店被佢.....我係佢都腳震. "吓,又重係咁少人入, 收36囉喎,.....唔...該...攞張櫈過嚟,我見有的暈...."

Ivymom 發表於 18-11-6 11:40

Dentistry 2017
4+2
Median 36 lower 35 lowest 33

73662710 發表於 18-11-6 14:29
Dentistry 2017
4+2
Median 36 lower 35 lowest 33
邊到睇到,見open day話最低要36

留意番
HKU BDS admission score 係用BEST 6 列出 UQ, MQ, LQ.CU MBchB admission score 係用4C+2x 列出 UQ, MQ, LQ

RoseRose1980 發表於 18-11-6 14:37
邊到睇到,見open day話最低要36
Hku website

jessimm 發表於 18-11-6 14:52
留意番
HKU BDS admission score 係用BEST 6 列出 UQ, MQ, LQ.CU MBchB admission score 係用4C+2x 列出 UQ ...
Best 6 比 4+2會最少高1分

FS 發表於 18-11-6 14:01

年年中大醫學院放榜後就打 ...

我想講呢個應該唔係事實嘅全部。

如果係咁,HKU少收咗嗰60個Jupas考生,應該過檔晒CUHK,但CUHK祇多了24個,除非嗰36個放棄醫科。

LingChiBaBa 發表於 18-11-6 16:49
我想講呢個應該唔係事實嘅全部。

如果係咁,HKU少收咗嗰60個Jupas考生,應該過檔晒CUHK,但CUHK祇多了24 ...

嗰3x個Jupas考生當中有好多可能計左數以為穩陣, 排錯jupas 又或者面試其它院校求其, 被人reject.  仲有佢地可能只修讀4C+2x or 4C+2X+M1/M2, 計7科就唔夠分去CU. 當然有部份直接去左選科研的學科(怕左HA環境).
‹ 上一主題|下一主題