用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實BAND 2嘅直資同津校有咩分別??
go

其實BAND 2嘅直資同津校有咩分別??  

始終唔係BAND 1學校, 成績一定係弱啲, 咁仲要交學費值唔值得呢?? 以選擇2線學校嚟講, 大家會以咩因素行先呢? (地點 / 校風 / 設施 / 成績 / 師資......)

哈利媽 發表於 18-11-5 15:02
始終唔係BAND 1學校, 成績一定係弱啲, 咁仲要交學費值唔值得呢?? 以選擇2線學校嚟講, 大家會以咩因素行先呢 ...

你係想講二線直資?

因為直資嘅話, 唔單只有band1學校, 甚至連神校都有。

回覆 happykidz 的帖子

我意思係BAND 2嘅直資中學

哈利媽 發表於 18-11-5 15:11

明白明白。

最大分別係如果你好想讀英中, 但呈分成績又上唔到band 1, 咁呢個時候band 2直資就會係一個選擇。

始終唔係BAND 1學校, 成績一定係弱啲, 咁仲要交學費值唔值得呢?? 以選擇2線學校嚟講, 大家會以咩因素行先呢 ...
我會這樣排成績,校風,師資,設施,地點.

醒目開學勳章 貢獻勳章

band 2 生,入band 2 中學,你預讀中文班,唔係英文授課 (當然部份有開英文班,經筆試screening後,有機會入到英文班嘅)

但直資,你多咗選擇權,去讀英文中學
恐龍家

所謂B2直資, 也是讀DSE課程, 英文授課. 小朋友英文水平或其他知識水平吾夠, 有機會留班, 多比一年學費 (學費每年有增無減). 況且B2直資課程從不輕鬆

回覆 小曳人 的帖子

好慘呀.....都唔知點選擇, 之前已經好似浪費咗好多錢讀小學, 其實真係麻麻地甘心要選擇BAND 2, 唉.....奈何小朋友真係衰考試, 成績出嚟又真係麻麻, 但係又人人同我講放心啦, 佢係讀到書嘅人, 只係欠信心同心急, 大啲會好好多啦....... (由小一至現在, 學校同補習老師都係咁評價佢).
攪到我依家都唔知點好? 如果讀直資又要繼續比錢, 但讀津校就可能儲吓彈藥睇吓遲啲有冇機出國, 所以迷茫中!!

哈利媽 發表於 18-11-5 16:21
回覆 小曳人 的帖子

好慘呀.....都唔知點選擇, 之前已經好似浪費咗好多錢讀小學, 其實真係麻麻地甘心要選 ...
成績差幾多去到B1? 如果只差唔多, 只係信心不足, 有D B2直資幾好的, 校風唔錯, 等小朋友有返個學習既信心。始終, 如果負擔得起, 就揀最適合既俾小朋友, 唔係話俾錢讀B2值唔值既問題, 係小朋友12-18歲, 只會出現一次, 呢個青春既印記, 係無得改變, 開心定唔開心, 呢六年影響小朋友既價值觀同做人處世好大, 反而唔係讀唔讀大學。既然佢有心讀書, 讀到書, 我會俾個機會佢。當然, 唔係話B2津校唔好, 但我覺得直資既資源係大D。你真心要搵間愛心學校, 等小朋友有返個信心。

哈利媽 發表於 18-11-5 15:11

其實好睇小朋友既實際情況,如果小朋友係BAND 2既原因唔係英文唔得,甚至係英文比較好,咁讀BAND 2直資中學都係合理既選擇。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 哈利媽 的帖子

其實,你有無望過d直資?去考先啦,有offer再諗
另外再睇一睇沙田band 2,近近地,了解一下馬崇,睇下仔鍾唔鍾意
不過馬崇係band 2 大熱... 你要睇多幾間

舊年沙田d學校有搞聯校資訊日,你留意一下,最重要係用家自己鍾唔鍾意
恐龍家

以我朋友兒子的個案,佢英文好好,但數學差,拖累到b1尾b2頭,如果咁樣去中中,就好唔抵,將來在大學選科會好蝕底,銜接都出問題。 所以佢俾個囝讀直資英中。

哈利媽 發表於 18-11-5 16:21
回覆 小曳人 的帖子

好慘呀.....都唔知點選擇, 之前已經好似浪費咗好多錢讀小學, 其實真係麻麻地甘心要選 ...

其實係咪要換個補習老師?

回覆 小曳人 的帖子

我都會睇馬崇, 但你知唔知培基又如何?

如有直屬英文中學,自行和派位首選直屬較好  

坦白講, 除女校外, 香港實際上無乜幾多間達B2A水平既官津中學

B2既直資, 反而不少係有B2A水平

沙田區, B2中學除咗胡忠以較好一點外 (都只係在B2A/B邊緣), 馬崇, 青年會, 馬鞍山聖若瑟呢D所謂熱間B2頭中學, 其實都未達B2A水平 (3322率應該連40%都無)

而且, 不少B2直資, 學生都係會較用心讀書, 氣氛會有所不同

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 IloveJJ 的帖子

解決唔到呀.....1-3年級冇補習, 學校老師成日都話佢OK喎, 冇咩問題呀, 係大意心急啲, 大個啲就會好啦, 唔駛擔心, 咁當時, 我諗住愉快學習嘛, 平均分都8X, 冇咩特別留意啦......
過去我都出過POST, 之從4年下學期開始就發現成績真係比下去, 而且越發覺佢冇哂信心, 好抗拒同怕英默同數學.... 直到5年班下學期有啲改善, 但都真係追唔切啦....

最幣呢2年嘅老師同不同嘅小組補, 私補, 親戚(本身教書嘅)接觸過佢嘅, 10個有9個都係話佢個底真係唔係太差喎, 教佢問返佢時係識, 但學習態度仲未好夠, 而且一到測考默就發揮唔到呢.......佢依家都KEEP住平均分7X, 希望搵到啲合適嘅學校啦...

回覆 Veron081207 的帖子

已經換過好幾個啦......