用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今年公務員申請 SPA 好麻煩,要多好多文件! ...
樓主: basbyy
go

今年公務員申請 SPA 好麻煩,要多好多文件!

db7mu23 發表於 18-11-30 07:03
申訴專員 !
我都覺得可以搵申訴專員,不過如果搵申訴專員要書面作出投訴佢地先會跟進,而佢地一查就一年半載,等得黎果幾千蚊已經到手,所以我諗大家唔會咁做!!

回覆樓主:

請問大家今年多久至收到SPA? 我11月中OEA及SPA交比部門,到最近12月尾只收到OEA錢,打去庫房問話未收到SPA申請,後來至知原來部門仍處理未交比庫房

jj616 發表於 18-12-22 18:50
請問大家今年多久至收到SPA? 我11月中OEA及SPA交比部門,到最近12月尾只收到OEA錢,打去庫房問話未收到SPA ...

無記錯九月尾交嘢,部門彈返轉頭,改完應該十月頭交。我都係上個月收到OEA 今個月收到SPA.
唔駛急,始終都會到手:)

dorishelley 發表於 18-11-26 23:05
剛收到SPA的錢,但發現被扣起千多元,未有全數出曬.我便打去庫房查問,他說因為我上年交的學校信,說課程只去到 ...
算la, 我地立稅人子女海外讀書機票都無得claim, 再嘈就一拍兩散。叫政府cut 埋令願倒入明日大嶼個project

readymama 發表於 18-12-30 11:59
算la, 我地立稅人子女海外讀書機票都無得claim, 再嘈就一拍兩散。叫政府cut 埋令願倒入明日大嶼個project  ...

講得好
納稅人好
再拍散埋高爾夫球場,灰飛煙滅 !
扔晒落明日大愚
納稅人萬歲 !

db7mu23 發表於 18-12-30 21:22
講得好
納稅人好
再拍散埋高爾夫球場,灰飛煙滅 !

對,講得太好!
'納稅人'萬歲!

readymama 發表於 18-12-30 11:59
算la, 我地立稅人子女海外讀書機票都無得claim, 再嘈就一拍兩散。叫政府cut 埋令願倒入明日大嶼個project  ...
其實差不多個個公務員都要納稅架喇,我每年納嘅稅多過我 claim SPA,而 OEA 同 SPA 並唔係特區政府比我地嘅福利,而係回歸前嘅津貼,因為50年不變而繼續有嘅津貼,新入職嘅公務員已經無呢 D ,特區政府已經 cut 左呢 D 津貼喇!!

basbyy 發表於 19-1-21 15:49
其實差不多個個公務員都要納稅架喇,我每年納嘅稅多過我 claim SPA,而 OEA 同 SPA 並唔係特區政府比我地嘅 ...
1996年8月後入職已經冇OEA

回覆樓主:

都係英國時代留下的公務員褔利,轉到中國時代就,,,,

homan911 發表於 19-3-30 13:10
都係英國時代留下的公務員褔利,轉到中國時代就,,,,

就去晒明日大愚 !

回覆樓主:

第一次申請OEA,因為最近工作很忙和時間關係,可否藉此貼請教大家和確認一下:

1/今年5/9倫敦開學
如果24/8出發,早成13日直到倫敦準備開學事宜和適應一下環境,會否因為太早到而成為不合資格申請子女的旅費的理由?

2/ claims $23xxx 是否一個年級,即9月到下年6月,不是計1月至12月,對嗎?

3/ 打算安排一年內回港三至四次,機票分開幾次買,每次出發後便可以申報,還是要完成一個旅程(來回)才可以申報

4/ 機票和學費由太太戶口支付,公務員係我,所以由我claim都應該冇問題,對嗎?

先多謝大家時間!

lumfamily 發表於 19-3-30 23:35
第一次申請OEA,因為最近工作很忙和時間關係,可否藉此貼請教大家和確認一下:

1/今年5/9倫敦開學

1. 無問題。
2..&3我開學前已買晒機票。九月一次過申請全學年的津貼。只要有足夠文件,就無問題。
其實具體情況最好打去問自己部門負責同事,佢會好仔細教你,包括要交咩文件,每頁文件要點處理。

SIYip 發表於 19-3-31 08:28
1. 無問題。
2..&3我開學前已買晒機票。九月一次過申請全學年的津貼。只要有足夠文件,就無問題。
其實具 ...

明白,多謝你解答!

lumfamily 發表於 19-3-30 23:35

1/今年5/9倫敦開學
1. 曾經問過庫房,如果日子距離開學唔係差大遠,一般早兩、三個星期都無問題。

2. claims $23xxx 是要睇你申請嘅年度同年齡,一般學生係 9月開學,申請是 1/9 - 31/8,但亦有 D 學生是中途轉去英國讀書,所以有 D 人係 1/1 - 31/12,如果小朋友在該年度滿 19 歲,就會由小朋友生日果個月變為 $17xxx一年,庫戶會按比例計。

3. 其實出發後申請或者完成旅程先申請都無問題,但記住 SPA 每年只可以申請三次,所以好多人都會一開學就申請晒手上嘅機票。

4. 對

basbyy 發表於 19-4-4 16:42
1. 曾經問過庫房,如果日子距離開學唔係差大遠,一般早兩、三個星期都無問題。

basbyy:收到,好多謝你嘅時間同解答呀!麻煩哂

basbyy    發表於 19-4-10 11:21

DindinChoi 發表於 18-11-5 17:04
回覆 brother4 的帖子

家長一齊飛 陪開學 可以claim?

Sorry, typing mistake